iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Το ''κατηγορώ''
του Δαμιανού
Φαφούτη


Σε άρθρο του στην εφημερίδα ''ανατολική ακτή'' ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Ραφήνας Πικερμίου τονίζει.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 9ης Αυγούστου  δεν πήρα καμία απάντηση  στα ερωτήματα που έθεσα στη Δημοτική Αρχή για το ρόλο της στην τραγωδία της 23ης Ιουλίου. Προφανώς δεν υπήρξαν απαντήσεις , διότι ο ρόλος της δεν ήταν ενεργητικός αλλά παθητικός, ρόλος παρατηρητή.
Yπουργοί, γενικοί γραμματείς, αρχηγοί σωμάτων ασφαλείας   παραιτήθηκαν και ζήτησαν συγνώμη για την ευθύνη που τους αναλογεί στην τραγωδία. Στη Δημοτική Αρχή για παραίτηση  ούτε λόγος, ούτε καν μια συγνώμη. Αντίθετα ,λένε πως δέχονται και συγχαρητήρια ! Για ποιό πράγμα ;Λίγος σεβασμός στα θύματα της τραγωδίας δε βλάπτει. Αντίθετα επιβάλλεται.  
Τελικά ο αριθμός των θυμάτων στο δήμο μας ποιός ήταν; Μόνο οι εγκλωβισμένοι στο  οικόπεδο της κολάσεως στην οδό Ειρήνης στο Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας ήταν είκοσι επτά. Από τους εκατοντάδες εγκλωβισμένους στην παραλία Κοκκινο Λιμανάκι Ραφήνας που διασώθηκαν μέσω θαλάσσης , πόσοι από αυτούς έχασαν τη ζωή τους από εγκαύματα , πνιγμό από τον καπνό ή πνιγμό στη θάλασσα ; Πόσοι στο Νέο Βουτζά Ραφήνας ; Στη Διασταύρωση, Πευκώνα, Σκουφέικα, Νέο Σχέδιο Ραφήνας υπήρχαν θύματα ;
Οι δημόσιες σχολικές δομές προστατεύθηκαν; Τα ειδικά σχολεία στην Νταού Πεντέλης; Το Τεχνικό Λύκειο στη Διασταύρωση; Το 2ο Δημοτικό και νηπιαγωγείο Διασταύρωσης;Ο 1ος παιδικός σταθμός στην οδό Δημοκρατίας ; Το 3ο  δημοτικό και νηπιαγωγείο στο Κόκκινο Λιμανάκι ; Αν η φωτιά είχε ξεσπάσει αρχές Ιουνίου με τις σχολικές δομές σε λειτουργία τι θα είχε γίνει ;
Τελικά σχέδιο εκκένωσης των οικισμών υπήρχε; Είχε κοινοποιηθεί στους επιμέρους οικισμούς της Ραφήνας ; Στο διαδίκτυο ; Κάπου ; Έπρεπε με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να έχει κοινοποιηθεί. Δόθηκε εντολή εκκένωσης στην ηγεσία του δήμου από πυροσβεστική ; Ακόμα και αν δε δόθηκε δεν υπήρχε η πρόνοια από τον δήμαρχο να ζητήσει την συνδρομή των υπηρεσιών για την εκκένωση; Πώς εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας ; πώς εκκενώθηκε το Λείριο Ίδρυμα ; Πώς ο δήμος Αθηναίων εκκένωσε εγκαίρως τις κατασκηνώσεις του ; Πώς είχαν εκκενώσει στο παρελθόν τόσες φορές δήμαρχοι τους οικισμούς τους που κινδύνευαν από τις φωτιές με ντουντούκες , καμπάνες και την συνδρομή της Αστυνομίας στην Ραφήνα, στη Νέα Μάκρη , στην Πεντέλη και αλλού ; Έπρεπε να είχε ζητηθεί εκκένωση των οικισμών με πρωτοβουλία του Δήμου μας.
 
