iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Ποινική δίωξη
σε 20 άτομα
για το Μάτι


Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος κατά 20 προσώπων, προχώρησαν οι εισαγγελικές αρχές που ερεύνησαν  την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι.

Οι εισαγγελικές αρχές έπειτα από πολύμηνη προκαταρκτική εξέταση άσκησαν ποινικές διώξεις σε βάρος των 20 ατόμων για: 

-Εμπρησμό από αμέλεια,
- Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και τέλος για 

-Σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Για τα παραπάνω αδικήματα προβλέπονται ποινές φυλάκισης έως πέντε έτη. Ωστόσο, η προβλεπόμενη ποινή μπορεί υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσει ως και τα δέκα χρόνια.

Πλέον, μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων η δικογραφία για το Μάτι διαβιβάζεται σε ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της και παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Ποιοι διώκονται

Οι διώξεις για τη φονική πυρκαγιά που ασκήθηκαν από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, στρέφονται μεταξύ άλλων κατά του 65χρονου που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης, του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του δημάρχου Ραφήνας Ευάγγελου Μπουρνούς, του πρώην γ.γ Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη αλλά και κατά στελεχών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ, της Πυροσβεστικής καθώς και κατά της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου.

Απαλλακτική διάταξη για 4 άτομα

Αντίθετα οι εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν απαλλακτική διάταξη για τέσσερα άτομα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων- εγκαυματιών. Οι τέσσερις για τους οποίους εκδόθηκε η απαλλακτική διάταξη είναι οι:Κωνσταντίνος Τσουβάλας πρώην αρχηγός ΕΛΑΣ, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής ταξίαρχος Νίκος Σπανουδάκης, η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Ιωάννα Τσούπρα, υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία,ο πρωην αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής Κωνσταντίνος Καλύβας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα -
πρώην προιστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος και οι εισαγγελείς πρωτοδικών Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος - εντόπισαν ευθύνες και πριν την φονική πυρκαγιά και κατά τη διάρκεια της.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι εισαγγελείς επιρρίπτουν εθύνες για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας στο Πυροσβεστικό Σώμα, την ΕΛΑΣ, την περιφέρεια, τους δύο Δημους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) καθώς και στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Μέσα από την έρευνά τους φέρονται να διαπιστώνουν "απόλυτη ασυννενοησία, κατάρρευση του συστήματος" και συγκεκριμένα "χάος".

Ανοιχτές δικογραφίες

Τέλος παραμένουν για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανοικτές έξι ακόμα δικογραφίες και ειδικότερα:

-Στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου.

-Στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών.

-Μία δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις ( αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός).

-Μία δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής.

-Μία δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Και τέλος η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.