Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με άνετο
βάδισμα γινόταν
η εκκένωση!


Δεδομένου ότι, όπως έχει αναδειχθεί και αποδεικνύεται από το πόρισμα του πραγματογνώμονα που όρισε ο εισαγγελέας, υπήρξε κενό δυνάμεων πυρόσβεσης εξαιτίας της μετακίνησής τους στην Κινέτα, η απώλεια ζωών θα μπορούσε να είχε περιοριστεί αν όσοι είχαν την ευθύνη (ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας, η  φυσική ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος και οι εμπλεκόμενοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι) έδιναν εντολή εκκένωσης.

Στη σελίδα 66 του πορίσματος που δόθηκε στους δικηγόρους των  τοπικών αρχόντων και των υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίοι κλήθηκαν από τη δικαιοσύνη να δώσουν εξηγήσεις τονίζεται ότι «η μη έγκαιρη εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού στέρησε τη δυνατότηtα ασφαλούς διαφυγής των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής».

«Με μέσο όρο άνετου βαδίσματος τα 80m/min η απόσταση που καλούνταν να καλύψουν από τη Λ. Μαραθώνος έως και την ακτογραμμή για την ασφαλή διαφυγή τους είναι περίπου 1 χλμ, δηλαδή 15 με 20 λεπτά άνετου βαδίσματος».

Δυστυχώς, όμως, ο κ. Καπάκης και  η ηγεσία της Πυροσβεστικής αγνόησαν  τις προειδοποιήσεις από τις 17.10 (από τον πιλότο του ελικοπτέρου Έρικσον) έως τις 17.45 για «φωτιές στις αυλές»! Σύμφωνα με κατάθεση που συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία προς το συντονιστικό και τους αρχηγούς από τον αξιωματικό που πέταξε πάνω από το πύρινο μέτωπο με το συντονιστικό ελικόπτερο. 

Και η Περιφέρεια Αττικής αντέδρασε όταν πλέον ήταν πολύ αργά. Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας συνεδρίασε όταν όλα πλέον για τους κατοίκους στο Νέο Βουτζά και το Μάτι είχαν τελειώσει! Η Ρένα Δούρου την ημέρα της καταστροφής εμφανίστηκε μονάχα στο συντονιστικό, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου έλειπε στο εξωτερικό και την υπόθεση εμφανίζεται να χειρίζεται η περιφερειακή σύμβουλος Ιωάννα Τσούπρα.

Στο πόρισμα περιλαμβάνονται αναλυτικά οι κινήσεις που διατάχθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής και δηλώνεται ρητά ότι δεν έλαβε ποτέ εντολή εκκένωσης από την Πυροσβεστική. 

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Λιότσιο, τον αξιωματικό του ΠΣ που έκανε την έρευνα, «ο κρατικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε από την γρήγορη εξέλιξη της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες στο επιχειρησιακό σκέλος, καθώς και έλλειψη επαρκούς επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων κατά τη διαχείριση της κρίσης»