Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι έδειξαν
έλεγχοι για το
νερό στις Μαρίκες


Ενημέρωση για ελέγχους ποιότητας που έκανε με την ομάδα του από τον δημοτικό σύμβουλο Ραφήνας Πικερμίου Ανδρέα Βασιλόπουλο. Σε δελτίο Τύπου επισημαίνει.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η ακαταλληλότητα της παραλίας στις Μαρίκες για κολύμβηση προκαλώντας δικαίως ανησυχία σε εκείνους που συνηθίζουν να κολυμπούν στην πανέμορφη αυτή παραλία. Tο RPSOS.gr, ομάδα εθελοντικής δράσης και υποστήριξης, άμεσα ενήργησε με στόχο να διαπιστώσει εάν η μόλυνση ήταν παροδικό φαινόμενο.

Την παραθαλάσσια αυτή ρύπανση είχε εγκαίρως επισημάνει στις 2 Αυγούστου η συμπολίτης μας κ. Χέλμη, την ευχαριστούμε για αυτό, η οποία ενήργησε πολύ σωστά λαμβάνοντας και αποστέλλοντας για μικροβιολογική ανάλυση σε εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ τρία δείγματα θαλασσινού νερού.

Άμεσα πραγματοποιήσαμε δειγματοληψίες, την Κυριακή 12 Αυγούστου, σε δύο κεντρικές θέσεις της παραθαλάσσιας ζώνης στις Μαρίκες, όπου το βάθος είναι 1,5 μέτρο, λαμβάνοντας δείγματα 1 μέτρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε αποστειρωμένα ειδικά δοχεία. Οι μικροβιολογικές αναλύσεις των δειγμάτων αυτών έδειξαν χαμηλές τιμές ρύπων, πολύ κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Για να κατανοήσουν καλύτερα οι πολίτες την παροδικότητα του φαινομένου, πρέπει να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη παραλία επιβαρύνεται με ρυπαντικό φορτίο από το νερό που εκβάλει από το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας. Επομένως σε περιόδους μετά από βροχόπτωση έντονης ραγδαιότητας και ειδικά όταν επικρατούν βόρειοι άνεμοι, το ρυπαντικό φορτίο είναι επόμενο να μεταφέρεται στην παραλία στις Μαρίκες. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η ρύπανση αυτή ουδεμία σχέση έχει με την πρόσφατη πυρκαγιά της 23ηςΙουλίου.

Τα διαφορετικά αποτελέσματα από την μία εβδομάδα στην άλλη, καταδεικνύουν την ανάγκη συχνών ελέγχων των παραθαλάσσιων υδάτων. Με τη συνεργασία εθελοντών πολιτών που μπορούν να εκπαιδευτούν κατάλληλα ώστε να συλλέγουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο τα δείγματα νερού, μπορούμε ως ομάδα RPSOS.gr να πραγματοποιούμε περιοδικούς δωρεάν ελέγχους, όχι μόνο από τις Μαρίκες και τις άλλες παραλίες του Δήμου μας, διασφαλίζοντας την υγεία των κολυμβητών.