Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι Έλληνες τώρα
θέλουν την
ανακύκλωση


Ανοδική πορεία καταγράφει η συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών στην ανακύκλωση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία ALCO.

Αν και απομένει ακόμα δρόμος, οι πολίτες φαίνεται ότι βελτιώνονται στο κομβικό αυτό ζήτημα, καθώς το 97% δηλώνει ότι στηρίζει την ανακύκλωση συσκευασιών, ενώ το 92% απαντά ότι πραγματοποιείται ανακύκλωση στα νοικοκυριά.

Τα ευρήματα της έρευνας προέρχονται από δομημένες ερωτήσεις σε δείγμα 1.000 πολιτών (50% άνδρες, 50% γυναίκες, ηλικίας 25-65 ετών) σε ολόκληρη τη χώρα, όπου λειτουργεί ανακύκλωση συσκευασιών–μπλε κάδος και αποτυπώνουν την ευμενή στάση των πολιτών απέναντι στην ανακύκλωση.

Η έρευνα καταδεικνύει επίσης την υψηλή συχνότητα που οι πολίτες ανακυκλώνουν (95% τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα και 69% τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα), ενώ εντοπίζει ως πρόβλημα την ύπαρξη κοινών σκουπιδιών στους κάδους.

Εκείνοι που δεν ανακυκλώνουν (8% του δείγματος) αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές ή κάδοι στην περιοχή τους και οι μισοί εξ’ αυτών δηλώνουν ότι θα αρχίσουν να ανακυκλώνουν, εφ’ όσον λυθούν τα χρηστικά /πρακτικά ζητήματα που τους προκαλούν δυσχέρειες.

Σε σχέση πάντως με τους αυξημένους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η Ελλάδα βρίσκεται μακριά. Η χώρα μας παρουσιάζει  ένα από τα μικρότερα ποσοστά ανακύκλωσης στην ΕΕ, ενώ οι επιδόσεις της την τοποθετούν στην τελευταία τριάδα μαζί με τη Μάλτα και τη Ρουμανία.