iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Κέρδισε τις εντυπώσεις
η παρουσίαση του
Βαγγέλη Μπουρνούς


Κέρδισε τις εντυπώσεις η παρουσίαση του απολογισμού του έργου 2017-18 της Δημοτικής Αρχής από τον Βαγγέλη Μπουρνούς.

Ο δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου με αμερικάνικο στιλ με ασύρματο μικρόφωνο και power point παρουσίασε το έργο της τελευταίας διετίας, ενώ αναφέρθηκε και στα έργα πνοής που ολοκληρώνονται, σχεδιάζονται ή αρχίζουν σύντομα. Χωρίς να κουράσει ο κ. Μπουρνούς έβαλε τη ''σφραγίδα'' του απολογισμού ώστε να κατανοήσουν οι πολίτες το έργο που έχει παραχθεί και συνεχίζεται. Απλός λόγος με συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά και με συγκίνηση στις αναφορές για τη φονική φωτιά στο Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι, σε μια ομιλία που του έδωσε ''πόντους'' εν όψει των δημοτικών εκλογών, όπως εκτιμούν έμπειροι παρατηρητές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας.

Φίλες και φίλοι,

 

Συνδημότισσες και συνδημότες,

 

εκλεκτοί καλεσμένοι,

 

εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου.......,

 

εκπρόσωποι του α’ και β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης......,

 

Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκληση για τη σημερινή μας συνάντηση.

 

Ανταπόκριση που επιβεβαιώνει μια άρρηκτα εδραιωμένη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε μαζί σφυρηλατήσει.

 

Αυτή η συνάντηση έχει σκοπό να συζητήσουμε και να αξιολογήσουμε τις δράσεις και τα αποτελέσματα που όλοι μαζί πετύχαμε στο διάστημα που προηγήθηκε.

Στη διάρκεια της ομιλίας θα απαντήσω και στα ερωτήματα που τέθηκαν γραπτώς από τους πολίτες.

Με βασική αναφορά τη διετία 2017 -2018,θα κάνουμε μια σύντομη αναδρομή σε όλο το διάστημα της δημαρχιακής θητείας από το Σεπτέμβρη του 2014- αφού ένα έργο έχει συνοχή - καθώς και μια αναφορά στο άμεσο μέλλον που έχει ήδη δρομολογηθεί.

 

Πιστεύω πραγματικά ότι η λογοδοσία και ο απολογισμός του έργου της Δημοτικής Αρχής δεν αποτελεί απλά μια θεσμική υποχρέωση.

 

Είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα αυτονόητη ηθική υποχρέωση απέναντι σε όλους εσάς, τους πολίτες.

Γι'αυτό και τολμούμε να έρθουμε ενώπιόν σας και να μιλήσουμε για το πραγματικά μεγάλο έργο που έχουμε υλοποιήσει.

Τολμούμε αυτό που κάποιοι χρόνια τώρα συστηματικά αποφεύγουν.

Τολμούμε να μιλήσουμε για ένα μεγάλο έργο, που κάποιοι προσπαθούν σπασμωδικά να διαστρεβλώσουν.

Δεν υπάρχουν όμως καλύτεροι κριτές από εσάς, τους πολίτες, που το βλέπεται καθημερινά

 

 

Φίλες και φίλοι,

 

Το έργο που επιτελέσαμε τα δύο χρόνια που πέρασαν δεν είναι προϊόν ενός ανθρώπου αλλά αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας.

 

Και γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη σκληρή δουλειά τους, τους αντιδημάρχους, τους δημοτικούς συμβούλους, τους υπαλλήλους των υπηρεσιών, αλλά και αυτούς που πίστεψαν στις προτάσεις μας και τις στήριξαν.

 

 

Θα ήθελα όμως να ευχαριστήσω και εσάς, τους συνδημότες μας, που με τις υποδείξεις και τις παρατηρήσεις σας υπήρξατε αρωγοί στο έργο της διοίκησης.

 

Με τη δική σας στήριξη καταφέραμε πολλά και βάλαμε τις βάσεις για ακόμα περισσότερα.

 

Σας ευχαριστώ για την ενεργή και δυναμική συμμετοχή σας, αλλά και για τη δημιουργική συμβολή στις κοινές μας προσπάθειες, που πρωτοστατείτε στους κοινούς μας αγώνες.

 

 

Αγώνες που μαζί ξεκινήσαμε, μαζί συνεχίζουμε και μαζί θα ολοκληρώσουμε.

 

Στη θητεία μας κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα.

 

Απαντήσαμε με μεθοδική και συστηματική δουλειά, με παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα.

 

Αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα με διαδημοτικές συνεργασίες και διεθνή ανοίγματα.

 

Βρισκόμαστε σε διαρκή διάλογο και συνεργασία με τους πολίτες και τους φορείς της πόλης μας, ενώ η παρουσία μας σε κάθε γωνία του Δήμου είναι καθημερινή.

 

Διεκδικούμε όλα όσα οι συμπολίτες μας αξιώνουν και δικαιούνται. Με σχέδιο και πρόγραμμα.

 

Αθόρυβα και νοικοκυρεμένα.

 

Κάθε μέρα που περνάει, βρισκόμαστε πιο κοντά στην ολοκλήρωση του προγράμματός μας, πιο κοντά στην εκπλήρωση των στόχων μας για μια σύγχρονη πόλη, για ένα τόπο που αξίζει κάποιος να διαλέξει να ζει.

 

Κάθε μέρα που περνάει δίνουμε λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας.

 

Δρομολογούμε αξιόπιστες, βιώσιμες λύσεις σε προβλήματα που έχουν ταλαιπωρήσει το τόπο μας εδώ και χρόνια.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Αναλάβαμε τα καθήκοντά μας μέσα σε ένα δύσκολο και ασφυκτικό για το σύνολο της αυτοδιοίκησης οικονομικό περιβάλλον.

 

Πορευόμαστε όμως με όραμα, βούληση και αποφασιστικότητα. Προχωρούμε με ευθύνη και συνέπεια.

 

Εφαρμόζουμε ένα μοντέλο διοίκησης που βασίζεται στη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα.

Βάλαμε στην άκρη μικροκομματικές σκοπιμότητες και δικαιωθήκαμε από το αποτέλεσμα.

 

Ο Δήμος μας βγήκε από το τέλμα της ακινησίας και μπήκε σε τροχιά ανάπτυξης.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Δεν θα σας κουράσω με το τί παραλάβαμε ως Δημοτική Αρχή και με την κατάσταση που παρουσίαζαν οι υποδομές, αλλά και με την χρηματοπιστωτική θέση του Δήμου μας.

 

Άλλωστε πρώτα εσείς και καλύτερα από όλους γνωρίζετε που ήμασταν και που σήμερα βρισκόμαστε.

 

Δεν ανήκω σε αυτούς που κοιτάνε πίσω αλλά μόνο μπροστά.

 

Δεν το έκανα ποτέ και δεν θα το κάνω τώρα.

 

Τα πίσω πληγώνουν, διαιρούν και πικραίνουν.

 

Το μπροστά ενώνει, σκορπά αισιοδοξία και χαμόγελο για το μέλλον.

 

Πιστεύω ότι το σημαντικό και το ουσιαστικό είναι να σας ενημερώσω για το έργο μας. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι στα δυο χρόνια αυτά 2017 -2018οι επιτυχίες μας σε πολλούς τομείς υπήρξαν σημαντικές.

 

Δεν θα μπορούσα να μην ξεκινήσω από τα θέματα που αφορούν στα παιδιά μας, που αποτελούν προτεραιότητα όλων μας.

 

Όλο αυτό το διάστημα, πραγματοποιήθηκαν με εντατικούς ρυθμούς εργασίες διαμόρφωσης, αποκατάστασης, συντήρησης, ανακαίνισης, αλλά και ενίσχυσης υλικοτεχνικών υποδομών σε όλα τα σχολεία του Δήμου μας.

Εξασφαλίσαμε πόρους προς το δήμο και τα ΝΠΔΔ της Α΄βαθμιας και Β’βαθμιας άνω των 800.000 ευρώ και δημιουργήσαμε τις απαιτούμενες συνθήκες έτσι ώστε τα παιδιά μας να μπορούν με αξιοπρέπεια να εκπαιδεύονται σε ένα ευχάριστο, λειτουργικό και σύγχρονο περιβάλλον στο σύνολο των σχολικών μονάδων.

Ανακαινίσεις, επεμβάσεις σε κτίρια και προαύλιους χώρους, δημιουργία χώρων στάθμευσης, εκσυγχρονισμός θερμάνσεων, μονώσεις και στεγανοποιήσεις κτιρίων, διαδραστικοί πίνακες και προτζέκτορες, συντηρήσεις σχολικών χώρων, πιστοποιήσεις παιδότοπων και παρεμβάσεις αποκατάστασης περιφράξεων είναι μερικές μόνο από τις παρεμβάσεις που έλαβαν χώρα.

Επειδή είπα ότι θα αναφερθώ και λίγο στο άμεσο μέλλον που έχουμε μπροστά, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 -και ο λόγος είναι ότι πρέπει να υπάρξει διάστημα διακοπής του εκπαιδευτικού έργου για εκτεταμένες επεμβάσεις, πράγμα που είναι εφικτό μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο- έχουν ανακοινωθεί για το καλοκαίρι που έρχεται- συνολικές εκ βάθρων ανακαινίσεις και βελτίωση της ενεργειακής κατάστασης των κτιριακών συγκροτημάτων Γυμνασίου -Λυκείου Ραφήνας ύψους 600.000 από χορηγία που εξασφαλίσαμε από τον όμιλο ΜΥΤΗΛΙΝΑΙΟΣ και των Ειδικών συλλεκτήριων σχολείων Νηπιαγωγείου-Δημοτικού-ΕΕΕΚ (ειδικού Γυμνασίου) στη Διασταύρωση, στο χώρο του Κέντρου Υγείας Ραφήνας ύψους 830.000 ευρώ πάλι με χορηγία του ομίλου των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ. Σε συνεργασία με Τραπεζικό όμιλο, που μέσα στο Μάρτιο 2019 θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση,προχωράει η κατασκευή ενός ακόμα Γυμνασίου (του 2ου Γυμνασίου Ραφήνας), ενώ έχουμε ωριμάσει και τη σχετική μελέτη ύψους 4.200.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα αλλάξαμε τη χρήση γης στο όμορο του κοινόχρηστου τετραγώνου 107 στον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης, ο οποίος είχε χρήση για Πολιτισμό, σε χώρο Α-βαθμιας εκπαίδευσης και προχωράμε στη μελέτη κατασκευής ενός κτιρίου,

