Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Βουλή θα
ερευνήσει ευθύνες
πολιτικών για το Μάτι;


Ενδεχόμενο να διερευνήσει η Βουλή πιθανές ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι άνοιξε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες και στο ερώτημα για το αν με το τέλος της Συνταγματικής Αναθεώρησης το κοινοβούλιο θα εισέλθει σε χαμηλότερες ταχύτητες είπε: «Έχουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις. Το θέμα αυτό όμως δεν θα προκαλέσει εντάσεις» και συνέχισε: «Δεν ξέρω αν θα έρθουν εξεταστικές επιτροπές γι αυτά που έχουν μείνει ως υπόλοιπα. Είμαστε υποχρεωμένοι για τον Παπαντωνίου και μια τυπική για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ενδεχομένως και κάποιες ενοποιημένες για το Μάτι». Όταν δε, δημοσιογράφος παρατήρησε ότι οι υποθέσεις τουλάχιστον για τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου και το ΚΕΕΛΠΝΟ απαιτούν προανακριτική και όχι εξεταστική επιτροπή ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Έχετε δίκιο δεν τα έχω μάθει ακόμα».

Να σημειωθεί ότι για το Μάτι δεν έχει υποβληθεί αίτημα εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής από κανένα κόμμα της Βουλής ωστόσο στο παρελθόν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι εάν καταθέσει σχετική πρόταση η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα την στηρίξει. Επίσης, πριν απο λίγες ημέρες η Βουλή παρέλαβε την έκθεση ειδικών επειρογνωμόνων που ανέλαβαν να εντοπίσουν τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία μετά απο εντολή του Μεγάρου Μαξίμου.

Ωστόσο στη Βουλή έχουν διαβιβαστεί αρκετές δικογραφίες για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου για την ενεργοποίηση του νόμου περι ευθύνης υπουργών.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις 6 Ιανουαρίου 2019 το Πρώτο Θέμα αποκάλυψε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι από τις 19:51 της 23ης Ιουλίου 2018. Δηλαδή, 4 ώρες πριν την κυβερνητική σύσκεψη – σκηνοθετημένο σόου όπου όλα τα κυβερνητικά μέλη αποσιωπούσαν την ύπαρξη νεκρών...