Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Μύρων
Τσαγκαράκης και
οι ''κόντρα ρόλοι''


 

Από την εποχή του Θησέα, η δημιουργία Δήμου και Άστεως στην Αττική, πέρναγε μέσω της εξολόθρευσης των τοπικών «ληστών».

Μεταφορική έννοια που υπογράμμιζε την βιαιότητα της αντίδρασης του τοπικού στοιχείου στην υπερτοπική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης των κεντρικά ληφθέντων αποφάσεων αντιμετώπισε η μεταρρύθμιση του Κλεισθένη (του Αρχαίου-όχι του τωρινού) η οποία με το σύστημα των τριτυών εντός του κάθε ένα από τους δέκα Δήμους, εξασφάλιζε ότι ο κάθε Δήμος θα είχε και αστική και μεσογειακή ενότητα καθώς και παράλιο μέτωπο.

 Έτσι θεωρητικά ουδεμία από τις τάξεις των αστών των γεωργών και των ασχολούμενων με τα της θαλάσσης δεν θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα τοπικιστικά και σκεπτόμενη μόνο την κάστα της…. Σας θυμίζει κάτι? Ερχόμενοι στα δικά μας δεν μπορεί παρά να σημειώσω ότι γίνεται από όλους μία προσπάθεια η τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία να διεξαχθεί σε επίπεδο προγραμμάτων , έργων και οράματος για τον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου από όλους του συνδυασμούς με υποβάθμιση του τοπικιστικού στοιχείου που επικρατούσε στο παρελθόν. Σε αυτό το σκηνικό, δύο επικεφαλής συνδυασμών δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν – και όχι διότι δεν το επιθυμούν: Κατ’ αρχάς ο πρώην Δήμαρχος Γιώργος Χριστόπουλος, ο οποίος έχει το ρεκόρ απουσιών από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου με την εύλογη δικαιολογία της ενασχόλησης με τις Κυκλάδες, προτείνει πανστρατιά (γύρω από το άτομο του) «για να ολοκληρώσει το έργο του που διεκόπη» όπως διατείνεται. Μα αγαπητέ Γιώργο, εκτός του ότι δεν κράτησες καμία πολιτική συμφωνία που σύναψες (αυτό στην τελική δεν ενδιαφέρει τους πολίτες), το χειροπιαστό σου έργο ωχριά μπροστά στο έργο της πρώτης τετραετίας Κεχαγιόγλου. Με αυτό σε συγκρίνει ο κόσμος γιατί σε αυτήν την πολιτική εποχή ανήκεις! Πιο ειδική η περίπτωση του Βασίλη Πιστικίδη. Όπως για χρόνια ο Βαγγέλης Μπουρνούς ετοίμαζε τα πάντα για να τα εκφωνήσει ο κ. Χριστόπουλος έτσι και ο κ. Πιστικίδης – αυτός ο... πιστός στρατιώτης Σβέικ της Δημοκρατικής παράταξης, έβαζε το εμείς πάνω από το εγώ κάποιων για το καλό του τόπου. Όταν με τον κ. Μπουρνού αποφάσισαν να βγουν μαζί μπροστά έκαναν θαύματα σε μία πενταετία. Ποιος αμφιβάλλει ότι τα μεγάλα έργα (βιολογικός, έργα δικτύου αποχέτευσης χωρίς επιβάρυνση των πολιτών, εντάξεις στο σχέδιο πόλης, διευθετήσεις ρεμάτων, πλήρης αλλαγή ηλεκτροφωτισμού του Δήμου, ένταξη σε μονάδα κομποστοποίησης για μείωση του όγκου των απορριμμάτων και άλλα πολλά) δεν θα είχαν επιτευχθεί -όπως και στο παρελθόν δεν επετεύχθησαν- αν έλλειπε ο δυναμισμός η στοχοπροσήλωση και η δημοκρατική ευαισθησία από τον εν λόγω συνδυασμό? 

Τι θα προτείνει ως όραμα ο αγαπητός και αξιοσέβαστος Βασίλης για το μέλλον της πόλης που να είναι διαφορετικό από το πρόγραμμα της Σύγχρονης Πολιτείας - Νέας Αρχής που συνέγραψε με τον κ. Μπουρνού? Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει με δεδομένο το εκλογικό σύστημα να υπάρξουν δεύτερες σκέψεις. Το να είναι κάποιοι σε κόντρα ρόλο δεν απασχολεί ιδιαίτερα, εκτός και αν αποτελούν αποδεδειγμένα κεφάλαιο για την πόλη!

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ Εφημερίδα Πρωτοσέλιδο

Ο Μύρων Τσαγκαράκης είναι δημοτικός σύμβουλος Ραφήνας Πικερμίου / υπεύθυνος πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΔΟΠΑΠ

Δρ. Πλαστικής και Επαν/κής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών