Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η θέση του προέδρου
της ΠΟΕΔΗΝ
για το αυτιστικό παιδί


Τις τελευταίες μέρες με αρχή την ανάρτηση που έκανε στο facebook η σελίδα «Φάσμα Αυτισμού» με hustag #justiceforvasilis, το γύρο του διαδικτύου κάνουν οι φωτογραφίες ενός παιδιού που πάσχει από αυτισμό και είναι δεμένο στο «Δρομοκαΐτειο».

Ρεπορτάζ Παναγιώτης Φάκος

Το πανελλήνιο συγκλονισμένο παρακολουθεί τα δημοσιεύματα σε διάφορα site και στα Social Media και ζητά να λυθεί το παιδί.

Το RP.news θέλοντας να μάθει την αλήθεια πίσω από αυτή  τη συγκλονιστική ιστορία, ξεκίνησε ρεπορτάζ για το θέμα και ήρθε σε επαφή με όλους τους αρμοδίους.

Στο RP.news το ρεπορτάζ ξεκίνησε με στόχο να βοηθήσουμε το παιδί και όχι να το διασύρουμε... Για το λόγο αυτό από σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και το ιατρικό απόρρητο δεν θα δημοσιοποιησουμε τα πλήρη στοιχειά του Βασίλη και δεν θα αναπαράγουμε τις φωτογραφίες του.

Ιδού λοιπόν τι μας έδωσε το ρεπορτάζ μας:

Μιλώντας με τη Διαδικτυακή Ομάδα ακτιβιστών «Φάσμα Αυτισμού» που κάνει προσπάθειες να γίνει γνωστό στον κόσμο το περιστατικό του Βασίλη, μάθαμε και όλη την ιστορία του, από την αρχή και μέχρι να βρεθεί σε ένα περιβάλλον που δεν αρμόζει σε ένα παιδί με αυτισμό, το «Δρομοκαΐτειο».

Η ιστορία του Βασίλη

Ο Βασίλης είναι ένα παιδί 20 ετών με διαταραχή αυτιστικού φάσματος.

Τα τελευταία 5 χρόνια ζούσε σε οικοτροφείο στον Σκαραμαγκά το οποίο έκλεισε. Από εκεί τον έστειλαν σε δημόσιο οικοτροφείο που θεωρητικά είναι εξειδικευμένο στον αυτισμό και για λοιπές παθήσεις και στελεχωμένο με νοσοκόμους για να διαχειρίζονται τα άτομα αυτά όταν κάνουν κρίσεις).

Επειδή όμως ο Βασίλης μας έχει τον δύσκολο αυτισμό και μάλλον τους κούραζε, μέσα σε 2 μήνες ο υπεύθυνος ψυχίατρος ζήτησε δυο φόρες εισαγγελική παραγγελιά για να μεταφερθεί το παιδί στο «Δρομοκαΐτειο» υποστηρίζοντας ότι τον φοβούνται. Ναι οι ειδικοί στον αυτισμό, με το προσωπικό που πληρώνουμε φοβούνται ένα παιδί με αυτισμό και οι νοσοκόμοι δεν μπορούν να τον διαχειρισθούν.

Όταν λοιπόν ο Βασίλης έβγαλε μια τυπική αυτιστική αντίδραση, αντί να του δώσουν φάρμακο ηρεμίας, προφασίστηκαν ότι τον φοβούνται και ένας γιατρός ζήτησε εισαγγελική παραγγελία... Και ήρθε η αστυνομία την οποία φώναξε αυτός ο γιατρός ξύπνησε το παιδί στον ύπνο του, του πέρασαν χειροπέδες και το πήγαν στο «Δρομοκαΐτειο».

Η μητέρα που μεγαλώνει μόνη το παιδί και είναι από επαρχία, παράτησε τη δουλειά της και στέκει πλέον φύλακας άγγελος στο πλευρό του εδώ και δύο μήνες από τις 14/06/2018 έως και σήμερα.

Στο Δρομοκαΐτειο οι συνθήκες είναι τραγικές για ένα τέτοιο παιδί με αυτό το πρόβλημα υγείας, η μητέρα δεν έχει κανέναν στην Αθήνα, και δεν μπορεί να τον αφήσει μόνο ούτε για πέντε λεπτά καθώς κινδύνευε, είτε να της φύγει, είτε να του επιτεθούν οι άλλοι τρόφιμοι ή να επιτεθεί εκείνος, αφού το περιβάλλον αυτό δεν είναι κατάλληλο για άτομα με αυτισμό.

