Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε βαρύ κλίμα
η συνεδρίαση
της Ιεραρχίας


Συγκαλείται σήμερα εκτάκτως η κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεραρχίας προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι Μητροπολίτες δεν αναμένεται να στραφούν κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. Επίσης δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αμφισβήτηση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος αναμένεται ότι θα παραπέμψει το θέμα σε ειδική Σύνοδο για βελτιωτικές τροποποιήσεις και συζητήσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα «περάσει» το θέμα ως «πρόθεση συμφωνίας» προκειμένου να συζητηθεί σε ειδική Συνοδική Επιτροπή. 

Εκτός από αυτήν την υποχώρηση από την αρχική θέση της συμφωνίας, ο Αρχιεπίσκοπος, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα, δεν αποκλείεται να αναφερθεί και σε θέμα έλλειψης περίπου 2000 κληρικών. Ο Αρχιεπίσκοπος ενδέχεται να πει ότι η συμφωνία αναφέρεται σε 10.000 θέσεις και οι κληρικοί είναι περίπου 8500 οπότε υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν περισσότεροι διορισμοί.

Το σημερινό σκηνικό πάντως έχει στοιχεία «μάχης» καθώς τις τελευταίες ημέρες Μητροπολίτες που θεωρούνται θρησκευτικοί «ηγέτες» αμφισβήτησαν τις επιλογές του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος σήμερα θα προσπαθήσει να αντιστρέψει το κλίμα που έχει οξυνθεί, κυρίως λόγω της ρύθμισης για τη μισθοδοσία των κληρικών αλλά και την εκκλησιαστική περιουσία.

Ένα ακόμα στοιχείο «μάχης» είναι και οι συμμαχίες που έχουν διαμορφωθεί στους κόλπους της Ιεραρχίας των 82 Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με βάση τις συμμαχίες αυτές ακόμα και αν δεν αναμένεται να τεθεί θέμα διαδοχής, ωστόσο διαμορφώνεται μέτωπο αντιπολιτευτικής στάσης.