Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δελτίο Τύπου
''ποταμός'' από τον
Α. Βασιλόπουλο


 

Νέο Δελτίο Τύπου με επίκεντρο το Πάρκο Καραμανλή εξέδωσε ο καθηγητής ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της παράταξης "Δύναμη Ανάπτυξης" και υποψήφιος δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ανδρέας Βασιλόπουλος.

Επί 90 λεπτά, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής, ένα μέλος ΔΣ της ΔΕΑΑΠ, αλλά και ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος, ζητούσαν εξηγήσεις, σε πολύ έντονο ύφος, με αφορμή τα όσα ανέφερε το πρόσφατο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ που εξέδωσε ο συνδυασμός μας. Έχοντας απαντήσει στο χρόνο που μου δόθηκε, αποφάσισα να μη δώσω έδαφος για εκτός διαδικασίας συζητήσεις, θεωρώντας ότι η υπερβολική ένταση των συναδέλφων (με απειλές για μηνύσεις, χειρονομίες, φράσεις όπως «θα τον πλακώσω στις σφαλιάρες» και άλλα) δεν άφηναν περιθώρια για πολιτισμένη συζήτηση.

 Όλοι μας μπορούμε να κατανοήσουμε την ενόχληση της Δημοτικής Αρχής από το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, όταν αυτό αναφέρει ότι με την προσφορά της δημοτικής φιλαρμονικής σε εγκαίνια ιδιωτικής επιχείρησης δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των άλλων επιχειρήσεων  και ερωτηματικά για το λόγο που ξαφνικά αποφασίζεται κάτι τέτοιο. Είναι επίσης λογικό η Δημοτική Αρχή και η ΔΕΑΑΠ να ενοχλούνται όταν αναφέρουμε ότι η διαδικασία του πλειοδοτικού διαγωνισμού δεν ήταν επιτυχημένη. Είναι όμως παράλογο, να αδυνατούν να κατανοήσουν το περιεχόμενο και να «μεταφράζουν αυθαίρετα» ότι εμείς κατηγορούμε τον Δήμο για ύποπτες συναλλαγές ή την ΔΕΑΑΠ ότι έκανε μη νόμιμα τη διαδικασία του πλειοδοτικού διαγωνισμού. Είναι ακόμα πιο παράλογο να επιχειρούν να περάσουν την εντύπωση ότι εμείς καταγγέλλουμε τα παραπάνω επειδή ενοχλούμαστε από την αξιοποίηση του Πάρκου Καραμανλή.  

 Επειδή όμως ακούστηκαν πολλά παραπλανητικά σχόλια και έγιναν επιτηδευμένες προσπάθειες από πολλούς να δημιουργηθούν εντυπώσεις σχετικά με την ορθότητα όσων καταγγείλαμε, επαναλαμβάνω και γραπτώς τα παρακάτω που επιβεβαιώνουν τα όσα ανέφερε το αρχικό Δελτίο Τύπου μας.

 1) Το δελτίο Τύπου μας αναφέρει ότι η προσφορά της φιλαρμονικής του Δήμου και η αφίσα-πρόσκληση με το λογότυπο του Δήμου, σε εγκαίνια ιδιωτικής επιχείρησης «δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό στις υπόλοιπες επιχειρήσεις εστίασης και εύκολα μπορούν να μεταφραστούν σε σκοπιμότητες, να αφήσουν περιθώρια σκέψεων για κρυφή συνεργασία μεταξύ της διοίκησης του Δήμου και του επιχειρηματία».

Όντως, από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη μίας συνεργασίας, όχι ύποπτης, όχι παράνομης, αλλά κρυφής, αφού ουδείς από εμάς γνώριζε έως και χθες τον τρόπο και τους όρους με τους οποίους η φιλαρμονική του Δήμου θα παραστεί στα εγκαίνια της ιδιωτικής επιχείρησης. Είναι γνωστό ότι η φιλαρμονική του Δήμου δεν πηγαίνει (έως τώρα δηλαδή) σε εγκαίνια ιδιωτικών επιχειρήσεων. Χθες ξεκαθαρίστηκε, από τα λεγόμενα του κ. Δημάρχου, ότι ο επιχειρηματίας πλήρωσε την ηχομόνωση ενός χώρου της φιλαρμονικής ως αντάλλαγμα για την παρουσία της φιλαρμονικής στα εγκαίνια του αναψυκτηρίου του.

2) Είναι απορίας άξιο το ότι κάποιοι θεώρησαν ότι η ανακοίνωσή μας μιλάει για «ύποπτες συναλλαγές», για «μη νόμιμες διαδικασίες», για «αμαύρωση της προσπάθειας αναβάθμισης του Πάρκου».

Σαφώς χαιρόμαστε που το αναψυκτήριο θα επαναλειτουργήσει, το Πάρκο θα συμμαζευτεί και κάποιος επιχειρηματίας θα αναπτύξει δραστηριότητα στην περιοχή μας και συμπολίτες μας θα βρουν εργασία. Σε κανένα σημείο του ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ μας δεν υπήρχε νύξη για οικονομικές συναλλαγές, για παρανομίες ή μη-νόμιμες διαδικασίες. Επίσης σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται ότι υπήρξε κάτι μεμπτό από την πλευρά του επιχειρηματία. Εάν θεωρούσαμε  κάτι τέτοιο, η οδός που θα είχαμε ακολουθήσει θα ήταν εντελώς διαφορετική.

3) Η εναντίωσή μας στην ανακοίνωση περί «επιτυχημένης διαγωνιστικής διαδικασίας» είναι λογική και σωστή. Η διαδικασία κατ’ εμάς δεν ήταν επιτυχημένη, αλλά το πώς αυτό το μετέφρασαν ορισμένοι ως αναφορά μας σε μη νόμιμη διαδικασία δεν μπορώ να το εξηγήσω.

Σε κάθε διαδικασία πλειοδοτικού διαγωνισμού για μίσθωση ακινήτου, ο φορέας καθορίζει μία αρχική, κατώτατη τιμή εκκίνησης, φυσικά προσβλέποντας σε εμφάνιση μεγάλου αριθμού πλειοδοτών, ώστε να επιτευχθεί σημαντικά υψηλότερο, από την τιμή εκκίνησης, οικονομικό αποτέλεσμα. Οι συμμετέχοντες με διαδοχικές αντιπροσφορές υποβάλλουν προσφορές πάνω από την τιμή εκκίνησης και ανεβάζουν διαδοχικά το ποσό ώστε τελικά κάποιος καταλήγει ως πλειοδότης.

Στην περίπτωση του αναψυκτηρίου στο Πάρκο Καραμανλή, η ΔΕΑΑΠ έθεσε ως κατώτατη τιμή εκκίνησης 1.500€, προφανώς προσδοκώντας υψηλότερο τίμημα. Δύο φορές προκηρύχθηκε ο πλειοδοτικός διαγωνισμός και ήταν άγονος, δηλ. δεν παρουσιάστηκε κανένας ενδιαφερόμενος για να δώσει προσφορά. Στη συνέχεια η διαδικασία προχώρησε με «απευθείας συμφωνία», όπου εμφανίστηκαν δύο επιχειρηματίες. Ο ένας υπέβαλλε προσφορά 680€ (πολύ κάτω από την τιμή εκκίνησης σύμφωνα με τους όρους της αρχικής διακήρυξης) και ο άλλος «πλειοδότησε» με προσφορά ακριβώς στο όριο της ελάχιστης τιμής εκκίνησης, δηλ. 1.500€.

4) Το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ μας, ανέφερε (και κατακρίθηκε ως ψευδές): «Και τις δύο φορές ο ανοικτός διαγωνισμός ήταν άγονος (κανένας ενδιαφερόμενος), ενώ στη συνέχεια το αναψυκτήριο δόθηκε με «απευθείας συμφωνία» και «όρους που καθόριζε το διοικητικό συμβούλιο», όρους μάλιστα διαφορετικούς της αρχικής προκήρυξης.».

Αυτά ακριβώς αναφέρει και η αναρτημένη στο Διαύγεια σχετική απόφαση της ΔΕΑΑΠ (ΑΔΑ: ΨΗΗΕΟΕΛ4-ΣΡΓ).

Σελίδα 2 και 3: «Η Διευθύνουσα Σύμβουλος ενημερώνει το σώμα ότι σύμφωνα με τα υπ.αριθμπρωτ. 03/18-04-2018 , 05/27-04-2018 πρακτικά δημοπρασίας για την εκμίσθωση του κτιριακού συγκροτήματος του αναψυκτηρίου στο Πάρκο Καραμανλή και της επαναληπτικής διαδικασίας αντίστοιχα, τα οποία έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο «Διαύγεια» οι δύο δημοπρασίες κατέστησαν άγονες, αφού δεν παρουσιάστηκε κανένας ενδιαφερόμενος. Κατά συνέπεια σύμφωνα με τις διατάξεις α) του Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81), β) του Ν.3852/2010, γ) του Δ.Κ.Κ (Ν.3463/06). Αν και η δεύτερη δημοπρασία δεν φέρει αποτέλεσμα, η εκμίσθωση μπορεί να γίνει με απευθείας συμφωνία, της οποίας τους όρους καθορίζει το διοικητικό συμβούλιο

Σελίδα 3: «Ο κ. Μάρης προσέφερε το ποσό των 1.500€, αιτούμενος την προκαταβολή 3 μηνών με την υπογραφή της σύμβασης, αντί του εξαμήνου που προέβλεπε η διακήρυξη και την καταβολή των 3 μηνών που υπολείπονται στα τέλη Ιουλίου. Επίσης αιτείται την μη καταβολή της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης, ύψους 25.000€, προτείνοντας αντ αυτού την προσθήκη ρήτρας εξαμήνου η οποία προβλέπει τη δυνατότητα διακοπής της σύμβασης αν δεν ολοκληρωθούν τα προβλεπόμενα από την διακήρυξη επενδυτικά έργα.».

