iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

''Μπλόκο'' στο Ελληνικό
από κατοίκους
και συλλόγους


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 507 κάτοικοι της περιοχής του Ελληνικού. 

Κάτω και Άνω Ελληνικό, Άγιος Κοσμάς, Αργυρούπολη και όμοροι δήμοι), όπως και τέσσερα νομικά πρόσωπα (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών -Τμήμα Αττικής, Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, Ινστιτούτο για την Ενδογενή Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Σύλλογος Κατοίκων Κάτω Ελληνικού και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα για το Ελληνικό(Μητροπολιτικός Πόλος Ελληνικού-Αγίου Κοσμά).

Υπενθυμίζεται, ότι προ διμήνου η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με γνωμοδότησή της (υπ΄ αριθμ. 29/2018) και με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη αποφάνθηκε ότι είναι συνταγματικό και νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής» (έκταση 6.000 στρεμμάτων) και έκανε μόνο νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Στην αίτησή τους στο ΣτΕ οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι από το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα βλάπτει ανεπανόρθωτα την ποιότητα ζωής τους και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αλλά παράλληλα βλάπτει ανεπανόρθωτα την προσωπικότητά τους και το δικαίωμά τους να ζουν σε ένα υγειές, βιώσιμο και αρμονικό περιβάλλον.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι το επίμαχο Π.Δ., παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (άρθρο 24 Συντάγματος), καθώς έχουν ξεπεραστεί τα ανεκτά όρια της φέρουσας ικανότητας του Λεκανοπεδίου της Αττικής και της ισορροπίας μεταξύ δομημένων και αδόμητων κοινόχρηστων εκτάσεων. Επίσης, παραβιάζει σωρεία συνταγματικών διατάξεων, όπως επίσης την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, όπως παραβιάζει και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  καθώς παραβιάζει το δικαίωμα στο σεβασμό της περιουσίας των πολιτών. Και αυτό γιατί οι ουρανοξύστες που προβλέπεται να κατασκευαστούν, εμποδίζουν τη θέα προς τη θάλασσα και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και την αξία των ακινήτων τους.