iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Α. Τσίπρας. Από
το ''go buck Μέρκελ''
στην αποθεωσή της


Πάγιες πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που το προηγούμενη διάστημα η εσωτερική κοινή γνώμη θεωρούσε περίπου σαν βεβαιότητες ανατρέπει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Ερωτηθείς για το δημοψήφισμα του 2015, ο κ. Τσίπρας απαντά ότι «εκ των υστέρων και με τη γνώση που έχουμε τώρα, μπορούμε φυσικά να αξιολογήσουμε διαφορετικά τα πράγματα». 

Σε ερώτηση της γερμανικής εφημερίδας αν η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λάθη με την προσφυγική πολιτική της, ο πρωθυπουργός απαντά: «Για μένα, αυτή η πολιτική είναι μια από τις πιο θετικές πλευρές της κυρίας Μέρκελ. Σ’ αυτήν την προσφυγική κρίση προσπάθησε να δράσει ευρωπαϊκά. Αυτό δεν ήταν εύκολο».

Έκπληξη προκαλεί και η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στο ερώτημα ποιο ρόλο θα παίξει το ΔΝΤ μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα.

«Αυτό εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από το ίδιο το ΔΝΤ» επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας και συμπληρώνει: «Νομίζω ότι μια παραμονή του ΔΝΤ για τους υπόλοιπους μήνες του τρίτου προγράμματος θα εξυπηρετούσε πολύ την αξιοπιστία όλων μας. H Eλλάδα δεν έχει τίποτα να κρύψει. Και νομίζω ότι και μετά τη λήξη του προγράμματος θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους Ευρωπαίους – για να δείξουμε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται διαρκή έλεγχο».

Τέλος για το Σκοπιανό υποστηρίζει.
"Λύσαμε επιτέλους ένα πρόβλημα, που υπήρχε δύο δεκαετίες και πλέον. Είναι μια ιστορική απόφαση. Για πάνω από 27 χρόνια καμιά άλλη κυβέρνηση δεν τα κατάφερε. Το ότι τώρα η αντιπολίτευση και στις δύο χώρες είναι σχεδόν με την ίδια ρητορική αντίθετη, δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτές. Και οι δύο θεωρούν τον εαυτό τους χαμένο. Δεν μπορούν όμως να υπάρχουν δύο χαμένοι. Λένε ότι η συμφωνία δεν είναι λύση, παρά μόνο ένα είδος ανακωχής – και για τις δυο πλευρές. Αυτός είναι αρνητικός πατριωτισμός. Αυτοί πιστεύουν ότι όλα μπορούν να μείνουν ως έχουν. Νομίζω ότι πρέπει με διάλογο να κινηθούμε ο ένας προς την πλευρά του άλλου για χάρη των λαών μας".