Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Για ''ξέπλυμα μαύρου
χρήματος'' στη βουλή ο
Γιάννος Παπαντωνίου?


Στο “στόχαστρο” της Βουλής θα μπει ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, μετά την διαβίβαση από τις ανακριτικές αρχές δύο δικογραφιών που αφορούν στο πρόσωπο του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα στοιχεία που έφτασαν ως απάντηση σε αιτήματα δικαστικής συνδρομής των ελληνικών δικαστικών αρχών είναι ικανά στοιχειοθετήσουν μία ακόμη κατηγορία, αυτή της παθητικής δωροδοκίας. Ωστόσο πρέπει να πάρουν τον δρόμο για τη βουλή, η οποία και θα κρίνει εάν το αδίκημα είναι παραγεγραμμένο (σ.σ επειδή τελέστηκε κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του ως υπουργού Εθνικής Άμυνας) ή επ'αφορμή των καθηκόντων του, όπως έγινε και στην περίπτωση της Νοβάρτις. Τότε, θα επιστρέψει στα χέρια της τακτικής δικαιοσύνης, η οποία θα του απαγγείλει την συμπληρωματική κατηγορία (σ.σ της παθητικής δωροδοκίας)

Οι δύο δικογραφίες σχετίζονται με την υπογραφή σύμβασης εξοπλιστικού προγράμματος, αλλά και με την μεταβίβαση του σπιτιού του πρώην υπουργού στη Σύρο.

 

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου, οι οποίοι αρνούνται την εμπλοκή τους σε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του ανακριτή στο τέλος του μήνα κατηγορούμενοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με βασικό αδίκημα αυτό της απιστίας, το οποίο σχετίζεται με τις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο πρώην υπουργός είναι αντιμέτωπος με ένα κατηγορητήριο που αριθμεί περισσότερες από 800 σελίδες, και κατηγορείται για νομιμοποίηση 3.000.000 ευρώ. Κατά την κατηγορία, η ζημία του δημοσίου από την υπογραφή των επίμαχων συμβάσεων αγγίζει τα 400.000.000 ευρώ.

Σε μεγάλο μέρος του κατηγορητηρίου καταγράφονται οι διαδρομές του ύποπτου χρήματος μέσω off shore εταιριών, αλλά και δεκάδων τραπεζικών λογαριασμών και υπο-λογαριασμών (κυρίως ελβετικών) που λειτούργησαν ως «πλυντήριο» για να προσδώσουν νομιμοφάνεια στην κινήσεις, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι με μέρος των χρημάτων αγοράστηκε χρυσός και ασήμι. Τελικοί αποδέκτες, πάντα σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ζεύγος Παπαντωνίου.