iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Εν αναμονή
του κυκλώνα
''Ζορμπά'' στο Ιόνιο


Η Ελλάδα περιμένει το σπάνιο φαινόμενο, του μεσογειακού κυκλώνα, ενώ ήδη σαρώνει την Ελλάδα η κακοκαιρία Ξενοφών.

Από σήμερα Παρασκευή το ασυνήθιστο αυτό φαινόμενο είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο νότιο Ιόνιο, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο Γιάννης Καλλιάνος από την πλευρά του, μιλώντας στο iefimerida.gr είπε ότι ο κυκλώνας Ζορμπάς θα χτυπήσει τη χώρα το Σάββατο πιο έντονα και την Κυριακή ασθενέστερα. Συγκεκριμένα το Σάββατο ο κυκλώνας Ζορμπάς αναμένεται να χτυπήσει το Νότιο Ιόνιο, τα Κύθηρα και την Κρήτη, ενώ την Κυριακή ενδέχεται να περάσει από τα νότια Δωδεκάνησα.

Κατά τον Γιάννη Καλλιάνο η πορεία του μεσογειακού κυκλώνα Ζορμπά θα είναι αυτή που αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη: 

Το Σάββατο το πρωί θα βρεθεί περίπου στα ανοιχτά του Ιονίου και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής θα έχει φτάσει στις περιοχές των Δωδεκανήσων.

Πότε και πώς θα χτυπήσει ο Ζορμπάς

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο: «Οι άνεμοι θα είναι πολύ ισχυροί κυρίως στη νότια Ελλάδα κατά τη διάρκεια του περάσματος του Μεσογειακού κυκλώνα. Οι περιοχές που φαίνεται ότι θα έρθουν αντιμέτωπες με ισχυρές ριπές ανέμων μέσα στο ΣΚ (εντάσεις 10-11 μποφόρ) είναι τμήματα του νοτίου Ιονίου, της νότιας ενδεχομένως παράκτιας Πελοποννήσου, τοπικά της Κρήτης αλλά και των νότιων Δωδεκανήσων.

Καθ' όλη τη διάρκεια της Παρασκευής φαίνεται ότι ο Μεσογειακός κυκλώνας θα παραμείνει ακίνητος στα ανοιχτά του νοτίου ιονίου, ενώ θα «αποφασίσει» να κινηθεί ανατολικότερα προς την υπόλοιπη νότια Ελλάδα από το Σάββατο το πρωί (εικόνα 1). Σε τοπικό επίπεδο, οι ριπές του ανέμου θα αγγίζουν τα 10-11 μποφόρ, δεν θα είναι όμως μεγάλη η θαλάσσια ή η χερσαία έκταση που θα αντιμετωπίσει προβλήματα από τους ανέμους, αυτό θα πρέπει να τονιστεί διότι θα επηρεαστούν μόνο οι συγκεκριμένες περιοχές που σας προανέφερα (και πάλι σε τοπικό επίπεδο)».

Σαρώνει ο Ξενοφών

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών», με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους που έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

ΣΚ με πολλά μποφόρ, ανέμους και βροχές 

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, Θοδωρής Κολυδάς, μαζί με τον γ.γ Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, τόνισε πως «ασφαλής πρόγνωση υπάρχει μόνο για το επόμενο 48ωρο, όπου θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με ανέμους εντάσεως 9-10 μποφόρ, βροχές και καταιγίδες, κυρίως στην νότια Πελοπόννησο, Κρήτη και δυτικές Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο θα επηρεάσουν και την νότια και ανατολική Αττική».