Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετική η επιτροπή
διαβούλευσης για το
επιχειρησιακό σχέδιο


Με θετικό πρόσημο απάντησε η πλειονότητα των μελών της επιτροπής διαβούλευσης του δήμου Ραφήνας Πικερμίου στο επιχειρησιακό σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης, το οποίο θα σταλεί στο ΤΑΙΠΕΔ ως απαραίτητη προυπόθεση προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επιστροφή των παραλιών στη δικαιοδοσία του δήμου.

Υπήρξαν και ορισμένοι παρατηρήσεις, προβληματισμοί, απορίες, αλλά και ένα αίτημα για αναβολή της συνεδρίασης. Ωστόσο επειδή ακριβώς η επιτροπή έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα και όχι παρεμβατικό μέσω ψηφοφορίας, γιατί αρμόδιο γι αυτό είναι θεσμικά το δημοτικό συμβούλιο, η συνεδρίαση κύλησε σε ήρεμο και εποικοδομητικό κλίμα συζήτησης.

Αρχικά ο δήμαρχος Βαγγέλης Μπουρνούς εξήγησε συνοπτικά το ογκώδες πόνημα των περίπου 300 σελίδων, επισημαίνοντας για πολλοστή φορά την αδήριτη ανάγκη να επιστρέψουν οι παραλίες στον δήμο. ''Δεν νοείται παραθαλάσσια πόλη χωρίς παραλίες'' είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρνούς.

Σύντομη τοποθέτηση έκανε και ο τ. δήμαρχος και νυν γενικός γραμματέας του δήμου Βασίλης Πιστικίδης, ο οποίος σημείωσε πως η Πολιτεία οφείλει στη Ραφήνα, ζητάμε τα αντισταθμιστικά ωφέλη όχι ''ως τριάντα αργύρια'' αλλά για να βοηθήσουμε την πόλη που δέχεται όλο αυτό το φορτίο από τα πλοία. 

Ουσιαστική ήταν η τοποθέτηση του μέλους της επιτροπής Αργύρη Κωστάκη, συντονιστή της ομάδας εθελοντών οικολογικής προστασίας της παραλίας Κόκκινο Λιμανάκι. "Δεν είναι κανονικό, αλλά δυστυχώς και σε αυτή την πόλη, όπως σε όλη την Ελλάδα συνηθίσαμε να είμαστε απαθείς στο παράλογο και το παράδοξο. Ποιός νοήμων πολίτης μπορεί να συνηγορήσει στο μία αμιγώς παραθαλάσσια πόλη να μην της ανήκουν οι παραλίες; Συνεπώς η ομάδα μας βλέπει θετικά το συγκεκριμένο σχέδιο αν και πρέπει να παρατηρήσει τα εξής. Στην επιτροπή παρακολούθησης συντονισμού η οποία θα δημιουργηθεί σε δεύτερη φάση, θα πρέπει να συμμετέχουν κατά περίπτωση και όποτε αυτό είναι αναγκαίο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις και ειδικοί επιστήμονες ή επικεφαλής περιβαλλοντικών οργανώσεων και οργανισμών - για παράδειγμα το WWF Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση - όπως σωστά σημείωσε προηγουμένως και η κ. Μήλα. Τις γαλάζιες σημαίες δεν τις δίνουν στις παραλίες έγγραφα με σφραγίδες και λογότυπα αλλά η ίδια η φύση και ο Θεός, στο Κόκκινο Λιμανάκι τουλάχιστον αυτό συμβαίνει. Συνεπώς δεν θα επιτρέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε κανέναν ''αετονύχη'' να μετατρέψει σε κοσμική πλαζ με καντίνες, μπαρ, ηχορύπανση, ξαπλώστρες και ό,τι άλλο συνεπάγεται αυτό το ''κοκτέιλ μπίζνας''.

Επίσης ο πρόεδρος του συλλόγου ''Νηρέας" Ηλίας Ταναράς είχε επισημάνει πως δεν θα πρέπει οι παραλίες να γίνουν έρμαια επιχειρηματικών συμφερόντων, δίνοντας έμφαση στην οικολογική προστασία των ακτών και του περιβάλλοντος χώρου. ''Κουμάντο κάνει ο βοριάς στη Ραφήνα" υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως όλο το καλοκαίρι μόνο 5-6 είναι τα Σαββατοκύριακα που έχει νηνεμία η θάλασσα.

Άλλοι ομιλητές επισήμαναν την ανάγκη πιο στοχευμένων παρεμβάσεων, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία χώρων στάθεμευης των ΙΧ κοντά στις παραλίες.

Συνολικά προσήλθαν 22 μέλη της επιτροπής διαβούλευσης.