Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολοκληρώθηκαν
τα εννέα
πολιτιστικά ''εργαστήρια''


Με μία ακόμη εξαιρετική ομάδα συζήτησης, πολύ Ραφηνιώτικη, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εννέα «Εργαστηρίων Συμμετοχικού Σχεδιασμού για τον Πολιτισμό στη Ραφήνα» την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στο χώρο του ΚΑΠΗ Ραφήνας, που μας παραχώρησε ο Δήμος.

Με τη συμμετοχή, σε κάθε κύκλο συζήτησης, εξαιρετικών συμπολιτών μας, παλαιότερων και νεότερων Ραφηνιωτών, του κέντρου και της περιφέρειας της πόλης.

Ήταν μία καινούρια εμπειρία και για εμένα, σύνθετη, πλούσια, διαδραστική. Η αγάπη και το ενδιαφέρον για την πόλη μας κυριάρχησε σε κάθε μία από τις συζητήσεις, με την αναγνώριση των πλεονεκτημάτων της, με την έγνοια για την αναβάθμιση της φυσιογνωμίας της, την ανάδειξη των πολιτιστικών της στοιχείων και της ποιότητας ζωής σε αυτήν.

Τα «Εργαστήρια Συμμετοχικού Σχεδιασμού» αποτελούν βασικό εργαλείο της έρευνας πεδίου που σχεδιάστηκε στα πλαίσια της διπλωματικής μεταπτυχιακής μου εργασίας στο ΕΜΠ («Χωροταξία – Πολεοδομία», Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών), με θέμα "Η δυναμική της κοινωνίας των πολιτών στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας ενός τόπου. Τα εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού της Ραφήνας".

Με τη συμβολή όλων των συνοικιών και των οικισμών του Δήμου, με τους πολιτιστικούς τους θησαυρούς και το κοινωνικό τους δυναμικό, με τους φορείς και τους πολίτες, προσπαθήσαμε αναδείξουμε τη δημιουργική τους αλληλεπίδραση στην περιοχή μελέτης και να συνθέσουμε την ταυτότητα της Ραφήνας.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες για την πρόθυμη και ενεργή παρουσία τους στις συζητήσεις, για την έκφραση προσωπικών αναγκών κι επιθυμιών όσον αφορά τη ζωή τους στην πόλη ή για την εκπροσώπηση του συλλογικού φορέα τους, θεσμικού ή άτυπου. Ευχαριστώ επίσης το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου για την στήριξη της προσπάθειας αυτής, όπως επίσης και το ΝΠΔΔ Κοινωνικής Μέριμνας και προσχολικής αγωγής Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου «Φίλιππος Καβουνίδης» για την παραχώρηση του χώρου και την υλικοτεχνική υποστήριξη.

Αφιερώνω την εργασία μου αυτή στον πατέρα μου Θανάση Γιακουβάκη και τον θείο μου Γιώργο Πιστικό, που τους χάσαμε και τους δύο τόσο ξαφνικά μέσα σε λίγες ημέρες, και οι οποίοι υπήρξαν πάντα αφοσιωμένοι στον τόπο τους και ψυχικά και έμπρακτα.

Με εκτίμηση σε όλους όσους συνέβαλαν

και σε έναν έναν προσωπικά

Ζωγραφιά (Έφη) Γιακουβάκη