Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος οι άδειες
για τον
Δημήτρη Κουφοντίνα


Tέλος έβαλαν οι δικαστές του Βόλου στο «ντόμινο» των αδειών εξόδου από τις φυλακές που ελάμβανε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια και 25χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε ισάριθμες δολοφονίες στο πλαίσιο της δράσης του ως μέλος της «17Ν».

Την ίδια στιγμή, ο «Λουκάς» της «17Ν» απαντώντας στους δικαστές του Βόλου κάνει λόγο για «ταξική μεροληπτικά δικαιοσύνη» και «διατεταγμένη δικαιοσύνη». Η ίδια, όμως, Δικαιοσύνη του είχε χορηγήσει στο παρελθόν έξι άδειες εξόδου από τη φυλακή χωρίς βέβαια να υπήρχε, τότε, κανένα «ταξικό» πρόβλημα με τους δικαστές που είχαν κάνει δεκτό τα σχετικά αιτήματά του.

Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου απέρριψαν το αίτημα του πολυισοβίτη για χορήγηση νέας άδειας, της έβδομης κατά σειρά, «μετρώντας», μεταξύ άλλων, και τις δημόσιες τοποθετήσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με τις οποίες καλεί σε «αγώνες», προκειμένου «να ξαναπιάσουμε, μέσα και έξω από τη φυλακή, το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων». Μάλιστα, ο ίδιος χθες βράδυ τους επιβεβαίωσε. Και αυτό καθώς σε γραπτή του δήλωση μέσα από τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας (Βόλος), μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Γι αυτό ας τους το πούμε άλλη μια φορά για να το καταλάβουνε. Όσο υπάρχει κρατική τρομοκρατία, τόσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ξαναπιάνουν το κόκκινο νήμα των αγώνων που διαπερνά μια ιστορία αντίστασης αιώνων».

 

Καταρχάς οι δικαστές στο βούλευμα τους αναφέρουν ότι ένας κρατούμενος που έχει καταδικαστεί πάνω από μια φορά σε ισόβια για ανθρωποκτονία δεν μπορεί να λαμβάνει άδειες, βάση των σχετικών διατάξεων του Σωφρονιστικού Κώδικα. Μάλιστα, η κρίση τους αυτή αποτελεί – πρόκριμα και για άλλες αντίστοιχες αιτήσεις πολυισοβιτών.

Οι δικαστές κάνουν ιδιαίτερη αναφορά και στις ουσιαστικές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για χορήγηση άδειας και αυτές αφορούν στο κατά πόσο ο κρατούμενος που την αιτείται έχει μεταμεληθεί για τις πράξεις τους. Αυτό, φαίνεται πως δεν προέκυψε στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντινα, καθώς όταν οι δικαστές τον ρώτησαν τι γνώμη έχει για την αξία της ανθρώπινης ζωής, εκείνος, απάντησε, σύμφωνα με το βούλευμα, γενικά και αόριστα, αποφεύγοντας έτσι εύσχημα να απαντήσει στον «πυρήνα» της ερώτησης.