Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελένη
Παπαιωάννου για
το Κολυμβητήριο


Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος της Συμμαχίας του υποψηφίου δημάρχου Μαραθώνα Σπύρου Λιβαθινού, Ελένη Παπαϊωάννου, γράφει για το κολυμβητήριο της Νέας Μάκρης.

Σε όλες τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια για την επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου μας στο Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο της Νέας Μάκρης, η φράση που ακούγεται διαρκώς είναι «επιτέλους να ανοίξει». Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό το πρωταρχικό ζητούμενο. Στο μυαλό μας θα πρέπει να έχουμε τη φράση «να ανοίξει και να μην ξανακλείσει ποτέ».

Η εξέλιξη της τεχνολογίας μας συμβάλλει πλέον στην εύρεση μεθόδων που οδηγούν στη μείωση των εξόδων θέρμανσης και συντήρησης μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Μπορεί, όμως, από μόνο του το συγκεκριμένο γεγονός να αναστήσει ένα «κλινικά νεκρό» κολυμβητήριο όπως το δικό μας; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά «όχι».

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΠΙΣΙΝΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ

Για να μπορέσουμε, λοιπόν, να διασφαλίσουμε τη μακροχρόνια λειτουργία μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων, θα πρέπει να γνωρίζουμε τα δεδομένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά της:

  1. Το κολυμβητήριο της Νέας Μάκρης έχει ένα μειονέκτημα έναντι των λιγοστών κολυμβητηρίων ολυμπιακών διαστάσεων που υπάρχουν στην Αττική και κυρίως τη Βορειοανατολική Αττική. Επειδή δεν βρίσκεται σε κάποιον συγκοινωνιακό κόμβο (όπως για παράδειγμα το αντίστοιχο του Γέρακα) μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων λιγότερων Δήμων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει το πρόγραμμα λειτουργίας του να στοχεύει αφενός στους κατοίκους του δήμου που εδρεύει και αφετέρου σε προσέλκυση ενδιαφέροντος χρήσης τους από φορείς που βρίσκονται εκτός Δήμου, ακόμη και εκτός Ελλάδος
  2. Είναι δεδομένο ότι ένα κολυμβητήριο όπως της Νέας Μάκρης πρέπει να αξιοποιηθεί και αγωνιστικά, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά του. Θα πρέπει δηλαδή να χρησιμοποιείται – εκτός από την εξυπηρέτηση των δημοτών – ως προπονητήριο εθνικών ομάδων και να φιλοξενεί συχνά διοργανώσεις και τουρνουά που (εκτός των άλλων) θα προσελκύουν κόσμο στην περιοχή μας και θα αυξάνουν τον αριθμό των επισκεπτών στο Δήμο μας, με αυτονόητα τα οφέλη για την τοπική μας οικονομία.
  3. Τον χειμώνα υπάρχουν πολλοί σύλλογοι (κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης) που αναζητούν κολυμβητήρια ολυμπιακών διαστάσεων στη Νότια Ευρώπη να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η οργανωμένη φιλοξενία ξένων συλλόγων αποφέρει έσοδα σε μια ολόκληρη πόλη (λόγω της πολυήμερης παραμονής τους σε τοπικά ξενοδοχεία) χωρίς αυτή να αποβαίνει εις βάρος της άθλησης των δημοτών.
  4. Η πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων δίνει τη δυνατότητα σε ένα κολυμβητήριο να αναπτύξει προγράμματα ακαδημιών και αγωνιστικών τμημάτων στα περισσότερα αθλήματα του υγρού στίβου (δυνατότητα που δεν προσφέρει μια πισίνα 25 μ.). Στην υδατοσφαίριση, στη συγχρονισμένη κολύμβηση, στην τεχνική κολύμβηση και όχι μόνο στην κολύμβηση.
  5. Ταυτόχρονα ένα κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο προετοιμασίας μαθητών που διεκδικούν την είσοδό τους στα ΤΕΦΑΑ και να προσελκύσει με αυτόν τον τρόπο νέους και από άλλους Δήμους.

BABY POOL, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ

Το κολυμβητήριο της Νέας Μάκρης διαθέτει και ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα, έναντι άλλων αντίστοιχων κολυμβητηρίων στη Βορειοανατολική Αττική, κι αυτό δεν είναι άλλο από την baby pool (τη ρηχή μικρή πισίνα) η οποία από μόνη της μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα στον προϋπολογισμό της εγκατάστασης, με την προϋπόθεση ότι θα σκεπαστεί.

Εκτός από προγράμματα που θα απευθύνονται στους δημότες, μπορεί να αξιοποιηθεί με υπενοικίασή της από παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, ιδιωτικά σχολεία που θα μπορούν μέσω της χρήσής της να παραδίδουν μαθήματα κολύμβησης σε παιδιά από πολύ μικρή ηλικία.

Όλα τα παραπάνω, όμως, θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα δεδομένο: Την υλοποίηση προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε όλες τις ομάδες πληθυσμού του Δήμου μας και θα δίνουν καθημερινή ζωή στο κολυμβητήριο. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας: Για να συντηρηθεί μια αθλητική εγκατάσταση πρέπει να έχει κίνηση εφτά ημέρες την εβδομάδα!

Προγράμματα κολύμβησης για ανθρώπους τρίτης ηλικίας, aqua aerobic για γυναίκες (και όχι μόνο),  προγράμματα για ΑμΕΑ και πάντα ύπαρξη διαδρομών για τους δημότες, ανεξαρτήτως των υπόλοιπων δραστηριοτήτων του κολυμβητηρίου.

Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα μας στοιχήματα στη ΣΥΜΜΑΧΙΑ: Όχι μόνο να λειτουργήσει ξανά το κολυμβητήριο της Νέας Μάκρης, αλλά να εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις που θα το καταστήσουν βιώσιμο και θα το μετατρέψουμε σε πυλώνα ανάπτυξης ολόκληρου του Δήμου μας.

  • Η Ελένη Παπαϊωάννου είναι απόφοιτη του Τμήματος Φυσικής Αγωγής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – με ειδικότητα στην κολύμβηση – διετέλεσε βοηθός ομοσπονδιακού τεχνικού στην εθνική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης, εργάστηκε ως προπονήτρια και στέλεχος στον Ναυτικό Όμιλο Αργυρούπολης, τον Ολυμπιακό και τον Τρίτωνα Αμαρουσίου, καθώς επίσης και στα Δημοτικά Κολυμβητήρια Αμαρουσίου, Λευκωσίας και Σερρών.