iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Βαλερί Βασιλικού:
Πάνω απ όλα το
μέλλον των παιδιών


Βρισκόμαστε στο έτος 2019 και δυστυχώς έχω εκπλαγεί από τον σκοταδισμό που κυριαρχεί γύρω μας.

Έχουμε όλες τις γνώσεις, τεχνικές αποδεδειγμένες πρωτοποριακές και αποτελεσματικές, μια επιστήμη υπερ - προχωρημένη κι εμείς συνεχίζουμε με αναχρονιστικές συνήθειες που μας καταστρέφουν.

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πια μια θεωρία που μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, αλλά ενέργειες και δράσεις για να την προλάβουμε δεν υπάρχουν. Ούτε στο επίπεδο της χώρας, ούτε στο τοπικό. Και αναρωτιέμαι. Θέλουμε μια καλύτερη ζωή η μια χειρότερη ζωή από αυτό που έχουμε? Αν δεν κάνουμε κάτι, προς τα χειρότερα πάμε. Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι καιρός να απαιτήσουμε από τις Αρχές να δράσουν για εμάς και πάνω από όλα για το μέλλον των παιδιών μας!

Είναι απαράδεκτο, το 2019, να εγκιβωτίσουμε τα ρέματα μας, όταν η υπόλοιπη Ευρώπη βγάζει τα μπετά από τα ρέματα για πιο σύγχρονες αποτελεσματικές φιλικές στο περιβάλλον αντιπλημμυρικές τεχνικές.

Πως είναι δυνατόν, όταν στην Νορβηγία φτιάχνουν οικολογικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που τροφοδοτείται με απορρίμματα και εμείς, επιμένω το 2019, οι κυβερνώντες σχεδιάζουν ακόμη χωματερές για να μολύνουν το περιβάλλον μας, την τροφή μας, το πόσιμο νερό μας, την θάλασσα που και μας τρέφει.

Πως όταν φωνάζουν σε όλο το κόσμο ότι χρειαζόμαστε τα δέντρα έναντι στην διάβρωση , για να χαμηλώσει η θερμοκρασία, για συγκράτηση νερού στο έδαφος και φιλτράρισμα του αέρα που αναπνέουμε, ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου έχει ως πρακτική όπως φαίνεται τη μη διάσωση των δασών, αλλά και τη μη προστασία των λίγων δέντρων μέσα στην πόλη.

Μόνο με αυτά τα τρία παραδείγματα, οι συνέπειες είναι τρομακτικές για μας:

Ο υδροφόρος ορίζοντας (το πόσιμο νερό μας) θα μειωθεί και θα δηλητηριαστεί, ο αέρας που θα αναπνέουμε θα γίνει δηλητήριο και θα έχουμε μια τοπική αύξηση της θερμοκρασίας μεταξύ 2 και 8 βαθμών (θα γίνουν ανυπόφορα τα καλοκαίρια), δηλητηρίαση της θάλασσας και των ψαριών (τέλος το μπάνιο και το ψάρεμα). Αυτά είναι τα πιο φανερά και μη αναστρέψιμα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε, αλλά μας περιμένουν και άλλα...

Όλη αυτή την καταστροφή εκεί που θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε με παραγωγή καθαρής ενέργειας και να λύναμε το πρόβλημα σκουπιδιών, ένα ρέμα που δεν θα πλημμυρίζει και θα μας φέρνει οικολογικό τουρισμό, που τροφοδοτεί τον υδροφόρο ορίζοντα, προσφέρει φιλτραρισμένο από τη βλάστηση νερό που καταλήγει στη θάλασσα (αλλιώς θα καταλήξουν τα τοξικά νερά του αεροδρομίου και της Αττικής Οδού χωρίς φιλτράρισμα στη θάλασσα), ανακυκλωμένο αέρα (ιδιαίτερα το καλοκαίρι με τα καράβια), οικοσυστήματα που κρατάνε το ποσοστό παράσιτων σε χαμηλό επίπεδο. Αυτά τα οικοσυστήματα, με το πλούτο τους, και για τα οποία θα έπρεπε να είμαστε υπερήφανοι, να τα αναδείξουμε, θα μπορούσαν να έρθουν ορνιθολόγοι από όλη την Ευρώπη για να παρατηρούν τα 95 είδη πουλιών του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Προσωπικά δεν αντέχω να κάθομαι απαθής στο σπίτι μου και να αφήσω άλλους να μας καταστρέψουν για μικροπολιτικά και προσωπικά συμφέροντα χωρίς να αντιδράσω.

Ήρθα πριν 13 χρόνια να ζήσω στην Ραφήνα, για την ποιότητα ζωής της και χάρη στο φανταστικό περιβάλλον της. Μερικοί με θεωρούν ρομαντική και περιθωριακή για το πάθος που έχω για την προστασία της ζωής και του οικοσυστήματος. Για εμένα ο περιθωριακός είναι αυτός που χρησιμοποιεί την δύναμη του για να κάνει κακό στους περισσότερους και να εξυπηρετήσει λίγους, όχι το αντίθετο.

Το να θέλουμε να προστατεύουμε τα βατράχια και τα πουλιά, να σώσουμε και να φροντίσουμε τα αδέσποτα σκυλιά δεν είναι απλός ρομαντισμός, είναι για να σωθούμε εμείς. Η δουλειά που κάνει η φύση για μας, δεν μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με τεχνολογία. Αν καταστρέφουμε το περιβάλλον που ζούμε, εμείς θα εξαφανιστούμε. Τότε ας ξεχάσουμε τις κατηγορίες ρομαντισμού για να κρύψουμε το πρόβλημα ''κάτω από το χαλί''. Να ασκήσουμε κοινή λογική για το κοινό καλό, μακροχρόνια πρόβλεψη για να σωθούμε από το κακό που μας περιμένει και να εξασφαλίσουμε μια ήπια ανάπτυξη σε υγιείς συνθήκες για τις επόμενες γενιές και γιατί όχι να γίνουμε παράδειγμα για τους άλλους!

Μαζί με τον συζυγό μου Δημήτρη Καρασταμάτη αγωνιζόμαστε καθημερινά εδώ και χρόνια με ''πράσινες δράσεις'', με φιλοζωική φιλοσοφία και τρόπο ζωής και θα υποστηρίξουμε ως πολίτες και ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι τον υποψήφιο δήμαρχο Ραφήνας Πικερμίου που ενστερνίζεται τις απόψεις μας Ανδρέα Βασιλόπουλο με τη ''Δύναμη Ανάπτυξης''.

Σε αυτές τις εκλογές ας ψηφίσουμε όλες και όλοι με γνώμονα τη συνειδησή μας...