iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Παρέμβαση του
ΚΚΕ για τον
ΧΥΤΥ Γραμματικού


Να σταματήσει άμεσα οποιαδήποτε απόπειρα λειτουργίας του ΧΥΤΥ Γραμματικού που υποβαθμίζει την υγεία και την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής ζητά η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με κατεπείγουσα ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη προς την Ευρωπαική Επιτροπή.

Παράλληλα, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος ζήτα την άμεση διεξαγωγή συζήτησης για την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να θέσει σε δοκιμαστική λειτουργία το ΧΥΤΥ Γραμματικού στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Σωτήρης Ζαριανόπουλος που συμμετέχει στην Επιτροπή Αναφορών, με σχετική επιστολή του προς την Πρόεδρό της, υπέβαλε το συγκεκριμένο αίτημα σημειώνοντας ότι πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση και την κινητοποίηση κατοίκων, σωματείων και φορέων της ευρύτερης περιοχής.

Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης αναφέρει συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Στην επικείμενη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης που υποβαθμίζει την υγεία και την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων αντιδρούν κάτοικοι, σωματεία και φορείς της περιοχής. Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί μάλιστα να εξωραΐσει την κατάσταση υποστηρίζοντας ότι οι πρώτες ποσότητες που θα εναποτίθενται στη μονάδα θα είναι μικρές.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που υλοποιώντας σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ ολοκληρώνει το έγκλημα που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, παραδίδοντας - με μόνο κριτήριο το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας - τη διαχείριση των απορριμμάτων σε επιχειρηματικούς ομίλους και προικοδοτώντας τους με κονδύλια. Την ίδια ώρα το καταστροφικό αυτό για το περιβάλλον, πανάκριβο και σε ακατάλληλη θέση έργο οδηγεί σε ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής που μετατρέπεται σε μόνιμη και σοβαρή εστία προσβολής της υγείας του λαού της περιοχής.

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο αίτημα κατοίκων, σωματείων και φορέων της περιοχής:

- Να μην τεθεί σε λειτουργία, ούτε δοκιμαστική ούτε πλήρη, το έργο του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό;

- Για καμία ανάθεση σε ιδιώτες της διαχείρισης των απορριμμάτων;

- Απόλυτη διασφάλιση σταθερής και μόνιμης εργασίας όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα, με πλήρη δικαιώματα;»