Περιμένει να μπει το παιδί της σε μία δομή εδώ και δύο μήνες! Για να μπορέσει να εργασθεί και να το στηρίξει! Δεν έχει πλέον εισόδημα από πουθενά, δεν μπορεί να τον αφήσει για να πάει έστω κάπου να κινηθεί νομικά ή να κάνει αίτηση για το επίδομα αναπηρίας που του έχει κοπεί.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες να βοηθήσει το παιδί και την μητέρα, αλλά και το ίδιο το «Δρομοκαΐτειο» για είναι σαφές πως κινδυνεύουν ζωές, που μπορεί να φέρουν ακόμα και ποινικές κυρώσεις.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος μίλησε στο RP.news για το συγκεκριμένο ζήτημα και μας έδωσε στο φως όλη την αλήθεια για τον Βασίλη.

«Αυτό το περιστατικό και το γνωρίζω και το έχω δει και από κοντά... Το παιδί ήταν σε ένα οικοτροφείο το οποίο επιδοτείται από προγράμματα της Ε.Ε.

Βλέποντας λοιπόν από το οικοτροφείο ότι το παιδί βρίσκεται σε διέγερση, κατευθείαν με εισαγγελική εντολή το έβαλαν στο Δρομοκαΐτειο, που η κλινική δεν έχει ειδικό τμήμα για άτομα με αυτισμό... Είναι μόνο για ψυχικά πάσχοντες.

Απαγορεύεται λοιπόν από τον ξενώνα να φέρει τέτοιο περιστατικό στο Δρομοκαΐτειο! Το Δρομοκαΐτειο τώρα λοιπόν δεν έχει ειδικό τμήμα νοσηλείας για παιδιά με αυτισμό γιατί το παιδί είναι 20 χρονών... Από εκεί και πέρα λοιπόν έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες το παιδί να φύγει από την κλινική και να πάει κάπου αλλού που θα μπορέσει να έχει την απαραίτητη περίθαλψη.

Η νοσηλεία για ένα τέτοιο παιδί όπως είναι λογικό δεν μπορεί να είναι και η καλύτερη δυνατή σε ένα ψυχιατρείο... Δεν είναι για εκεί!

Απο εκεί και πέρα πως θα αντιμετωπιστεί αυτό το παιδί, που αυτή τη στιγμή είναι δεμένο και καθηλωμένο με εντολή γιατρού επειδή χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο κάνοντας κακό στον εαυτό του, ακόμα μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, να χτυπήσει άλλους ασθενείς (άθελα του)... Δεν είναι για εκεί τέλος!

Το να κάνουν εισαγγελική παραγγελία αυτά τα οικοτροφεία και να στέλνουν τέτοια παιδιά στο Δρομοκαΐτειο είναι απαράδεκτο!

Αυτό μας το είχαν κάνει και πριν από ένα χρονικό διάστημα με ένα αντίστοιχο περιστατικό. Πάλι ήταν ένα παιδί το οποίο έβαζε φωτιές και γενικά είχε κρίσεις... Και τότε θυμάμαι αναγκαστήκαμε εμείς ως εργαζόμενοι να μπούμε μπροστά και να μην γίνει εισαγγελική εντολή και να τον πάρει πίσω το οικοτροφείο, το οικοτροφείο δηλαδή ο οποίος υποτίθεται ότι είναι για αυτή τη δουλειά τους στέλνει στο Δρομοκαΐτειο;

Είναι κακό και για τους άλλους ασθενείς, για το προσωπικό, αλλά και για το παιδί το ίδιο. Φανταστείτε ότι το παιδί όταν αφήνεται ελεύθερο πρέπει να είναι ένας νοσηλευτής συνέχεια από πίσω του και πάλι δεν καταφέρνει να τον κάνει καλά. Γιατί φανταστείτε εμείς έχουμε έναν για 40 ασθενείς.

Γι'αυτό το παιδί κάνουμε ότι μπορούμε για να φύγει και δεν φεύγει... Ως νοσοκομείο κάνουν ότι μπορούν για να φύγει.»

