Εκτύπωση αυτής της σελίδας

''Κερδίζει έδαφος''
το πρόγραμμα STEM
στην Ελλάδα


Το STEM είναι ένα πρόγραμμα σπουδών που βασίζεται στην ιδέα της εκπαίδευσης των φοιτητών σε τέσσερις συγκεκριμένους κλάδους - επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά - σε μια διεπιστημονική και εφαρμοσμένη προσέγγιση.

Αντί να διδάξουν τους τέσσερις κλάδους ως ξεχωριστά και διακριτά θέματα, το STEM τους ενσωματώνει σε ένα συνεκτικό μοντέλο μάθησης που βασίζεται σε πραγματικές εφαρμογές.

Μικτή μάθηση

Αυτό που χωρίζει το STEM από την παραδοσιακή επιστήμη και μαθηματική παιδεία είναι το περιβάλλον μεικτής εκμάθησης και δείχνει στους μαθητές πώς η επιστημονική μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινή ζωή. Διδάσκει τους μαθητές στην υπολογιστική σκέψη και επικεντρώνεται στις πραγματικές εφαρμογές της επίλυσης προβλημάτων. Όπως προαναφέρθηκε, αρχίζει η εκπαίδευση STEM ενώ οι μαθητές είναι πολύ νέοι:

 

Το δημοτικό σχολείο - η εκπαίδευση STEM επικεντρώνεται στα εισαγωγικά μαθήματα STEM, καθώς και στην ευαισθητοποίηση των πεδίων STEM και των επαγγελμάτων. Αυτό το αρχικό βήμα παρέχει βασισμένη σε πρότυπα βασισμένη στην έρευνα βασισμένη στην έρευνα και βασισμένη σε προβλήματα μάθηση, που συνδέει και τα τέσσερα θέματα STEM. Ο στόχος είναι να ωθήσουν το ενδιαφέρον των σπουδαστών σε αυτούς που θέλουν να ακολουθήσουν τα μαθήματα, όχι επειδή πρέπει. Επίσης, δίδεται έμφαση στη γεφύρωση ευκαιριών μάθησης STEM εντός και εκτός σχολείου.

 

Μέση σχολείο - Σε αυτό το στάδιο, τα μαθήματα γίνονται πιο αυστηρά και απαιτητικά. Η επίγνωση των πεδίων STEM και των επαγγελμάτων συνεχίζεται, καθώς και οι ακαδημαϊκές απαιτήσεις τέτοιων πεδίων. Η διερεύνηση των σχετικών με την STEM σταδιοδρομιών αρχίζει σε αυτό το επίπεδο, ιδιαίτερα για τους υποεκπροσωπούμενους πληθυσμούς.

 

Γυμνάσιο - Το πρόγραμμα σπουδών επικεντρώνεται στην εφαρμογή των θεμάτων με έναν προκλητικό και αυστηρό τρόπο. Τα μαθήματα και τα μονοπάτια διατίθενται τώρα σε πεδία STEM και επαγγέλματα, καθώς και προετοιμασία για μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και απασχόληση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη γεφύρωση ευκαιριών STEM εντός και εκτός σχολείου.

Μεγάλο μέρος του προγράμματος σπουδών STEM στοχεύει στην προσέλκυση υποεκπροσωπούμενων πληθυσμών. Οι γυναίκες φοιτητές, για παράδειγμα, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν μαθήματα κολέγια ή καριέρα. Αν και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, το χάσμα αυξάνεται με σημαντικό ρυθμό. Οι άνδρες σπουδαστές είναι επίσης πιο πιθανό να ακολουθήσουν τομείς μηχανικής και τεχνολογίας, ενώ οι φοιτητές προτιμούν τομείς επιστήμης, όπως η βιολογία, η χημεία και η θαλάσσια βιολογία. Συνολικά, οι άνδρες φοιτητές έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν μια σταδιοδρομία STEM, ανέφερε η έκθεση STEMconnect.

 

Από εθνοτική άποψη, οι φοιτητές από την Ασία έχουν ιστορικά δείξει το υψηλότερο επίπεδο ενδιαφέροντος στα πεδία STEM. Πριν από το 2001, οι φοιτητές με αφρικανικός-αμερικανικό υπόβαθρο έδειξαν επίσης υψηλά επίπεδα ενδιαφέροντος για τους τομείς STEM, δεύτερο μόνο για την ασιατική δημογραφία. Ωστόσο, από τότε, το ενδιαφέρον της Αφρικής-Αμερικής για το STEM έχει μειωθεί δραματικά σε χαμηλότερα επίπεδα από οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα. Άλλες εθνικότητες με υψηλό ενδιαφέρον STEM περιλαμβάνουν Αμερικανούς Ινδούς φοιτητές.

 

Το STEM είναι ένα πρόγραμμα σπουδών που επικεντρώνεται σε θέματα επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών.

 

 

Τα σχολεία και τα προγράμματα STEM προσεγγίζουν αυτά τα βασικά εκπαιδευτικά μαθήματα με ολοκληρωμένο τρόπο, έτσι ώστε τα στοιχεία κάθε αντικειμένου να εφαρμόζονται στα άλλα. Τα προγράμματα εκμάθησης που εστιάζονται στα STEM καλύπτουν από το προσχολικό έως το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, ανάλογα με τους πόρους μέσα σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή περιοχή του σχολείου.