ενώ έχουμε ξεκινήσει και θα ολοκληρώσουμε σε αυτή τη θητεία και οπωσδήποτε πριν τις εκλογές,την αγορά χώρων για την κατασκευή νέου Λυκείου Πικερμίου,που στεγάζεται σε 2 κτίρια που μόλις πέρσι μισθώσαμε, μαζί φυσικά και με χώρο στάθμευσης για την ασφάλεια μαθητών και γονέων.

Επίσης προχωρούμε, κατόπιν αιτήματος, σε αγορά νέου χώρου για κατασκευή Εργαστηρίων του ΕΠΑΛ Ραφήνας και την απαλλοτρίωση χώρου πρόσβασης στα σχολικά συγκροτήματα της Διασταύρωσης.

Δυστυχώς η διάνοιξη της οδού Κοντοράβδη στα σχολικά συγκροτήματα στο Πικέρμι προϋπολογισμού άνω των 300,000 ευρώ (έργο χρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια Αττικής) έχει μια δικαστική εμπλοκή που μας τρενάρει αλλά σίγουρα θα λήξει προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.

 

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το αθλητικό έργο είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Την πρώτη διετία φτιάχτηκε με μεγάλη χορηγία της Μαρίνας και του Αθανασίου Μαρτίνου μια διπλή σύγχρονη εγκατάσταση στη Διασταύρωση, γήπεδο ποδοσφαίρου και κλειστό γυμναστήριο.

Προχωρήσαμε φτιάχνοντας και ανακαινίζοντας μια άλλη διπλή αθλητική εγκατάσταση στη ΔΙΩΝΗ, με γήπεδο ποδοσφαίρου γυμναστηρίου, ενώ πρόσφατα ανακαινίσαμε το παρκέ του κλειστού γηπέδου και τοποθετήθηκαν νέες υποδομές αποδυτηρίων, κοινόχρηστων τουαλετών, περιφράξεις, παιδότοπος και αναψυκτήριο στο χώρο.

Έχουμε συγχρόνως, με επιχορήγηση της Περιφέρειας Αττικής, ήδη ξεκινήσει την κατασκευή του Αθλητικού Κέντρου της Αρίωνος αρχικού προϋπολογισμού 1,050,000 ευρώ και έπεται συνέχεια, μια και η πρώτη φάση θα παραδοθεί -καλώς εχόντων των πραγμάτων-την άνοιξη του 2019 και έπεται συνέχεια της χρηματοδότησης και της κατασκευής κερκίδων, αποδυτηρίων και φωτισμού.

Επίσης πριν το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση του τεχνητού τάπητα του γηπέδου της Ραφήνας Π. Σκούφος προϋπολογισμού 350,000 ευρώ, έργο χρηματοδοτούμενο από πόρους της Περιφέρειας.

Προχωρήσαμε επίσης στην κατασκευή πίστας σκειτμπορντ στην οδό Μάντικα για τους λάτρεις του είδους, δίπλα στονέο χώρο στάθμευσης που φτιάξαμε στην ίδια οδό.

 

Προχωρήσαμε όμως και σε επισκευές των 2 γηπέδων τέννις στο Οχυρό, και των 2 εκ των τεσσάρων γηπέδων τεννις στο Ν. Βουτζά, που κατέρρεαν.

Προχωρήσαμε επίσης και στην ανακαίνιση της πισίνας στο Δημοτικό Πάρκο Αναψυχής -μετά από 14 χρόνια- και στην πρόσφατη τοποθέτηση βιολογικού καθαρισμού στο χώρο.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα όμως στο Δημοτικό Πάρκο Αναψυχής -Κολυμβητήριο είναι η έγκριση επέμβασης που λάβαμε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μολις το 2018- κίνηση που αποτελεί στην ουσία την αδειοδότηση όλων των παρεμβάσεων που έγιναν στο παρελθόν μέσα σε δασική έκταση- και μας είχαν υπόλογους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κλείνοντας το τμήμα αυτό αξίζει να αναφέρω ότι από τις μηδενικές χρηματοδοτήσεις που παραλάβαμε το 2014 για τα αθλητικά σωματεία, φτάσαμε το 2017 και 2018 να κατανέμουμε 70.000 ευρώ ετησίως, ενώ μόλις πριν μερικές μέρες σε συνάντηση με τον υφυπουργό αθλητισμού κ. Βασιλειάδη πρότεινα ένα ξεκάθαρο και διάφανο πλαίσιο χρηματοδότησης του μαζικού αθλητισμού που ασκείται μέσω των σωματείων, το οποίο ελπίζουμε να υιοθετηθεί.

