iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Πρωταθλήτρια
στα χρέη η
Περιφέρεια Αττικής


Σταθερά ανοδική είναι η τάση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους, σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που διαβιβάστηκε στην Βουλή.

Συνολικά τα χρέη από 4.759 εκατ. ευρώ που ήταν στις 31/12/2016 ανέβηκαν σε 6.026 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2017 δημιουργώντας όπως επισημαίνει η έκθεση «αρνητικές επιδράσεις στην εγχώρια οικονομία και αποτελεί μείζον πρόβλημα του δημοσιονομικού συστήματος της χώρας».

«Πρωταθλητής στην αύξηση χρεών προς τρίτους εμφανίζεται η Περιφέρεια Αττικής ενώ οι ελεγκτές καταγράφουν μια σειρά από προβληματισμούς για το σύνολο σχεδόν των φορέων που ελέγχθηκαν.

Ειδικότερα, σε πίνακα με την πορεία των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού η Περιφέρεια Αττικής εμφανίζει αύξηση των χρεών της κατά 113,11% την στιγμή μάλιστα που τα ευρήματα για τους άλλους Δήμους που ελέγχθηκαν παρουσιάζουν μείωση ληξιπρόθεσμων. Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Αττικής τα χρέη εκτινάχθηκαν σε 7.444.177,39 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017 από 3.493.049,06 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2016.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές: «Η σημαντική αύξηση που παρουσίασαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Περιφέρειας Αττικής οφειλόταν στα προβλήματα οργάνωσης εσωτερικών διαδικασιών, εκπαίδευσης του προσωπικού και στελέχωσης της ΓΔΟΥ ως απόρροια της κατάργησης των ΥΔΕ».