iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Παρ ολίγον
τραγωδία στο
λιμάνι του Πειραιά


Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις επτά το πρωί η έξοδος των 875 επιβατών του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι του Πειραιά.

Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Χανιά, όταν από άγνωστη αιτία ξέσπασε φωτιά και τότε ξεκίνησε η περιπέτεια για επιβάτες και πλήρωμα. Αυτή την ώρα εξακολουθούν να υπάρχουν «μικρές εστίες» στο γκαράζ και παραμένουν σε επιφυλακή δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Οταν ολοκληρωθεί η κατάσβεση, τότε θα ανοίξει ο καταπέλτης του πλοίου για να ερευνηθεί αφενός ο χώρος και να διακριβωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς στο ferry boat της ΑΝΕΚ. 

Η φωτιά ξεκίνησε από τα γκαράζ του επιβατηγού ενώ βρισκόταν εν πλω ανοιχτά της Ύδρας, περίπου στις 23:30 το βράδυ της Τρίτης. Περίπου στη μιάμιση τη νύχτα, τα 141 μέλη του πληρώματος μοίρασαν σωσίβια στους 875 επιβάτες και ξεκίνησαν προετοιμασία για εν πλω εκκένωση του ferry boat. Τελικώς, περίπου στις δυόμιση τη νύχτα, όταν η φωτιά ετέθη υπό έλεγχο το πλοίο άλλαξε κατεύθυνση και άρχισε να πλέει προς το λιμάνι του Πειραιά. Κινούμενο με ταχύτητα που έφτασε και τους 16 κόμβους, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά στις 4 τα ξημερώματα. 

Ομως η περιπέτεια των 875 επιβάτων, μεταξύ των οποίων και δεκάδες παιδιά, δεν τελείωσε εκεί. Η φωτιά στα γκαράζ του πλοίου δεν είχε ακόμη κατασβεστεί και έτσι κρίθηκε ότι δεν μπορούσε να γίνει η αποβίβαση των επιβατών από το πρυμναίο τμήμα, όπως συνήθως γίνεται υπό κανονικές συνθήκες.

Χρειάστηκαν περίπου 40 λεπτά για να ξεκινήσει η αποβίβαση των επιβατών από πλαϊνό τμήμα του «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τη βοήθεια ειδικής  κλίμακας. Οι επιβάτες που είχαν συγκεντρωθεί εντός του ferry boat σε δύο σημεία κατέβαιναν από το πλοίο σε ομάδες των 10 ατόμων. Προτεραιότητα δόθηκε στους γέροντες και στα μικρά παιδιά. «Τρομάξαμε όλοι, δόξα τω Θεώ βγήκαμε γεροί» είπε μια κυρία στις 05:30, την ώρα που έβγαινε από το ferry boat.

Εκατοντάδες  επιβάτες παρέμεναν στο  «Ελευθέριος Βενιζέλος», σχεδόν μιάμιση ώρα μετά τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά.  Τα πυροσβεστικά πλοιάρια επιχειρούσαν από θαλάσσης για την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ τα μέλη του πληρώματος του ferry boat μοίρασαν μάσκες στους επιβάτες που περίμεναν υπομονετικά να αποβιβαστούν. Οι μάσκες διανεμήθηκαν  για να προστατευθούν οι επιβάτες από τους καπνούς.

Οσοι επιβάτες απεγκλωβίζονταν, μεταφέρονταν άμεσα με πούλμαν του ΟΛΠ στην πύλη Ε3 με εντολή της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ώστε να επιβιβαστούν σε πλοίο που έχει μισθώσει η ΑΝΕΚ για να ξεκινήσει εκ νέου το ταξίδι τους με προορισμό τα Χανιά.