Σε ερώτημα μας για το τι απαιτεί η οικογένεια του παιδιού ο κ. Γιαννάκος μας είπε:

«Οι γονείς ζητάνε να τους πουν που θα πάει και να το συμφωνήσουν και οι ίδιοι, αλλά αυτό δεν αφορά το νοσοκομείο μας... Το νοσοκομείο δεν ξέρει, ας πούμε για παράδειγμα να πάει στο "Προνοιακό Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων", αλλά δεν μπορεί να το πει ποτέ αυτό δεν είναι σωστό».

Σε ερώτηση μας αν στην Ελλάδα υπάρχουν μονάδες περίθαλψης για τέτοια περιστατικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ απάντησε:

«Έχουμε τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων και τα οικοτροφεία που είναι με επιδοτούμενα προγράμματα από την Ε.Ε.»

Ρωτήσαμε ακόμα αν το θέμα του Βασίλη αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στα «αυτιά» της κυβέρνησης;

«Εμείς έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έχουμε μιλήσει με το υπουργείο Υγείας αρκετές φορές, αλλά ακόμα δεν έχουμε πάρει απάντηση... Βέβαια για να είμαι ειλικρινείς δεν ξέρω αν αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης, αν δηλαδή θα πρέπει να αποφασίσει ο υπουργός που θα πάει αυτό το παιδί, έπρεπε κανονικά με βάση τον κανονισμό να μην γίνει ποτέ εισαγγελική εντολή στο παιδί αυτό.

Το οικοτροφείο όταν πάει και παίρνει τα λεφτά από την Ε.Ε. είναι καλά; Γιατί δεν φτιάχνουν μια ειδική μονάδα για να αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά και όχι με το παραμικρό να τα στέλνουν στο Δρομοκαΐτειο;»

«Δεν είναι αποθήκη το Δρομοκαΐτειο ή το κάθε ψυχιατρικό κέντρο.»

Συνέχισε λέγοντας «Είναι λυπηρό για όλο το προσωπικό να έχεις έναν άνθρωπο δεμένο και πόσο μάλλον ένα παιδί, μόνο και μόνο γιατί δεν μπορεί να του προσφέρει την περίθαλψη που πρέπει. Το παιδί κακώς είναι δεμένο, κακώς είναι στο Δρομοκαΐτειο...»

Για το αν το παιδί είναι συνέχεια δεμένο όπως γράφουν τα διάφορα site μας απάντησε:

«Το παιδί αυτό αν δεν περιορίσεις πολλές φορές την ημέρα, γιατί δεν είναι πάντα δεμένο, το παιδί αυτό ή θα σκοτώσει ή θα σκοτωθεί.

Το ξαναλέω το παιδί πρέπει να φύγει...

Εμείς τι νομίζουν ότι θέλουμε να έχουμε δεμένο το παιδί; Τι πράγματα είναι αυτά;»

Για το αν το Δρομοκαΐτειο μπορεί να κάνει εισαγγελική παρέμβαση είπε:

«Δυστυχώς όχι. Εμείς δεν μπορούμε, εμείς μόνο δεχόμαστε... Και αυτό είναι που δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω... Πως το οικοτροφείο μπορεί να κάνει εισαγγελική παρέμβαση και να το δέχονται και εμάς να μας περιορίζουν. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι αυτό που έχουμε πράξει ήδη, δηλαδή να κάνουμε μία αναφορά στο Υπουργείο και αν δεν βρούμε άκρη τότε να πάμε στο εισαγγελέα αν και εφόσον το δεχτεί».

Κλείνοντας είπε «Το παιδί πρέπει να φύγει χθες, από το ψυχιατρείο, δεν είναι καλό και για εμάς γιατί αν το παιδί πάθει κάτι εμείς θα βρεθούμε μπλεγμένοι και από την άλλη δεν είναι ωραίο να δένεις ένα παιδί γιατί είναι αυτιστικό και όχι σχιζοφρενής και εκεί πατάνε τα MME στο ότι δένεις ένα αυτιστικό παιδί... Δεν μπορείς να δένεις ένα παιδί, αυτό είναι πρόβλημα και για το νοσοκομείο που δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές».

«Για να κλείσω λοιπόν το θέμα το παιδί πρώτον δεν πρέπει να είναι στο Δρομοκαΐτειο γιατί πράγματι οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικές και δεύτερον γιατί ο ξενώνας που παίρνει λεφτά από την Ε.Ε. έκανε εισαγγελική παρέμβαση να έρθει ένα τέτοιο παιδί εδώ, πράγμα που απαγορεύεται».

Πηγή: RP.news