Εκτύπωση αυτής της σελίδας

''Φράγμα'' στον ΧΥΤΑ
από τους εμπόρους
του Μαραθώνα


Η Ένωση επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων του δήμου Μαραθώνα, κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Διαμορφώνει το πλαίσιο για  τη διαχείριση των απορριμμάτων όσον αφορά το Δήμο  και όχι μόνο που θα προτείνει  σε σωματεία,  φορείς και συλλόγους του δήμου και θα  ενημερώσει  σωματεία, φορείς, συλλόγους και  κατοίκους   του λεκανοπέδιου, καλώντας  σε   συντονισμένο  συλλογικό  αγώνα για  το  σταμάτημα  των  χωματερών με   μια διαχείριση  απορριμμάτων που θα συμβαδίζει με τις ανάγκες των κατοίκων, οικονομικές και φιλικές προς το περιβάλλον και όχι με τα κέρδη των μεγάλων   εταιρειών που θέλουν να κερδίσουν και από τη διαχείριση τω απορριμμάτων

Την Κυριακή 22 Ιουλίου εκδήλωση - ενημέρωση στο πολιτιστικό κέντρο της Νέας  Μάκρης  "Βασίλης Ρώτας"  στις 8 το βράδυ.

 

         ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ 

  • Να σταματήσουν τώρα τα έργα για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού.
  • Να αξιοποιηθεί ο χώρος των εγκαταστάσεων προς όφελος των κατοίκων της περιοχής και να καλυφθούν ανάγκες άθλησης και ψυχαγωγίας.
  • Να βρεθούν   χώροι  έστω   κι  αν  πρόκειται   να   είναι  εκτός  Aττικής  με  διαπεριφερειακή   συνεργασία  με  περιβαλλοντικές  και  υγειονομικές  προδιαγραφές     και  να  μεταφέρονται  από  τους   χώρους   μεταφόρτωσης  που  υπάρχουν   σε   όλους   τους  δήμους   ανεξάρτητου   κόστους η  εξεύρεση  χώρων  να  αποτελεί   μέρος   ενός   συνολικότερου  σχεδιασμού  και  να   γίνει   με   ευθύνη   της   κυβέρνησης   και με   κριτήριο  την   ποιότητα  ζωής   του   λαού
  • Καμία επιχειρηματική    δραστηριότητα  στην   διαχείριση απορριμμάτων  
  • Να κλείσει άμεσα και οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής, με ευθύνη της κυβέρνησης να βρεθούν ΤΩΡΑ κατάλληλοι χώροι.
  • Να δώσει   λύση    τώρα  η  κυβέρνηση  και   να   μην   ρίχνουν     το   μπαλάκι   Δήμος   Περιφέρεια   Κυβέρνηση   ο   ένας  στον   άλλο
  • Άμεση και πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών. Όπως της   Μπρεξιζα   στην   Νεα   Μακρη

      Αναφέρουμε   ορισμένα   στοιχειά 

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει   η   περιφέρεια   κατά καιρούς  το κόστος      για   τις  εγκαταστασειςς  σ το Γραμματικό θα φτάσει τα 35 εκατ. ευρώ περίπου, από τα 19 εκατ. ευρώ της αρχικής πρόβλεψης. Έχουν  δαπανήσει ήδη 28,5 εκατ. ευρώ  Συνεχίζοντας, επιβεβαιώνεται η περιβαλλοντικά ακατάλληλη τοποθεσία,  και από το γεγονός ότι αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν τους περιβαλλοντικούς όρους, αλλά και από την καταστροφή 105 στρεμμάτων δάσους που ισχυρίζονται ότι θα ξαναφυτευτεί, και προβλέπεται και σχετική δαπάνη. Μόνο που τα δέντρα που κόπηκαν θα χρειαστούν, πέρα από το χρήμα και τον κόπο, και 30 τουλάχιστον χρόνια για να πλησιάσει το δάσος σ' αυτό που ήταν. Για  τα  επιφανειακά νερά και τον υδροφόρο ορίζοντα. Είναι γνωστό ότι δίπλα στο χώρο υπάρχει ρέμα που διασχίζοντας την περιοχή καταλήγει στη θάλασσα, στη περιοχή  Σέσι.