Για ποιό λόγο δεν έγινε ανάκληση της άδειας του υπευθύνου πολιτικής προστασίας αντιδημάρχου κου Παλπατζή την προηγούμενη της τραγωδίας αφού υπήρχε σαφής ειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία για μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς  για πρώτη φορά στην Αττική από την εναργή του καλοκαιριού; Έπρεπε να είναι ανακληθεί.
 
Γιατί ο κος Μπουρνούς ενώ η φωτιά είχε ήδη φτάσει στο Ν.Βουτζά, από το  σταθμό ΣΚΑΙ  καθησύχαζε τους δημότες ότι η φωτιά κατευθύνεται στο Διόνυσο; Τα θεσμικά πρόσωπα δεν κάνουν δημόσιες δηλώσεις όταν δεν είναι σίγουροι για τα λεγόμενά τους. Ήταν λάθος του .Έπρεπε να δίνει πληροφόρηση για τον Δήμο του στην πυροσβεστική και την αστυνομία και όχι σε τηλεθεατές και ακροατές προγραμμάτων.
Από τις 18.30 μ.μ. και μετά ο κος Μπουρνούς πήγε στο Μάτι ( Δήμος Μαραθώνος) για να διασώσει την οικογένειά του από τις φλόγες .Αφού  έπραξε το καθήκον του, γιατί δεν επέστρεψε  στο Δήμο του να συντονίσει  την πολιτική προστασία του Δήμου που ηγείται ; ‘Eπρεπε αμέσως μετά την διάσωση της οικογένειάς  του να βρίσκεται στο πυροφυλάκιο  πολιτικής προστασίας, να δίνει πληροφόρηση στο λιμενικό ότι δεν πρέπει τα πλοία να  δένουν στο λιμάνι ξεφορτώνοντας εκατοντάδες αυτοκίνητα   σε μια πόλη με μπλοκαρισμένους δρόμους που καίγεται. ‘Επρεπε να πληροφορεί την αστυνομία ότι δεν πρέπει να στέλνουν τα  αυτοκίνητα στο Κόκκινο  Λιμανάκι  γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι διαφυγής. Έπρεπε να οργανώσει αντιπυρική ζώνη άμυνας στην οδό Δημοκρατίας μήπως και ανακοπεί η φωτιά και δεν περάσει στον κεντρικό οικιστικό ιστό στης Ραφήνας για να σβηστεί τελικά από τη θάλασσα κάτω από το εκκλησάκι του Αγίου Νικόλα .
Η επιστροφή του τα μεσάνυχτα στο Δημαρχείο   Ραφήνας είχε πια να κάνει μόνο με το συντονισμό της επομένης ημέρας . Η τραγωδία είχε ήδη ολοκληρωθεί . Παρ’ όλο που ο Δήμος μας έχει δυο συν δημάρχους   , τελικά κάνεις τους δεν ήταν στο Δήμο μας να συντονίσει τις υπηρεσίες την ημέρα της τραγωδίας . Ο κος Μπουρνούς βρισκόταν τις επίμαχες ώρες στο γειτονικό Δήμο Μαραθώνος και ο κος Πιστικίδης απουσίαζε εκτός Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.
 
Έπρεπε από τον Ιούνιο να είχαν αποψιλωθεί οι κεντρικοί δρόμοι από τα ξερόχορτα .’Επρεπε να είχαν μαζευτεί όλοι οι όγκοι κλαριών από τους δρόμους. Έπρεπε να είχαν ειδοποιηθεί οι οικοπεδούχοι να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους. Έπρεπε να είχε τονωθεί ο θεσμός της εθελοντικής πυροπροστασίας και όχι να λειτουργούν μόνο 3 πυροφυλάκια σε όλο το Δήμο μας. Από τα Δημοτικά Συμβούλια του Μαΐου παρότρυνα να στελεχωθεί και να λειτουργήσει επιτέλους η πυροπροστασία του Δήμου μας.  Αλήθεια το πευκοδάσος του λόφου Οχυρό , σε τι κατάσταση βρίσκεται ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου μας ;
Πολλά «έπρεπε» που δυστυχώς δεν έγιναν.