iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Προσοχή Αρχίζει
η πανδημία
της γρίπης


Διπλασιάστηκαν μέσα στην πρώτη εβδομάδα του έτους οι ασθενείς με σοβαρή μορφή της γρίπης.

Όπως προκύπτει από την πρώτη για το 2019 εβδομαδιαία επιδημιολογική μελέτη του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων, έχουν καταγραφεί έξι νέοι ασθενείς με γρίπη οι οποίοι χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Έξι ασθενείς ήταν ο απολογισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ για την εποχική γρίπη μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.

«Έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Επικρατών υπότυπος είναι ο Α Η1Ν1» αναφέρουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους και υπογραμμίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού για την προφύλαξη από τη γρίπη.

 

Ο αριθμός των θανάτων δεν έχει διαφοροποιηθεί – έχει καταγραφεί ο θάνατος 49χρονου τον περασμένο Νοέμβριο.

Όσον αφορά στα κρούσματα που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, πρόκειται για 9 άνδρες και 3 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 45 έως 82 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 10 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και όλα βρέθηκαν να ανήκουν στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

 

Από τα 12 κρούσματα ήταν εμβολιασμένα τα 2 (17%). Σημειώνεται ότι τα 11 (91,7%) από τα 12 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.