iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Νέα αποκάλυψη
για τη
φονική πυρκαγιά


Νέα στοιχεία προστίθενται καθημερινά στον μακρύ κατάλογο των λαθών που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι.

Ο Αντώνης Φούσας, ενεργώντας ως πληρεξούσιος δικηγόρος και συνήγορος των οικογενειών πολλών θυμάτων της τραγωδίας της 23ας Ιουλίου 2018, έδωσε εντολή στον τεχνικό σύμβουλο, κ. Ανδριανό Γκουρμπάτση, να ζητήσει στοιχεία για τους ανέμους από την ΕΜΥ.

Συγκεκριμένα «εάν από την προηγουμένη ημέρα (22-7-2018) ενημερώθηκαν η Περιφέρεια Αττικής και άλλοι αρμόδιοι Φορείς, ότι την επομένη (23-7), οι καιρικές συνθήκες θα ήταν επικίνδυνες για μεγάλη πυρκαγιά».

Οι απαντήσεις είναι αποκαλυπτικές: 

1). Ότι από ώρα 11.00 της 22ας Ιουλίου 2018 (δηλ. την προηγούμενη της τραγωδίας) ενημερώθηκε η Περιφέρεια και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες (μάλιστα εστάλη και σχετικός χάρτης), ότι ο βαθμός επικινδυνότητας θα είναι πολύ υψηλός και άρα θα έπρεπε να ληφθούν όλα τα προληπτικά μέτρα, όπως προβλέπει ο Ν. 3013/2002 και ο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», κάτι που, δυστυχώς, δεν έγινε και γι΄ αυτό είχαμε τη μεγάλη τραγωδία.

2). Ότι στους γειτονικούς νομούς (Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία κ.λ.π.) της περιοχής στην Κινέττα δεν προβλέπονταν ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, εν αντιθέσει με την Αττική και επομένως, θα έπρεπε να μεταφερθούν στην Κινέττα πυροσβεστικά μέσα από τις περιοχές αυτές και όχι από την Ανατολική Αττική.

Επισημαίνεται πως το αίτημα υποβλήθηκε αρχικά στην Πυροσβεστική η οποία καθυστέρησε να δώσει απαντήσεις  με αποτέλεσμα ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων να ζητήσει από τον κ. Γκουρμπάτση να απευθυνθεί στην ΕΜΥ.