iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Ελλάδα η χώρα
με τους περισσότερους
πυροσβέστες


Η Ελλάδα έχει τους περισσότερους πυροσβέστες στον κόσμο αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο αεροσκαφών και ελικοπτέρων πυρόσβεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει τα πιο πολλά χρήματα στην υφήλιο για δασοπυρόσβεση και παρ’ όλα αυτά μετράμε έως σήμερα 89 νεκρούς και σχεδόν 200 τραυματίες από μία πυρκαγιά μόλις 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. 

Ο απολογισμός της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που μόνο με τις ανθρώπινες απώλειες πολεμικού ανακοινωθέντος μπορεί να συγκριθεί, 11 χρόνια μετά τους 63 νεκρούς από την πύρινη λαίλαπα στην Ηλεία, θέτει εκ των πραγμάτων σοβαρότατα ερωτήματα για τη δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση στη χώρα μας, αφού η αποτελεσματικότητά τους έχει ακυρωθεί στην πράξη με τον πιο τραγικό τρόπο. 
 

Πριν από ενάμιση μήνα, στις 15 Ιουνίου, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας διαβεβαίωνε τη Βουλή για την «πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος» και την εφαρμογή «ενός αποτελεσματικού και συνεκτικού σχεδιασμού αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών». Ο κ. Τόσκας τόνιζε μάλιστα την επικαιροποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων σε όλη την επικράτεια, επισημαίνοντας την επάρκεια διαθέσιμων οχημάτων διαφόρων κατηγοριών αλλά και το ενισχυμένο πυροσβεστικό δυναμικό. Ολα αυτά τα αριθμητικά δεδομένα, βέβαια, λίγες μέρες αργότερα έγιναν στάχτη στην πυρκαγιά της περασμένης Δευτέρας. Τελικά τι Πυροσβεστική έχουμε; Την περίοδο 1981-2014 κάηκε στην Ελλάδα συνολική έκταση 16.678.407 στρεμμάτων αγροτοδασικών περιοχών από τις συνολικά 51.521 δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν. Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη στιγμή που η ευθύνη και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της καταστολής των δασικών πυρκαγιών πέρασε από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα. Το διάστημα αυτό, αν και υπερδιπλασιάστηκε η οργανική δύναμη του προσωπικού του και πολλαπλασιάστηκαν τα επίγεια και εναέρια μέσα πυρόσβεσης, θρηνούμε 200 θύματα με τον μακρύ κατάλογο να μην έχει κλείσει ακόμα, καθώς εξακολουθούν να αγνοούνται πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας στο Μάτι. Η εθνική τραγωδία στην ανατολική Αττική κάνει πιο επίκαιρη από ποτέ τη μελέτη του πρώην υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστρατήγου ε.α. Ανδριανού Γκουρμπάτση, με τον τίτλο «Το κόστος της δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα», που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2015. Πρόκειται για μια συγκριτική έρευνα 34 ετών (1981-2014) της αποτελεσματικότητας του εθνικού μηχανισμού αντιμετώπισης των πυρκαγιών με τα οικονομικοτεχνικά δεδομένα της πυροσβεστικής υπηρεσίας της χώρας μας, η οποία βρίσκεται στην 4η θέση των ευρωπαϊκών κρατών με τις περισσότερες καμένες εκτάσεις. 


Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει μεγάλο αριθμό προσωπικού (μόνιμων και πενταετούς υποχρέωσης) σε σχέση με άλλες δυτικές χώρες, μεγαλύτερο ακόμα και από χώρες όπως οι ΗΠΑ. Ειδικότερα, στην Ελλάδα αντιστοιχούν 115 πυροσβέστες ανά 100.000 κατοίκους τη στιγμή που στις ΗΠΑ ο αντίστοιχος αριθμός είναι 109. Ενδεικτικό του αριθμού του πυροσβεστικού προσωπικού στην Ελλάδα σε ευρωπαϊκή κλίμακα είναι το γεγονός ότι στη Γαλλία αντιστοιχούν 80 πυροσβέστες ανά 100.000 κατοίκους στη Μεγάλη Βρετανία 65, στη Γερμανία 54, στην Ιταλία ο αριθμός αυτός διαμορφώνεται σε 48 ενώ στην Πορτογαλία έχουμε 37 ανά 100.000 κατοίκους και στην Αυστρία 31.