iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Πρακτορείο Reuters:
''Οι Κινέζοι αγοράζουν
την Αθήνα''!


Στην αυξημένη ζήτηση ακινήτων στην Αθήνα από Κινέζους, αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters με τίτλο: «Ψάχνοντας μία ευκαιρία και να γευθούν την καλή ζωή, οι Κινέζοι αγοράζουν ελληνικά σπίτια».

Όπως αναφέρει στην εισαγωγή του, τρεις φορές την εβδομάδα φθάνουν στο αεροδρόμιο της Αθήνας εκατοντάδες Κινέζοι επενδυτές, τους οποίους υποδέχονται παράγοντες της αγοράς ακινήτων και τους οδηγούν κατευθείαν στην πόλη για να δουν διαμερίσματα που είναι προς πώληση. Οι επισκέπτες προσελκύονται στην Ελλάδα από τις πολύ χαμηλές τιμές των ακινήτων και ένα από τα πιο γενναιόδωρα πλαίσια «χρυσής βίζας» της Ευρώπης, το οποίο προσφέρει μία πενταετή άδεια παραμονής που ανανεώνεται με την προϋπόθεση μίας επένδυσης 250.000 ευρώ στην αγορά ακινήτων. «Αυτό το ποσό είναι αρκετό γα να αγορασθεί ένα τριάρι στην πρωτεύουσα με θέα στον βράχο της Ακρόπολης. Είναι, επίσης, αρκετό για να φέρει τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης στην αγορά από τότε που άρχισε να καταρρέει η ελληνική οικονομία μετά την κρίση χρέους του 2019, αν και οι τιμές είναι ακόμη 40% χαμηλότερες από το υψηλό επίπεδο τους», σημειώνεται.

Οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 0,8% στο δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, μετά την υποχώρησή τους κατά 0,1% στο πρώτο τρίμηνο - πρόκειται για την πρώτη αύξηση από το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα εκτινάχθηκαν 91% στα 287 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος σε σχέση με το 2016, όπως έδειξαν επίσης στοιχεία της ΤτΕ. Τα φορολογικά έσοδα από πωλήσεις ακινήτων, εξ άλλου, αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 41% στα 204,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο επτάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ.