iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Συνελήφθησαν 30
πορτοφολάδες και
καταζητούνται άλλοι 20


Τη σπείρα των πορτοφολάδων που είχαν ρημάξει το κέντρο της Αθήνας εξάρθρωσε η αστυνομία.

Συνελήφθησαν 30 αλλοδαποί, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 14 έως 39 ετών. Να σημειωθεί ότι οκτώ από τους 30 συλληφθέντες ήταν ανήλικοι!

Την ίδια ώρα έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται 21 συνεργοί τους. 

Η σπείρα είχε ρημάξει το κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου Κρήτης, κατεξοχήν τουριστικές περιοχές δηλαδή. Οπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ., μάλιστα, είχαν επεκτείνει τη δράση τους και σε πόλεις της Γαλλίας και της Ισπανίας! 

Μέχρι στιγμής έχει ταυτοποιηθεί η συμμετοχή τους σε 57 κλοπές και εξετάζονται ακόμη 300 υποθέσεις. 

Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ο τρόπος δράσης τους (modus operandi), στη x ώρα μας (Κέντρο Αθήνας – Θεσσαλονίκη – Ηράκλειο Κρήτης) αλλά και σε πόλεις της Ισπανίας και Γαλλίας, όπου ορισμένα μέλη δραστηριοποιούνται τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία.

Ως προς την τακτική την οποία ακολουθούσαν για την διάπραξη των κλοπών, τα μέλη της ομάδας, δρούσαν σε δυάδες – εξάδες και αφαιρούσαν πορτοφόλια και τσάντες με τρεις τουλάχιστον μεθόδους, συγκεκριμένα:

  1. Προσποιούμενοι τους τουρίστες έχοντας και την ανάλογη αμφίεση, ζητούσαν οδηγίες στο χάρτη. Ένας μέλος απασχολούσε το «θύμα» με το χάρτη και το έτερο αφαιρούσε το πορτοφόλι ή την τσάντα.
  2. Δημιουργώντας, τεχνητό συνωστισμό.
  3. Εισερχόμενα τεχνηέντως σε γκρουπ τουριστών, προσποιούνταν τα μέλη του γκρουπ και κατά την περιήγηση στα αξιοθέατα, έψαχναν τη κατάλληλη ευκαιρία (απώλεια προσοχής) για να αφαιρέσουν αντικείμενα.