5) Το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ αναφέρει ότι με τη σχετική απόφαση της ΔΕΑΑΠ (ΑΔΑ: ΨΗΗΕΟΕΛ4-ΣΡΓ), συμφώνησαν 4 μέλη του ΔΣ. Πράγματι η αναρτημένη στο διαύγεια απόφαση αναφέρει στη σελίδα 2 ότι στη συνεδρίαση παραβρίσκονται ο Πρόεδρος κ. Κονταρίνης, ο Αντιπρόεδρος κ. Παροικάκης, η Δ/νουσα Σύμβουλος κα Μπέκα και 4 μέλη του ΔΣ. Επομένως τα μέλη που του ΔΣ που ψήφισαν θετικά ήταν 3, αφού μειοψήφισε ο κ. Φαφούτης. Τα λοιπά άτομα που ψήφισαν επίσης θετικά είναι ο κ. Κονταρίνης (Πρόεδρος), ο κ. Παροικάκης (Αντιπρόεδρος) και η κα Μπέκα (Δ/νουσα Σύμβουλος), τα οποία εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκαν ως «μέλη» του ΔΣ, αλλά είναι αυτονόητο.

6) Είναι σε εμάς προφανές ότι από τις ενέργειές αυτές, δηλ. την παράσταση της δημοτικής φιλαρμονικής και την προώθηση των εγκαινίων μίας ιδιωτικής επιχείρησης από τα κανάλια επικοινωνίας του ΔΟΠΑΠ, σαφώς δεν προκύπτει  πρόθεση αθέμιτης οικονομικής συναλλαγής. Δημιουργείται όμως αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος όλων των υπόλοιπων επιχειρήσεων  εστίασης (και όχι μόνο) που λειτουργούν στον Δήμο μας, οι οποίες δε γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν και εκείνες να αξιοποιήσουν την αξιολογότατη δημοτική φιλαρμονική προς όφελός τους.  

Στο άμεσο μέλλον πρέπει λοιπόν να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης ο σαφής καθορισμός της διαδικασίας και των όρων (κόστος, παροχή σε είδος, κλπ) με βάση τους οποίους και άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Δήμο μας θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν την αξιόλογη φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου μας, σε εγκαίνια ή εκδηλώσεις τους.

Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να κινηθούν οι υπηρεσίες, ο Εμπορικός Σύλλογος Ραφήνας-Πικερμίου και ο Σύλλογος επαγγελματιών Εστίασης Αττικής, ώστε να ενημερωθούν σχετικά όλοι οι επαγγελματίες.

7) Ο επιχειρηματίας κ. Μάρης Βαγγέλης, στον οποίο κατακυρώθηκε η μίσθωση του αναψυκτηρίου στο Πάρκο Καραμανλή και τον οποίο γνωρίζω προσωπικά, δεν έχει προφανώς καμία ανάμειξη στα όσα καταγγέλλουμε ως παράταξη. Σεβόμαστε τις επιχειρηματικές του κινήσεις, αναγνωρίζουμε την επιτυχημένη του πορεία στον χώρο εστίασης στο Μελτέμι και τον τρόπο που λειτουργεί το χώρο εστίασης στην Αγία Τριάδα και θεωρούμε ότι θα έχει μία εξ ίσου επιτυχημένη πορεία και στο νέο αυτό εγχείρημα. Εμείς ασκούμε κριτική στη Δημοτική Διοίκηση και όχι σε άτομα και επιχειρήσεις.

 8) Είναι λυπηρό να βλέπουμε μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο τόσο ακραίες συμπεριφορές, αλλά και επιθέσεις σε όποιον τολμήσει να σχολιάσει ότι μία διαδικασία δεν ήταν επιτυχημένη, ότι θα μπορούσε να υπάρξουν σκέψεις για κρυφές συνεννοήσεις από κάποιες ενέργειες που κάνει η δημοτική αρχή (π.χ. την προσφορά της φιλαρμονικής σε εγκαίνια ιδιωτικής επιχείρησης), ότι αλλάζουν οι όροι της αρχικής διακήρυξης (πχ ως προς την μη καταβολή εγγύησης των 25.000€), κλπ..

 Εάν η απάντηση σε όποιον αντιδρά είναι οι συντονισμένες επιθέσεις και οι απειλές για «σφαλιάρες» και για μηνύσεις, εμείς δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για ίση μεταχείριση όλων των πολιτών και επιχειρηματιών και για το καλό του τόπου μας.