iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Τιμή στον
πατέρα του
Τάσου Γιαννίτση


Ήταν μια πολύ συγκινητική τελετή, στο αμφιθέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, όπου ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης παρέλαβε τον τίτλο του «Δίκαιου των Εθνών» για τον πατέρα του Κωνσταντίνο, που διέσωσε στην διάρκεια της Κατοχής, με κίνδυνο της ζωής του, την εβραϊκή οικογένεια Μωυσή.

«Η αίσθηση ότι μέλη της οικογένειάς σου στήριξαν ενεργά συνανθρώπους τους για να ξεφύγουν από τη θανάσιμη απειλή του Ολοκαυτώματος, ξεπερνά κάθε άλλη ικανοποίηση που έχω γνωρίσει», είπε παραλαμβάνοντας το βραβείο, συγκινημένος, ο κ. Γιαννίτσης.

 

Η φιλία του Ασέρ Ραφαήλ Μωυσή και του Κωνσταντίνου Γιαννίτση, πατέρα του πρώην υπουργού Εργασίας Τάσου Γιαννίτση, ξεκίνησε στο αμφιθέατρο της Νομικής, στην δεκαετία του 1910, και κρατήθηκε ζωντανή σε όλη τους τη ζωή. Όταν ο Ασέρ, είδε και κατάλαβε ποιά θα ήταν η μοίρα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, αποφασίζει να μη δηλώσει στις κατοχικές αρχές την οικογένειά του. Αναζητά πλαστές ταυτότητες και ένα κρησφύγετο. «Το πρώτο το παρείχε ο τότε αρχηγός της Αστυνομίας, Άγγελος Έβερτ, ενώ το κρησφύγετο ήταν κάτι που προσέφερε δωρεάν και με θάρρος ο φίλος του, συμβολαιογράφος, Κωνσταντίνος Γιαννίτσης», διηγείται ο Ραφαήλ Μωυσής, γιος του Ασέρ. Πρόκειται για την εξοχική κατοικία της οικογένειας στην Κηφισιά, στο ύψος του ΚΑΤ, όπου τότε υπήρχαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκοτόπια.