iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 23 Απριλίου 2024

Μαίρη Σέιμαν:
Μην παρατάμε ποτέ
τα ονειρά μας!


H συζήτηση με τη Μαίρη Σέιμαν, την Ακαδημαική Διευθύντρια σπουδών του εκπαιδευτικού ομίλου Hello ήταν μια εξαιρετικά ευχάριστη καλοκαιρινή έκπληξη. Μια απολαυστική συζήτηση φυσικά με επίκεντρο την εκπαίδευση, αλλά με ''πινελιές'' ανθρωπιάς και ευαισθησίας. 
Τα πολλά λόγια είναι φτώχια έλεγαν οι παλιοί και ας τους ακούσουμε. Αρχίστε αμέσως να διαβάζετε...
Τι νιώθετε κάθε φορά που ολοκληρώνεται μια σχολική χρονιά?
Πρωτίστως κάνω τον απολογισμό μου. Τι πήγε καλά, τι πήγε λάθος, τι πρέπει να διορθώσω. Κι έρχεται η χαρά και ικανοποίηση ότι έφερα εις πέρας μια ακαδημαική χρονια. Τα παιδιά που αναλάβαμε με τους συνεργάτες μου, μπόρεσαν να πάρουν πράγματα από εμάς ως σχολείο, που έτσι βλέπουμε το Hello. Κι επειδή τα παιδιά εδώ έρχονται πολλές ώρες, τους παρέχουμε πολλές υπηρεσίες, οι γονείς μας εμπιστεύονται. Γινόμαστε άνθρωποι της οικογένειας. 
Και τι νιώθετε κάθε φορά που αρχίζει μια σχολική χρονιά?
Να πραγματοποιήσω καινούργια όνειρα. Να καταφέρω να κρατήσω το επίπεδο που έχω φτάσει, αλλά και να ανέβω κι άλλα σκαλιά. Ο Σεπτέμβριος είναι η μαγιά για την επόμενη χρονιά. Χτίζουμε για όλη τη χρονιά.
Ο εκπαιδευτικός είναι η επιτομή της δια βίου μάθησης?
Εννοείται! Το εφαρμόζω φυσικά και στον εαυτό μου. Δεν είμαι μόνο μία καθηγήτρια Αγγλικών. Είμαι Ακαδημαική διευθύντρια σπουδών και η ευθύνη είναι μεγάλη. Παρακολουθώ σεμινάρια, διαβάζω βιβλία και μέσα σε όλα αυτά μαθαίνω Ισπανικά και Κινέζικα...
Ένας μαθητής είναι ένα μικρό φυτό, ένα μικρό λουλούδι, ένα μικρό δέντρο που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα?
Πολύ ωραία παρομοίωση κάνατε. Είναι αλήθεια. Ένα παιδί είναι αγνό και δέχεται ότι ''λίπασμα'' του δώσεις. Πρέπει να το μπολιάσουμε με σωστά πράγματα. Να το αγαπήσουμε και να το μεγαλώσουμε με προσοχή. Ο εκπαιδευτικός είναι η τρίτη ματιά. Δεν είναι γονέας, αλλά ο άνθρωπος που νοιάζεται πραγματικά για το παιδί. Και ναι μεν είμαστε ιδιωτική επιχείρηση, αλλά στην ψυχή μας δάσκαλοι πάνω απ όλα. Ο δάσκαλος δεν μεταλαμπαδεύει μόνο γνώσεις. Αλλά στηρίζει επικουρικά τα παιδιά στα προβληματά τους. Δεν υπάρχει ''ταβάνι''. The sky is the limit.
Ο σωστός δάσκαλος δηλαδή είναι ένας καλός κηπουρός?
Φυσικά! Πρέπει να κάνει όσα είναι απαραίτητα για να ανθίσει το φυτό. Το παιδί.
Γιατί γίνατε εκπαιδευτικός?
Όταν ήμουν στην ηλικία επιλογής επαγγέλματος, κατάλαβα ότι μου ταιριάζει αυτό. Άφησα τις σπουδές μου μάρκετινγκ και διοίκηση επιχειρήσεων, όπως και ο συζυγός μου (ο Μάκης Τουρλής) και κατευθύνθηκα στην εκπαίδευση. Μικρή βέβαια φανταζόμουν να γίνω ...αστροναύτης, αλλά βρέθηκα εδώ και δεν το μετάνιωσα.
Τι είναι πιο σημαντικό στη ζωή η τύχη ή η επιμονή?
Η επιμονή. Γιατί τύχη μπορεί να έχει ο καθένας, αλλά η επιμονή άπτεται του χαρακτήρα.
Ποιά είναι τα ''εφόδια'' ενός παιδιού για να πάει μπροστά?
Πέρα από τα κληρονομικά χαρακτηριστικά, πρέπει να βρεθεί σε καταστάσεις εξέλιξης. Με σωστούς γονείς, δασκάλους και ανθρώπους που θα το κατευθύνουν σωστά.
Υπάρχουν άπιαστα όνειρα ή απλώς άνθρωποι που τα αφήνουν στη μέση?
Το δεύτερο! Αν βάλεις κάποιο στόχο στη ζωή σου θα παλαίψεις ''με νύχια και με δόντια'' για να το πετύχεις με σκληρή δουλειά. Δεν παρατάμε ποτέ τα ονειρά μας. Αυτό λέω και στα παιδιά. Αν το παλαίψεις θα το καταφέρεις. Να αγαπάς τον εαυτό σου και να πιστεύεις το ονειρό σου. Η ομορφιά της ψυχής εκπέμπεται από την αγάπη που έχεις για τον εαυτό σου.
Το ταξίδι συνεχίζεται ακόμη κι όταν έχεις φτάσει στον προορισμό σου?
Τα ταξίδια δεν σταματάνε ποτέ. Αξία έχει η προσπάθεια να φτάσεις κάπου και μετά να συνεχίσεις. 
Τι διαφορετικό έχει το Hello ως προορισμός?
Είναι μια πολύ καλή ομάδα συνεργατών, που με τον Μάκη είμαστε από πάνω με τεράστια αγάπη γιατί αυτό κάνουμε από παιδιά. Έχουμε την τύχη να βρεθούνε στο δρόμο μας συνεργάτες που έχουν ίδιο πάθος με το δικό μας. Το Hello μετά το βιολογικό μας παιδί, τον Κωνσταντίνο, είναι το δεύτερο ''παιδί'' μας. 
Και το μέλλον τι έχει σε αυτό τον δρόμο?
Ξεκινήσαμε από τη Ραφήνα, επεκταθήκαμε στην Αρτέμιδα μέσω πελατών που έγιναν  φίλοι και μετά συνέταιροι. Και τώρα υπάρχουν κι άλλοι γονείς που έγιναν φίλοι και θέλουν να κάνουν ένα παρόμοιο βήμα σε άλλες περιοχές. Σκοπός είναι η δικτύωση αυτή να γίνει σαν ομπρέλα για να είμαστε κοντά σε όλους.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Κι εγώ σας ευχαριστώ.
 
Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