iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Μείωση 75% στις
πλαστικές σακούλες
στα σούπερ μάρκετ!


Θεαματική μείωση κατά 75% δείχνουν τα στοιχεία για την κατανάλωση πλαστικής σακούλας στον κλάδο των σούπερ μάρκετ και των μεγάλων αλυσίδων λιανικής, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. 

«Με βάση τα δεδομένα που έχουμε ήδη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, χρησιμοποιήθηκαν 203 εκατ. τεμάχια το πρώτο τρίμηνο, που αν κάποιος το αναγάγει σε ετήσια βάση, μας δίνει έναν συντελεστή της τάξης των 75 τεμαχίων ανά άτομο, όταν θυμόσαστε ότι η Ελλάδα κατηγορούνταν ότι είχε κατανάλωση από 300 έως 500 τεμάχια ανά άτομο», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Μέσα στο 2018 οι δήμοι πρέπει να ετοιμάσουν ρεύματα χωριστής συλλογής για τα οργανικά απόβλητα και διαλογή στην πηγή για τα ανακυκλώσιμα υλικά. 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «όλοι μας έχουμε την υποχρέωση της ανάκτησης, επαναχρησιμοποίησης, διαλογής στην πηγή, σε επίπεδο δήμου για το 50% των απορριμμάτων. Οι μονάδες που σχεδιάζονται ή κατασκευάζονται αφορούν το υπόλοιπο 50%».

Μέσα σε έξι μήνες, οι δήμοι θα πρέπει να καταφέρουν να μην εξέρχονται από τα γεωγραφικά τους όρια το 50% των παραγόμενων απορριμμάτων με τη μορφή σύμμεικτων απορριμμάτων, αλλά με τη μορφή των καθαρών υλικών. Κάτι τέτοιο, υποστήριξε, θα μειώσει το κόστος μεταφοράς και ως εκ τούτου θα οδηγήσει και στη μείωση των δημοτικών τελών. 

Ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι η χώρα μας δεν είναι ακόμη στο καλύτερο δυνατό σημείο στη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς μέχρι τώρα έγινε προσπάθεια για να μειωθούν τα πρόστιμα ύψους 80 εκατ. ευρώ, που πληρώνει η χώρα για ανεξέλεγκτη διαχείριση αποβλήτων. 

«Το 2014 η χώρα μας είχε ακόμη 293 ανεξέλεγκτες χωματερές, ΧΑΔΑ για τους οποίους πλήρωνε πρόστιμο και σήμερα έχουμε φτάσει με στοιχεία του Μαΐου του 2018 στους 54», ανέφερε. 

Τη Δευτέρα θα προκηρυχθεί το μέτρο του προγράμματος «Φιλοδήμος» για την αποκατάσταση των τελευταίων χωματερών, ώστε εντός του 2018 να ενταχθούν τα έργα.