Φίλες και φίλοι,

Αυτά που ως δημοτική αρχή κάναμε για τον αθλητισμό και την παιδεία είναι πραγματικά πολύ περισσότερα. Θα μπορούσα πραγματικά να αφιερώσω το σύνολο της σημερινής ομιλίας για να αναφέρω όλες τις ενέργειες που πραγματοποιήσαμε. Να είστε σίγουροι, ότι αυτή η δημοτική αρχή, έχει ως προτεραιότητα τα παιδιά μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στην επόμενη θητεία μας.

Ουσιαστικές παρεμβάσεις κάναμε όμως και στα θέματα:

1. Της ενεργοποίησης της ΔΩΡΕΑΝ αδειοδοτημένης δημοτικής συγκοινωνίας, υπόσχεση που είχαμε δώσει σε εσάς αλλά και στην 1η ΥΠΕ για να ενεργοποιηθεί η 24 ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ραφήνας-πράγμα που το πετύχαμε

2. Της επίσημης επέκτασης της αστικής συγκοινωνίαςπου με τη γραμμή 314 έφτασε έως το Ν. Βουτζά ενώ μετά το καταστροφικό καλοκαίρι υπάρχει πλέον και αστική σύνδεση μεταξύ Ραφήνας και Μαραθώνα. Επίσης σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση Υπουργείου και λεωφορειούχων, τα ΚΤΕΛ θα ενταχθούν μέχρι τέλος 2019 στην συγκοινωνιακή ομπρέλα του ΟΑΣΑ παρέχοντας συγκοινωνιακό έργο με εισιτήριο αστικής χρέωσης.

 

3. Αγοράσαμε εδαφική έκταση και κατασκευάστηκε χώρος πλατείας και στάθμευσης Δημοτικής και Αστικής Συγκοινωνίας στη Διασταύρωση συνολικού τελικού κόστους 100.000 ευρώ.

4. Για την επίλυση του μεγάλου καλοκαιρινού θέματος της στάθμευσης μισθώθηκε το 2018 νέος χώρος στο κεντρικό οικισμό Ραφήνας, δίπλα στον ήδη δημιουργημένο από το 2016 δημοτικό χώρο στάθμευσης στην οδό Μάντικα και προχωρούμε σε τεχνοοικονομική μελέτη για την εγκατάσταση και λειτουργία νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στους κοινόχρηστους χώρους του δήμου μας.

 

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ -ΥΔΡΕΥΣΗ

Βάλαμε πλάτη και επιλύσαμε το θέμα της αποχέτευσης σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Μιας αποχέτευσης προηγμένης τριτοβάθμιας επεξεργασίας με επαναχρησιμοποίηση των εκροών για άρδευση βρώσιμων φυτών.

Πρωτοποριακό έργο σε ευρωπαϊκό επίπεδο που κάποιοιδαιμονοποιούσαν.

Έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες και μέχρι το καλοκαίρι του 2019 θα έχουν εγκατασταθεί τα εργοτάξια για την κατασκευή της μονάδας Βιολογικού και του πρωτεύοντος, δευτερεύοντος και τριτεύοντος δικτύου που έχει παραχωρήσει ο δήμος στην ΕΥΔΑΠ για επίσπευση των διαδικασιών

 

Στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης ομβρίωνπροχωρήσαμε σε αντικατάσταση των παλαιών τμημάτων του δικτύου, αντικαθιστώντας σχεδόν το σύνολο των αμιαντοσωλήνων σε Ραφήνα και Πικερμι, και προχωρήσαμε σε αντικαταστάσεις υδρομετρητών, σε προμήθεια φορητών συσκευών και λογισμικού καταγραφής μετρήσεων υδρομέτρων και λογισμικού παραβάσεων, αλλά και σε επεκτάσεις αγωγών σε πολλές περιοχές του δήμου.

Ενταχθήκαμε σε πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης ψηφιακών υδρομετρητών ενώ αντίστοιχα εγκαταστήσαμε στα δημοτικά κτίρια "έξυπνους’’ μετρητές της ΔΕΔΔΗΕ.

Από αυτό το μήνα αρχίζει η συνολική εγκατάσταση των λαμπτήρων LED, με 10-ετή διάρκεια ζωής, όπου θα διπλασιάσουν την παρεχόμενη φωτεινότητα και θα εξασφαλίσουν 70% εξοικονόμηση χρημάτων,έργο 3 εκ. ευρώ, χωρίς να πληρώσει ένα ευρώ ο δήμος, αλλά το συνολικό έργο θα κάνει απόσβεση μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας που θα επιτευχθεί.

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ -ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Εκσυγχρονίσαμε το "γερασμένο " στόλο του δήμου εντάσσοντας στο δυναμικό του:

Καινούργιο μεγάλο αυτοκινούμενο σαρωθρο-σκούπα, ενώ αναμένεται εντός του Μαρτίου να παραλάβουμε και ένα μικρό αυτοκινούμενο σαρωθρο για τις πλατείες.

 

Αγοράστηκαν δυο πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα για την εξυπηρέτηση αναγκών των δήμου και ένα μικρό επτακάμπινο φορτηγό, ενώ εντάχθηκαν στο δήμο -μέσω χορηγιών- ένα αυτοκίνητο γιατην εξυπηρέτηση της υπηρεσίας για τα αδέσποτα και ένα φορτηγό με αρπάγη.

Επίσης εντάθχηκαν στον μηχανοκίνητο στόλο του δήμου με αγορά από ιδίους πόρους ένα καινούργιο JCB και ένα καινούργιο ελαστιχοφόρο BOBCAT, καθώς και μια επικαθήμενη ανατρεπόμενη νταλίκα.

Η μεγάλη αλλαγή στον τομέα καθαριότητας και αποκομιδής στο δήμο μας δεν είναι ούτε η έγκριση των σχεδίων για την διαχείριση απορριμμάτων -ανακύκλωσης και η χρηματοδότησή τους, ούτε οι συνεχείς προμηθειες καδων και συντηρήσεις οχημάτων και μηχανημάτων, αλλά

η υπογραφή της σύμβασης για μονάδα φυτικών υπολειμμάτων και βιοαποοβλήτων σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ δυναμικότητας 45.000 τόνων ετησίως, κατασκευής σε 2 χρόνια περίπου, σε συνεργασία ΕΔΣΝΑ και δήμων Παιανίας, Μαρκοπούλου και Σπάτων -Αρτέμιδας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ :

Μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Εδώ αξίζει να αναφέρω ότι με τη νομοθεσία περί οικιστικών πυκνώσεων που πρώτοι από όλους τους ΟΤΑ ολοκληρώσαμε, εξαιρέσαμε μεγαλύτερο μερος των ιδιοκτητών από την αναρτηση και την αδιεξοδη ταλαιπωρία με τις ενστάσεις και πρόσφατα σε συνεργασία με τους συλλόγους-κυρίως της περιοχής Περιβολάκια- παρεμβήκαμε στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου περί ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΠΥΚΝΩΣΕΩΝ για βελτίωση απεχθών όρων και αλλαγή στρατηγικής που θα οδηγήσουν σε λύσεις που θα εξασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή.

Στην αντιπλημμυρική θωράκιση ο δήμος με δικούς του πόρους πέρα από τους ετήσιους καθαρισμούςφρεατίων προέβη στην κατασκευή αγωγών ομβρίων στην οδό Υακίνθων στο Ν,. Βουτζά και στην οδό Λητούς στους Ορειχαλκουργούς συνολικού προϋπολογισμού περίπου 250.000 ευρώ.

Επίσης προχωρήσαμε σε εκτεταμένη επέμβαση τσιμεντοστρώσεων συνολικού μήκους άνω των 7 Km στη Διώνη.

Μεγάλα έργα που θα γίνουν μέσα στο χρόνο που διανύουμε, όλα με χρηματοδότηση της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ είναι:

1.Μέσα στην Άνοιξη του 2019 θα γίνει η εγκατάσταση του εργολάβου-αναδόχου για την κατασκευή του αμφιθεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Ραφήνας, εργο προϋπολογισμού περίπου 1,6 εκ ευρώ

Και μην ξεχνάμε επίσης τρία μεγάλα έργα που βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης και θα υλοποιηθούν

2.ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ύψους περίπου 1.700.000 ευρώ

3.ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΟΜΒΡΙΩΝ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ-ΝΤΡΑΦΙΟΥ ύψους 5.350.000 ευρώ

4.ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ 1.500.000 ευρώ

Επίσης και κλείνω τον μακρύ κατάλογο αναφοράς με την αναμενόμενη-εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες- ασφαλτόστρωση των δρόμων στο Ν. Βουτζά και στη νότια Διώνη με χρηματοδότηση του Υπουργείου Υποδομών και μεταφορών, ύψους σχεδόν 500.000 ευρώ και την ήδη ανακατασκευή της γέφυρας της Βελανιδιάς που προσωπικά ζήτησα να γίνει μέσω χειμώνα γιατί οι κάτοικοι την έχουν ανάγκη -όντας αποκομμένοι από το 2013- και αυτή με χρηματοδότηση περιφερειακών κονδυλίων.

Δεν πρέπει δε να ξεχνάμε την γιγαντιαία προγραμματική σύμβαση που υπογράψαμε με το Υποδομών ύψους 14,8 εκ ευρώ οδικό δίκτυο στις πληγείσες περιοχές

Στις σημαντικές υποδομές δεν μπορεί να μην αναφέρουμε την ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ αγορά 15 στρεμμάτων με ποσό περίπου 380.000 ευρώ για επέκταση λειτουργικών δραστηριοτήτων κοιμητηριούΡαφήνας. Μια υποδομή που την είχε ανάγκη η κοινωνία μας και την κάναμε πραγματικότητα.

 

Το σημαντικό όμως που αξίζει να αναφέρουμε, αναμένοντας και την σχετική υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ είναιη απόδοση με απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ 4 ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ σημείων του παράκτιου μετώπου που καθιστούν την Ραφήνα πραγματική παράλια πόλη και μιλάμε για ΜΑΡΙΚΕΣ, ΠΑΡΚΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ και ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑ

Διεκδικήσαμε και κατευθύναμε με στοχευμένο τρόπο χορηγίες ιδιωτών για έργα στα οποία συμμετείχε και ο Δήμος.

Ενταχθήκαμε σε προγράμματα του Πράσινου Ταμείου και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδοτήσεων.

Δώσαμε τον καλό αγώνα και σπρώξαμε τον τόπο μας μπροστά.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα δημοσίως να ευχαριστήσω όλους αυτούς που πρόσφεραν ανιδιοτελώς στο έργο μας και που με τη συμβολή τους καταφέραμε να δημιουργήσουμε έργα πνοής για τον τόπο μας. Να είναι σίγουροι ότι η επιλογή των έργων έγινε με μόνο κριτήριο το καλό και το συμφέρον του τόπου.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να αναφερθώ και στην Πολιτική Προστασία του Δήμου μας.

Τολμώ να πω -και μετά το δύσκολο καλοκαίρι που περάσαμε -ότι η πολιτική προστασία είναι από τις καλύτερες -αν όχι η καλύτερη- σε πανελλήνια κλίμακα.

Τους ευχαριστώ δημοσίως για την κατάθεση ψυχής στις δύσκολες ώρες που περάσαμε.

Η συνεχής εκπαίδευση των 80 εθελοντών αλλά και του προσωπικού του δήμου, αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί κύριο μας μέλημα.

Παράλληλα ο στόλος μας έχει ενισχυθεί σημαντικά και προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι η εθελοντική ομάδα πολιτικής προστασίας του δήμου μας, βρίσκεται Πανελλαδικά στην πρώτη τριάδα, στο μητρώο εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας.

Πρόσφατα εκσυγχρονίσαμε με τους πολίτες τον τρόπο επικοινωνίας προμηθευόμενοι την μοναδική ηλεκτρονική πλατφόρμα e-thelontis για να λύσουμε θέματα άμεσης και απρόσκοπτης ενημέρωσης ιδίως σε θέματα φυσικών καταστροφών και όχι μόνο, αλλά σε κάθε δράση εθελοντισμού

Στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής που λόγω της εποχής και της κατάστασης στην περιοχή μας χρήζει μεγάλης ευαισθησίας προσπαθήσαμε και καταφέραμε πραγματικά πολλά.

Το κοινωνικό παντοπωλείο καταφέρνει να εξυπηρετεί μηνιαίως 160 ωφελούμενες οικογένειες, πάντα με διακριτικότητα και αξιοπρέπεια. Το αδειοδοτημένο κοινωνικό ιατρείο αλλά και το κοινωνικό φαρμακείο του δήμου κατάφεραν με επιτυχία σε πάνω από 1000 παιδιά - αθλητές να κάνουν καρδιογράφημα και να εκδώσουν πιστοποιητικό άθλησης. Επίσης πάνω από 1000 πολίτες εξετάσθηκαν κυρίως από καρδιολόγους και πραγματοποιήσαμε πάνω από 1600 συνταγογραφήσεις.

Μέσα από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ, ωφελήθηκαν 460 οικογένειες και επίσης προχωρήσαμε στην έκδοση και στην ανανέωση βιβλιαρίων απορίας σε ανασφάλιστους πολίτες.

Αποκορύφωμα η δομή που δημιουργήσαμε για τη στήριξη των πυροπλήκτων συμπολιτών μας.

Το Κέντρο Αλληλεγγύης στο γνωστό γυάλινο κτίριο πίσω από το δημαρχείο, όπου μοίρασε σχεδόν 40.000 μερίδες και στήριξε και στηρίζει ποικιλοτρόπως με τρόφιμα, και οικιακό εξοπλισμό σχεδόν 500 οικογένειες μηνιαίως, αποτελεί το κόσμημα της κοινωνικής–προνοιακής δομής μας.

Η κοινωνική πολιτική, φίλες και φίλοι, είναι ένα μέσο στήριξης των αδύναμων συμπολιτών μας το οποίο θα το ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο, αλλά πάντα με την ευχή ότι κάποια στιγμή δεν θα χρειάζεται.

 

Ευαίσθητο όμως θέμα είναι και η μέριμνα για τους τετράποδους φίλους μας. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες,η παροχή υπηρεσιών διαχείρισης αδέσποτων ζώων, η προμήθεια συστήματος-πρωτοποριακή παγκόσμια πατέντα χάρτινης συσκευασίας -περισυλλογής περιττωμάτων ζώων συντροφιάς που μοιράζεται δωρεάν σε 11 επιλεγμένα σημεία στον δήμο μας, μαζί με τις τροφές και τα απαραίτητα φάρμακα ανήλθαν στο ποσό των 150.000 ευρώ

Προχωρήσαμε με λίγα λόγια σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που εξασφαλίζουν την ευζωία των αδέσποτων φίλων μας. Πάντα στα πλαίσια του εφικτού. Η καλύτερη απάντηση στις δήθεν κατηγορίες για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι η απάντηση με πράξεις και έργα.

 

ΜΕΛΕΤΕΣ

Φίλες και φίλοι, έχουμε προχωρήσει και έχουν ήδη συνταχθεί και δημοπρατηθεί πλήθος μελετών, όπως ενδεικτικά μελέτη για δράσεις πολεοδομικών παρεμβάσεων προστασίας του Μέγα ρέματος Ραφήνας, πολεοδομική μελέτη για την τροποποίηση πολεοδομικού σχεδίου οικισμού Καλλιτεχνούπολης με σκοπό την αλλαγή χρήσης για την χωροθέτηση και κατασκευή σχολικής μονάδας.

Μελέτη οριοθέτησης και διευθέτησης ρεμάτων και προσαρμογής πολεοδομικού σχεδίου σε περιοχές του Δήμου.

Μελέτη αποτυπώσεων κοινόχρηστων χώρων.

Μελέτη βιοκλιματικής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων.

Πολεοδομική μελέτη για την ανάπτυξη των κεντρικών λειτουργιών στο οικισμό Ντράφι της κοινότητας Πικερμίου, αλλά και ακόμα υποστήριξη εργασίας της ονοματοθεσίας και της αρίθμησης των οδών του Δήμου.

Επίσης συντάχθηκε σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας του δήμου, ένα θέμα που ταλανίζει την περιοχή μας εδώ και χρόνιααλλά και πλήθος άλλων μελετών έχουν συνταχθεί με κύριο στόχο πάντα την βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη.

Να σημειωθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των μελετών ξεπερνά κατά πολύ τα 2.000.000 ευρώ

Γιατί στόχος μας είναι να δημιουργούμε συνεχώς τις προϋποθέσεις εκείνες που θα εξασφαλίζουν ολοένα και ιδανικότερες συνθήκες διαβίωσης των συμπολιτών μας.

Σε όλη αυτή τη συνεχή μας προσπάθεια έχουμε εντάξει αρωγό τα Ευρωπαϊκάπρογράμματα, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα Life-Diana στο οποίο συμμετέχει ο δήμος μας μαζί με τη Motor Oil Hellas, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και άλλους φορείς και επιχειρήσεις. Να είστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να λαμβάνουμε Ευρωπαϊκά προγράμματα, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να μη αφήσουμε καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη για τον δήμο μας.

Σε όλο αυτό το διάστημα διεκδικούσαμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε για το Δήμο μας. Δεν είναι τυχαίο ότι είμαστε πολύ κοντά στο να πάρουμε την ευθύνη για το παραλιακό μέτωπο. Ο καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται το τι θα προσφέρει η συγκεκριμένη επιτυχία στην περιοχή μας.

Πέρα από όλα αυτά καταφέραμε κυρίως να κερδίσουμε το στοίχημα της καθημερινότητας.

Είμαστε συνέχεια δίπλα στον πολίτη, δίπλα στις ανάγκες του.

Αυτό επιτεύχθηκε με σκληρή δουλειά και με έντονο το αίσθημα της ευθύνης.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Ο δήμος μας βρίσκεται στο καλύτερο σημείο της Ανατολικής Αττικής. Επιθυμία μου, όπως και όλων των συμπολιτών μας, είναι να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και όχι χώρος στάθμευσης αμαξιών και διέλευσης ταξιδιωτών.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν τόπο που αξίζει να ζεις.

Να φτιάξουμε ένα δήμο που να δίνει όραμα στα παιδιά μας, για να τα κρατήσει στην περιοχή μας, να τα κάνει να διαπρέψουν και να μεγαλουργήσουν.

Γι'αυτό θέλουμε και έχουμε προγραμματίσει την έλευση του προαστιακού -υπογειοποιημένου στα 4 τελευταία χιλιόμετρα- στο 2ο επιβατηγό λιμάνι της χώρας, νέους οδικούς άξονες και φυσικό αέριο στον τόπο μας.

Θέλουμε μια πραγματικά ευρωπαϊκή πόλη.

Σε όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλαμε ως δημοτική αρχή συμμέτοχοι συμπαραστάτες ήσασταν όλοι εσείς. Εσείς μας δίνατε κουράγιο να αφήσουμε στην άκρη των προσωπική μας ζωή και ασχοληθούμε αποκλειστικά με την εντολή που μας δώσατε. Να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας. Και θέλω να πιστεύω ότι το πετύχαμε. Υλοποιήσαμε αν όχι όλο, το μεγαλύτερο ποσοστό των προγραμματικών μας δηλώσεων το 2014. Παράλληλα κάναμε και πολλά πράγματα εκτός προγράμματος. Γιατί για εμάς δεν αρκούσε απλά να τηρήσουμε την συμφωνία μας, θέλουμε να πάμε και ένα βήμα παραπάνω.

Αυτή η προσπάθεια μας βραβεύτηκε πολλαπλώς από πανελλήνιους αναγωρισμένους φορείς, με χρυσές, αργυρές και χάλκινες διακρίσεις για πρωτοποριακές δρασεις , πρωτοποριακές ψηφιακές πλατφόρμες πχ E-thelontis, για τα OPEN DATA, για στουσ σταθμούς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και τόσα άλλα.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Όλη αυτή η γιγαντιαία προσπάθεια σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από την καταστροφή του περασμένου καλοκαιριού.

Μας άφησε πίσω ένα μόνιμο κόμπο στο στομάχι.

Μία θλίψη που δεν θα φύγει ποτέ από τις ψυχές μας και που όμως είμαστε αναγκασμένοι να την κρύψουμε και να προχωρήσουμε μπροστά, κυρίως για τα παιδιά μας.

Στη σκέψη όλων μας βρίσκονται αποτυπωμένες εικόνες της εφιαλτικής καταστροφής, ανθρώπων - συγγενών μας, φίλων μας, ανθρώπων της διπλανής πόρτας- που τόσο άδικα χάθηκαν σε μια στιγμή, ή που βγήκαν μετά από 5-ωρες μάχες από τη θάλασσα, ανθρώπους που έχασαν περιουσίες, αναμνήσεις , τους κόπους μιας ζωής.

Η λήθη δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδίως όταν ο ίδιος ανήκεις στην ίδια κατηγορία με αυτούς.

Ενα πράγμα μπορώ να σας υποσχεεθώ.

Θα τηρήσουμε μέχρι τέλος την υπόσχεση να μείνουμε δίπλα τους.

Δίπλα τους μεχρι να ξαναστήσουμε τους οικισμούς μας, καλύτερους και ασφαλέστερους, μέχρι να πάρουν πίσω τη ζωή που χάσανε.

δώσαμε την υπόσχεση να φανούμε δυνατοί.

Το διάστημα μετά την καταστροφή, ξεκίνησε από όλους μας ένας μαραθώνιος αποκατάστασης, ο οποίος συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για αρκετό καιρό ακόμα. Σ’ αυτή την προσπάθεια, ήσασταν όλοι συμμέτοχοι και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα συνεχίσετε να κάνετε. Σ’ αυτή την προσπάθεια γίναμε όλοι μια γροθιά. Και όχι μόνο εμείς, αλλά και πολίτες που έσπευσαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να συμπαρασταθούν. Σ’ αυτό το σημείο θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, γιατί αποδείξατε ότι ακόμα και στις πιο τραγικές στιγμές όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε. Μπορούμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας και να τα καταφέρουμε.

Φίλες και Φίλοι,

Εσκεμμένα δεν αναφέρθηκα αναλυτικά σε στο μεγάλο έργο που επιτελέσαμε ως δήμος με τους εθελοντές τις δύσκολες ώρες περίοδο της πυρκαγιάς. Το κρατάμε βαθιά μέσα μας ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στις αδικοχαμένες ψυχές , άλλωστε είναι γνωστό και αναγνωρισμένο και γι' αυτό σας ευχαριστώ.

 

Ο σημερινός απολογισμός δεν αποτελεί μια τυπική καταγραφή πεπραγμένων. Αποτελεί χειροπιαστό δείγμα ότι κινούμαστε βάσει σχεδιασμού για την υλοποίηση έργων και δράσεων. Χειροπιαστό δείγμα συλλογικής δουλειάς.

Με σύνεση, συναίνεση, και συνεργασία, κινητοποιώντας όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, αλλάζουμε συνεχώς προς το καλύτερο την πόλη μας.

Βασική μας στόχευση είναι να πάμε τον Δήμο μας ακόμα πιο ψηλά.

Με πολλή όρεξη, με όραμα και πάντα έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο.

Για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σε ένα καλύτερο περιβάλλον .

 

 

Συνδημοτισσες και συνδημότες,

 

Μαζί σας τολμούμε να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε και να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας.

 

 

Μαζί διεκδικούμε το μέλλον μας.

Το έργο μας είναι για εσάς.Απευθύνεται σε εσάς.

Εσείς μας δίνετε δύναμη να συνεχίσουμε.

Αποδειξαμε οτι μπορούμε.

 

ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ NA

συνεχίσουμε την πορεία δημιουργίας

 

 

Σας ευχαριστώ πολύ.