iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Σήμα κινδύνου!
Καραβιές μεταναστών
στα νησιά


Το δραματικό καλοκαίρι του 2016, κατά το οποίο το προσφυγικό πρόβλημα στην Ελλάδα λίγο έλειψε να λάβει πολεμικές διαστάσεις, φοβούνται ότι θα ξαναζήσουν οι τοπικές Αρχές τόσο στα νησιά του Αιγαίου όσο και στον΄Εβρο.

«Η κατάσταση με τους πρόσφυγες στη Λέσβο, αλλά και τις καθημερινές προσφυγικές ροές, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και θυμίζει τις δραματικές μέρες του καλοκαιριού του 2015. Ανησυχούμε πολύ, κυρίως επειδή από όλα όσα είχαν εξαγγελθεί ότι θα γίνουν, τρία χρόνια μετά, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε...».

Η κραυγή αγωνίας, από τον δήμαρχο του νησιού Σπύρο Γαληνό σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, εν όψει της επίσκεψης, την Πέμπτη, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Λέσβο, για το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Βορείου Αιγαίου.

Τα νέα σοβαρά επεισόδια, το βράδυ της Κυριακής, στο κέντρο προσφύγων της Μόριας, με πολλούς τραυματίες, επιβεβαιώνουν τους φόβους του δημάρχου. Με την βελτίωση των καιρικών συνθηκών και την (προεκλογική...) τακτική που ακολουθεί η Τουρκία στις προσφυγικές ροές, στην Λέσβο φθάνουν σήμερα περίπου όσοι κατέφευγαν στο νησί το καλοκαίρι του 2015. Και ακόμη, είναι Απρίλιος, και οι εκλογές στην Τουρκία θα γίνουν σε δυο μήνες.

Η Μόρια, «φιλοξενεί» σήμερα σχεδόν 7.500 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το «δυναμικό» του κέντρου είναι μόλις 3.500!