iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Κλειστά όλα
τα σχολεία
την Τετάρτη


Κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου τα σχολεία σε όλη τη χώρα λόγω της γιορτής των Τριών Ιεραρχών.

Βάσει του νέου νόμου τη συγκεκριμένη μέρα δεν θα γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, αφού σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας «η εορτή των Τριών Ιεραρχών (Τετάρτη 30 Ιανουαρίου) αποτελεί ημέρα αργίας για τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

 

Αργία και για τα φροντιστήρια
Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας «Αργία θα είναι για τα Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών».

Των Τριών Ιεραρχών -Σχολική γιορτή από το 1911

Με την ονομασία Τρεις Ιεράρχες αναφέρονται Τρεις Επιφανείς Άγιοι και Θεολόγοι της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θρησκείας, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος.
Η αυτονόμηση της Εορτής από το Εκκλησιαστικό πλαίσιο και η θεσμοθέτησή της ως σχολικής εκδήλωσης δεν αναφέρεται πριν από τον 19ο αιώνα.

Οι διαδικασίες καθιέρωσης της εορτής ως εκπαιδευτικής συνδέονται με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όταν σε συνεδρίαση του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου στις 9 Αυγούστου του 1841, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον θάνατο του καθηγητή του ιδρύματος Δημήτριου Μαυροκορδάτου και δωρεάς στο Πανεπιστήμιο Αθηνών της οικίας του θανόντος από τον πατέρα του, θέλησαν να τον τιμήσουν.

 

Τελικά προκρίθηκε η καθιέρωση μνημοσύνου υπέρ των ευεργετών του Πανεπιστημίου κατά την Εκκλησιαστική Εορτή των Τριών Ιεραρχών. Ο πρώτος Εορτασμός-μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1842.