iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

''Καταπέλτης'' το
BBC για την
αστυνομία στη φωτιά


«Κόλαφος» για τις Αρχές και τον χειρισμό τους στο θέμα της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική αποτελεί δημοσίευμα του BBC.

Το άρθρο αναφέρεται στα λάθη και τις παραλείψεις των ελληνικών αρχών εστιάζοντας σε αυτά της αστυνομίας και τις κυκλοφοριακές εκτροπές, που έστειλαν τους οδηγούς στην πορεία της φωτιάς. 

Αναφέρεται δε και σε ξεχωριστή μελέτη που αποκάλυψε ότι δεν σήμανε συναγερμός με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και οι τουρίστες να μην έχουν την παραμικρή ευκαιρία διαφυγής.

Παράλληλα, κάνει λόγο για έλλειμμα συντονισμού και στην καθοριστική απόφαση μη εκκένωσης των περιοχών, που επλήγησαν από την καταστροφή. 

«Ο χειρισμός της πυρκαγιάς από τις αρχές έχει ήδη επικριθεί ευρέως από τους πυρόπληκτους. Η ελληνική κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη για την καταστροφή στους δράστες του εμπρησμού αλλά και σε κάποιους από τους κατοίκους της περιοχής, που παρεμπόδισαν τη διαφυγή των πολιτών με παράνομες κατασκευές. 

Μποτιλιάρισμα και πανικός

Μία από τις πιο καταστροφικές εικόνες στο Μάτι ήταν δεκάδες καίγονται αυτοκίνητα σε μικρή απόσταση από την ακτή. Σύμφωνα με τον καθηγητή Βασίλη Διγαλάκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, τα αυτοκίνητα εξετράπησαν λανθασμένα στην περιοχή από την αστυνομία.

Αντί να γυρίσουν αυτοκίνητα πίσω στον κεντρικό δρόμο, τη λεωφόρο Μαραθώνος, η αστυνομία προχώρησε σε εκτροπές και έστειλε οδηγούς που κατευθύνονταν τόσο νότια όσο και βόρεια προς την περιοχή που θα καταστρέφονταν από τη φωτιά, δήλωσε στο BBC.

«Προφανώς έπρεπε να σταματήσουν την κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαραθώνα, καθώς τα αυτοκίνητα θα κινούνταν προς τη φωτιά», είπε.

«Αλλά αντί να εμποδίσουν την κυκλοφορία και να ζητήσουν από τους οδηγούς να κάνουν αναστροφή, τους επέτρεψαν να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές και οι μόνες διαδρομές ήταν μέσω του Ματιού», συμπλήρωσε.

Μία ανάρτηση της Αστυνομίας στο facebook την 23η Ιουλίου, λίγο πριν ανακατευθύνει την κίνηση δείχνει τι επικρατούσε. Περιλαμβάνει τρεις εκτροπές από την Μαραθώνος και μία τέταρτη κοντά στην φωτιά στο Κόκκινο Λιμανάκι. Το μήνυμα αναδημσοίευσε και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.