iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Ξενοδοχείο ζήτησε
από άστεγη γιαγιά
κι εγγονή πενηντάρικο;


Πέρα από κάθε φαντασία είναι η ανταπόκριση των πολιτών απέναντι στην 70χρονη γιαγιά, κυρία Σοφία Προφήτου Τσαγανού, η οποία όπως κατήγγειλε στο protothema.gr είχε βρει καταφύγιο μαζί με τον 89χρονο σύζυγό της και την 9χρονη εγγονή της, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σε γνωστό ξενοδοχείο της Νέας Μάκρης απ' όπου το βράδυ της περασμένης Κυριακής της ζητήθηκε το ποσό των 50 ευρώ ημερησίως (!) σε περίπτωση που... παρέτειναν την διαμονή τους. 

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε σήμερα το πρωί η κυρία Σοφία: “Το βράδυ της Κυριακής μία υπάλληλος του ξενοδοχείου, μας ενημέρωσε ότι ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να μας φιλοξενήσει άλλο. Πως αν θέλουμε να παραμείνουμε εκεί θα πρέπει να καταβάλουμε το ποσό των 50 ευρώ για κάθε ημέρα διαμονής, το οποίο με πρωινό θα ανεβαίνει στα 60 ευρώ και με βραδινό στα εβδομήντα. Πάθαμε σοκ. Αυτό είναι τουλάχιστον απάνθρωπο, δεν το χωράει ανθρώπινος νους. Είμαστε μεγάλοι άνθρωποι μ' ένα μικρό παιδί. Αισθανόμαστε φρικτά. Δεν είναι για τα πενήντα ευρώ. Είναι για κάποιες ψυχές που δεν έχουν μέσα τους στάλα ανθρωπιάς. Στο δωμάτιο που μας πήγαν δεν υπήρχε φως, παρά μόνο μία λάμπα στο μπάνιο, ούτε καν πρίζα για να φορτίσω το κινητό μου. Μείναμε εκεί για ένα βράδυ και την επομένη μας μετέφεραν σε κάποιο άλλο, κάπως πιο ανθρώπινο με την επισήμανση ότι οφείλουμε να βγαίνουμε μόνο από την πίσω έξοδο του ξενοδοχείου όπως κάνουν οι πρόσφυγες. Ότι μας απαγορεύεται να εμφανιστούμε στην κύρια έξοδο και στους μπροστινούς χώρους του ξενοδοχείου. Νιώσαμε σαν σκουπίδια, αλλά είπαμε πως δεν πειράζει. Πρόσφυγες είμαστε άλλωστε κι εμείς στην ίδια μας τη χώρα...”
 

“Φτωχοί άνθρωποι είναι οι γονείς μου, δεν είναι λεπροί!”

Η κυρία Σοφία, νωρίς σήμερα το μεσημέρι, λίγες ώρες μετά την καταγγελία στο protothema.gr αποχώρησε από το ξενοδοχείο επιστρέφοντας με τον σύζυγο και την 9χρονη εγγονή τους στο καμένο τους σπίτι ενώ την ίδια ώρα ο γιος της Θάνος, ένας άνδρας ΑΜΕΑ με 70% αναπηρία πάλευε με το τέρας της ελληνικής πραγματικότητας προκειμένου να βρει στέγη για τους γονείς του και την ανιψιά του: “Εγώ μένω στην Κύμη και βρισκόμουν εκεί τη μέρα της καταστροφής. Τι να πω; ότι οι δικοί μου σώθηκαν από καθαρή τύχη; Πως το κοριτσάκι της αδελφής μου, η οποία έχει πάει για δουλειά στην Αμερική, σώθηκε από θαύμα; Ότι μου ζητούσαν να καταβάλλω ολόκληρο το εισιτήριο στο πλοίο από τα Νέα Στείρα προς Αγία Μαρίνα παρότι τους είπα την κατάσταση λέγοντάς μου: “Δεν μας ενδιαφέρει. Η νέα εγκύκλιος από το Υπουργείο Ναυτιλίας ορίζει ότι πρέπει να έχετε πάνω από 80% αναπηρία για να λάβετε μειωμένο εισιτήριο”; Πως από εκείνη την ημέρα παλεύω σαν τρελός να βρω μία άκρη; Ότι οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου πέρα από τα χρήματα που ζήτησαν στους δικούς μου, τους είπαν να μην τολμήσουν να βγουν από την κύρια είσοδο; Φτωχοί άνθρωποι είναι οι γονείς μου, δεν είναι λεπροί! Η λέξη “ντροπή” είναι η μόνη που αρμόζει σε τέτοιους ανθρώπους”, ξεσπά ο κ. Θάνος και συνεχίζει: “Από εκείνη τη στιγμή έκανα πολλά τηλέφωνα στον δήμο αλλά δεν βρήκα άκρη. Το τελευταίο τηλεφώνημα που έκανα ήταν στις κατασκηνώσεις του ΚΕΔΑ αλλά μου είπαν ότι θα έχουν κρεβάτια από την Παρασκευή σε όροφο και σε κουκέτα. Ο πατέρας μου είναι 89 ετών άνθρωπος. Δεν αντέχει τέτοια ταλαιπωρία. Ευτυχώς, για την ώρα βρήκαμε ένα σπίτι που θα φιλοξενήσει τους γονείς και την ανιψιά μου. Θέλω ωστόσο μέσω του protothema.gr να απευθύνω ένα μεγάλο, ένα τεράστιο ευχαριστώ απέναντι σε όσους έτρεξαν να μας βοηθήσουν. Τέτοια αγάπη, τέτοια αλληλεγγύη, δεν την περίμενα ποτέ.”

Τέτοια αγάπη είναι πράγματι πρωτόγνωρη. Άνθρωποι από ολόκληρη την Αθήνα, λίγα μόλις λεπτά μετά την ανάρτηση της περιπέτειας της κυρίας Σοφίας τηλεφώνησαν στο Πρώτο ΘΕΜΑ προσφέροντας σπίτια και χρήματα “για να μην λείψει τίποτα στη γιαγιά, στον παππού και κυρίως στο παιδί”. Στον αντίποδα, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου ισχυρίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έχει παντελή άγνοια για το εν λόγω περιστατικό και ότι ποτέ δεν θα συμπεριφερόταν κατ' αυτόν τον τρόπο: “Να έρθει να μου το πει κατάμουτρα αυτό. Σ' εμένα και σε άλλα δεκαπέντε τουλάχιστον άτομα, θύματα της φωτιάς, που το βράδυ της Κυριακής έφυγαν από το ξενοδοχείο διότι τους ζητήθηκαν χρήματα”, είναι η απάντηση της κυρίας Σοφίας. Τα συμπεράσματα, στην κρίση του κόσμου και σ' εκείνη του Θεού...