Τώρα, όποτε βρέχει, η θάλασσα στην περιοχή όπου εκβάλλει το ρέμα κοκκινίζει από τα χώματα που παρασέρνει, εξαιτίας και των εκσκαφών στην περιοχή. Όταν όμως αρχίσουν να ξεφορτώνουν τα σκουπίδια ή τα υπολείμματά τους, όλα ή στην καλύτερη περίπτωση μεγάλο μέρος των στραγγισμάτων, μέσω του ρέματος θα καταλήξουν στη θάλασσα, μολύνοντάς την και καταστρέφοντας τους οργανισμούς, ψάρια, φύκια κ.λπ., γεγονός που αναγνωρίζει και η μελέτη του ΙΓΜΕ.  Οι ίδιοι  αναθέσανε στο ΙΓΜΕ να κάνει μελέτη αν μολύνονται τα υπόγεια νερά, το ΙΓΜΕ θεωρεί ότι δεν μολύνονται, αλλά αυτό αμφισβητείται από άλλους μελετητές καθηγητές Γεωλογίας, που ισχυρίζονται το αντίθετο. Κατά συνέπεια, η περιβαλλοντική ακαταλληλότητα είναι ολοφάνερη».

. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δώσει, στο ΧΥΤΥ Γραμματικού θα πηγαίνουν 14.000 τόνοι υπολειμμάτων το χρόνο. Ο συνολικός όγκος των σκουπιδιών στην Αττική είναι 412.000 τόνοι. Επίσης, για την κατασκευή ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ στην Αττική έχουν προϋπολογίσει στο σχεδιασμό τους 50 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένου του Γραμματικού. Δηλαδή, δαπανάνε τα 35 από τα 50 εκατ. για το Γραμματικό, που θα δεχτεί - πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενά τους - 14.000 από τους 412.000 τόνους σκουπιδιών το χρόνο. Ας   μην   ξεχνάμε  ότι  δημόσια διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με τα οποία διαπιστώνεται ότι «το ποσοστό των θανάτων από νεοπλασίες στη Δυτική Αττική έχει αυξηθεί κατά 31,7% έναντι 10,1% στη λοιπή Περιφέρεια Αττικής»

Κάτι δεν μας λένε καλά. Η ο σχεδιασμός  τους  είναι για τα σκουπίδια ή κάτι κρύβουνε. Και επειδή μάλλον το δεύτερο συμβαίνει, κρύβουνε ότι σχεδιάζουνε να μεταφερθεί στο Γραμματικό ο μεγαλύτερος όγκος των σκουπιδιών της Αττικής, δεδομένου ότι η Φυλή, σύμφωνα με τα δικά  τους στοιχεία και με την επέκταση που κάνουνε, θα έχει γεμίσει στο μέσο του 2019.    Είναι λοιπόν βάσιμες οι υποψίες ότι η περιοχή που θα δεχτεί έστω προσωρινά - αλλά ουδέν μονιμότερο του προσωρινού - τον μεγαλύτερο όγκο των 412 χιλιάδων τόνων σκουπιδιών το χρόνο θα είναι το Γραμματικό, γιατί δεν θα υπάρχει άλλος χώρος. Θα το φέρουνε  ως λύση έκτακτης  ανάγκης.  Στα παραπάνω συνηγορεί το γεγονός ότι ο χώρος στο Γραμματικό έχει χωρητικότητα 2 εκατ. κυβικά μέτρα σκουπιδιών και σχετικά εύκολα μπορεί να διπλασιαστεί και να επεκταθεί σε άλλα 2 εκατ. κυβικά μέτρα. Και αυτοί, όπως και ο προκάτοχός τους, ο κ. Σγουρός, συμφωνούν στα κύρια. Χρειάζεται να είναι ξεκάθαρο ότι ο μόνος τρόπος για να μπει φρένο, για να σταματήσει το έργο της κατασκευής του ΧΥΤΑ, να εμποδιστεί η μελλοντική λειτουργία είναι η συνέχιση του αγώνα των κατοίκων της περιοχής, η συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Αγώνας που πρέπει να δυναμώσει, να μαζικοποιηθεί και να συνδεθεί με    σωματεία   φορείς    συλλόγους  αλλά  και   με   όλους   τους   κατοίκους   που   βλέπουν   από  τα   αποτελέσματα   περιβαλλοντικά    υγειονομικά  οικονομικά    από  τους   άλλους   δήμους   που  τους   μεταστρέψανε   σε   σκουπιδαριά    να  είναι   καταστροφικά  ότι   πλήττεται   άμεσα   το  μέλλον   κ  η  υγεία   των   παιδιών   τους  και  ότι   θα   υποβαθμιστούν   οι  ζωές   οι  δουλείες  κ  οι  περιούσιες  τους