iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 23 Απριλίου 2024

Συνέντευξη της
Μαριάννας Βαρδινογιάννη
στον Β. Βασιλικό


Μία διαφορετική συνέντευξη, με αφορμή το βιβλίο της «Μελετώντας τις προκλήσεις της γυναικείας ταυτότητας: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία», παραχώρησε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό και στην εκπομπή του «Άξιον Έστι».

Το βιβλίο «Μελετώντας τις προκλήσεις της γυναικείας ταυτότητας: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία» είναι το αποτέλεσμα της διατριβής που πραγματοποίησε η κυρία Βαρδινογιάννη στο Πανεπιστήμιο Sheffield του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Το όνειρο της ζωής μου ήταν πάντα να σπουδάσω αρχαιολογία ή να πάω στη Σχολή Καλών Τεχνών. Έτσι αποφάσισα το 1998 να κάνω σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης. Ξεκίνησα στο Deree για τέσσερα χρόνια και μετά συνέχισα.  Πάντα λάτρευα τον Mινωικό πολιτισμό.  Από μικρό παιδί είχα ένα θαυμασμό για εκείνη την περίοδο που πίστευα ότι η γυναίκα έπαιζε έναν σημαντικό ρόλο», ανέφερε η κυρία Βαρδινογιάννη στο Βασίλη Βασιλικό εξηγώντας το πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή της με την αρχαιολογία.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο Βασίλης Βασιλικός συνδέονται με στενούς και πολυετείς δεσμούς φιλίας, καθώς ο καταξιωμένος συγγραφέας ήταν Πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO όταν η κυρία Βαρδινογιάννη αναγορεύτηκε Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO το 1999, υπό τη Γενική Διεύθυνση του Federico Mayor.  

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, συνομίλησαν εκτενώς για την ταυτότητα των γυναικών, το ρόλο τους σε θέσεις εξουσίας, αλλά και τα χρήσιμα συμπεράσματα που μπορούμε να εξάγουμε μελετώντας τις αρχαίες ελληνικές κοινωνίες.  

 

Στο πλαίσιο της συνέντευξης παρουσιάστηκαν και κάποια έργα ζωγραφικής της κυρίας Βαρδινογιάννη, καθώς όπως είπε «χωρίς να είναι ζωγράφος», η ζωγραφική είναι το καταφύγιό της στον ελεύθερο χρόνο της, ενώ έχει πάρει και κάποια μαθήματα από τον σπουδαίο ζωγράφο Νίκο Χατζηκυριάκο Γκίκα.



Πηγή: iefimerida.gr