iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Η απάντηση του
Χρήστου Σπίρτζη
για το μετρό (βίντεο)


Ο χαιρετισμός του υπουργού μεταφορών και υποδομών Χρήστου Σπίρτζη στην εκδήλωση παρουσίασης του πρώτου ολοκληρωμένου σταθμού «Σιντριβάνι – Έκθεση» του Μετρό Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί, Σεβασμιότατε, αγαπητά στελέχη της Αττικό Μετρό, κυρίες και κύριοι, αποχαιρετάμε το 2018 με ευχάριστα ελπιδοφόρα γεγονότα, σε μια σειρά από τομείς που αφορούν την χώρα μας, την κοινωνία μας, τον κάθε πολίτη, την ζωή και την οικογένεια του.

Για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης η σημερινή ημέρα έχει μία πρόσθετη, ξεχωριστή, αξία μιας και αφαιρείται από τις μεμψίμοιρες συζητήσεις της Θεσσαλονίκης του χθες, μια πορεία βασανισμού της πόλης και των πολιτών, η πορεία του έργου του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Τον Φεβρουάριο του 2015 το Μετρό ήταν σταματημένο με σωρευμένα νομικά, τεχνικά, συμβατικά και οικονομικά προβλήματα, με χιλιάδες εργαζόμενους απολυμένους. Ένα έργο που είχε διαιρέσει την τοπική κοινωνία, τις δημόσιες υπηρεσίες, απαξίωνε τον πολιτικό κόσμο, τον τεχνικό κόσμο, απαξίωνε και την πολιτιστική κληρονομιά μας.

Η ολοκλήρωση του, η επίλυση καθημερινών προβλημάτων απαιτούσε ισχυρή πολιτική βούληση, τεχνοκρατική τεκμηρίωση, οικοδόμηση εμπιστοσύνης όλων των συντελεστών, των υπηρεσιών και σκληρή καθημερινή δουλειά απ΄ όλους. Παλέψαμε κάθε μέρα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η Αττικό Μετρό. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών τον Γιώργο Δέδε και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αττικό Μετρό τον Θόδωρο Παπαδόπουλο, το Υπουργείο Πολιτισμού, όλους τους Υπουργούς Πολιτισμού και κυρίως τα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τους μελετητές, τους κατασκευαστές, που με πνεύμα συνεργασίας συνέβαλαν να φθάσουμε στο σήμερα. Να είμαστε περήφανοι, όχι μόνο για την ολοκλήρωση της κύριας γραμμής και της επέκτασης προς Καλαμαριά, αλλά για την έναρξη των επεκτάσεων του Μετρό προς τις αδικημένες δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Είναι η ζωντανή απόδειξη της υλοποίησης του στόχου μας για δίκαιη ανάπτυξη, την ένταξη των υποδομών στις ανάγκες της κοινωνίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Η απόδειξη ότι η Θεσσαλονίκη έχει πλέον τις υποδομές να γίνει το βαλκανικό κέντρο που της αξίζει. Κυρίως όμως, είμαστε περήφανοι γιατί ένα μεγάλο έργο υψηλής τεχνολογίας, συνυπάρχει με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Το Μετρό της Θεσσαλονίκης δεν είναι μόνο ένα μέσο μαζικής μεταφοράς, είναι ένα έργο που θα γεμίσει την πόλη, θα την ζωντανέψει. Θα ζωντανέψει ξανά την ιστορία της, τις αξίες της και τον σεβασμό προς του πολίτες και το αστικό περιβάλλον. Μία σύγχρονη υποδομή και ταυτόχρονα ένα εθνικό πολιτιστικό μνημείο, σε καθημερινή αλληλεπίδραση με την πόλη και τους πολίτες. Γι΄ αυτό σήμερα, που ολοκληρώθηκε ο πρώτος σταθμός στο Μετρό Θεσσαλονίκης και σε λίγους μήνες ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία, καλώ τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό, τον Γιάννη τον Μυλόπουλο να παραδώσει στον Πρωθυπουργό το λεύκωμα με την πολιτιστική κληρονομιά, που αναδείχθηκε με την ολοκλήρωση του έργου.

Δείτε το βίντεο

https://youtu.be/ZzoAQvDUMek