iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Συνέντευξη του
Ανδρέα
Βασιλόπουλου


Συνέντευξη στην εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο'' παραχώρησε ο υποψήφιος δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ανδρέας Βασιλόπουλος.

Ας τη δούμε

Γιατί οι πολίτες της Ραφήνας και του Πικερμίου να επιλέξουν με την ψήφο τους τη ''Δύναμη Ανάπτυξης'';

Οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν κάτι διαφορετικό ώστε η Ραφήνα και το Πικέρμι να αποκτήσουν μια διαφορετική εικόνα. Η σημερινή εικόνα δεν ικανοποιεί τους περισσότερους κατοίκους και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της εποχής μας. Όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν προέλθει από τις προηγούμενες διοικήσεις. Ως ‘’Δύναμη Ανάπτυξης’’ παρουσιάζουμε ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο όσον αφορά τόσο την επιλογή των συνεργατών μας όσο και την τεχνοκρατική προσέγγιση πολλών τομέων με τα κατάλληλα άτομα, που είναι επαγγελματίες στον τομέα τους και γνώστες του σύγχρονου τρόπου διοίκησης. Είναι βέβαιο ότι η ‘’Δύναμη Ανάπτυξης’’ με όποιον τρόπο κι αν διοικήσει θα έχει αποτελέσματα σαφώς καλύτερα από τις υπάρχουσες διοικήσεις, οι οποίες ανακατεύουν την ίδια ομάδα ανθρώπων σε διαφορετικές παρατάξεις.



Όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι εμφανίζονται αισιόδοξοι πως θα είναι στη δεύτερη Κυριακή. Εσείς πού στηρίζετε αυτή την αισιοδοξία σας;

Όλοι λένε ότι είναι αισιόδοξοι γιατί αυτό είναι και ένα βασικό χαρακτηριστικό της προεκλογικής περιόδου. Είναι αδύνατον να ξεκινήσει κάποιος μια προεκλογική περίοδο όντας απαισιόδοξος. Στην πραγματικότητα όμως πρέπει να είμαστε πιο ρεαλιστές, να δούμε τα γεγονότα των προηγούμενων τεσσάρων ετών και να βασίζουμε εκεί την αισιοδοξία ή την απαισιοδοξία μας.

Η παράταξη του κ. Χριστόπουλου ουσιαστικά διαλύθηκε μετά τις εκλογές με τον κ. Χριστόπουλο να απουσιάζει από την συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων αλλά και από την περιοχή μας και να πολιτεύεται στις Κυκλάδες. Από δήμαρχος βγήκε τρίτος, έφυγε από την περιοχή μας για τέσσερα χρόνια και τώρα επιστρέφει θεωρώντας ότι ο κόσμος έχει ξεχάσει την απουσία του.

Η παράταξη του κ. Πιστικίδη ενσωματώθηκε με την παράταξη του κ. Μπουρνούς, ο οποίος πήρε και αρκετά μέλη από τον κ. Πιστικίδη. Τα πρώτα δύο χρόνια της διοίκησης Πιστικίδη ο κόσμος δεν ήταν ικανοποιημένος διότι δεν υπήρξε διοίκηση, κυρίως γιατί δεν επέτρεπε ο κ. Μπουρνούς στον κ. Πιστικίδη να διοικήσει.

Η παράταξη του κ. Φαφούτη έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την απουσία Αδαμόπουλου, ενώ κουβαλάει αρκετά βαρίδια της εποχής Κεχαγιόγλου. Είναι χαρακτηριστικό το πρόσφατο περιστατικό ‘’πολιτικής βίας’’, όπως τη χαρακτήρισε το δημοτικό συμβούλιο, στην πλατεία της Ραφήνας με πρωταγωνιστή το θείο του και το νυν δήμαρχο.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι ο κόσμος θέλει να επιλέξει κάτι καινούριο και αυτό το γεγονός αποτελεί βασικό παράγοντα, που θα καθορίσει τι θα γίνει τη δεύτερη Κυριακή

Τι σας ενόχλησε στην παρούσα θητεία στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου;

Το δημοτικό συμβούλιο, που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές του 2014, ενώ σε πρώτη εκτίμηση με γέμισε αισιοδοξία γιατί ήταν τα μισά τουλάχιστον μέλη καινούρια, μόλις ξεκίνησε να συνεδριάζει άρχισα να βλέπω ότι τα άτομα δεν παίρνουν θέση σε κανένα θέμα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Στη συνέχεια διαπίστωσα ότι υπάρχουν αρκετά μέλη, που συστηματικά απουσιάζουν. Κάτι τέτοιο φυσικά εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και περαιτέρω τη σωστή άσκηση αντιπολίτευσης. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που αποφάσισα -παρότι ήξερα ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από όλους τους δημοτικούς συμβούλους- να δημοσιοποιήσω τις παρουσίες και τις απουσίες των συμβούλων την περίοδο που ήμουν γραμματέας με το σκεπτικό μήπως παρακινηθούν κάποιοι και εμφανιστούν. Δυστυχώς το αποτέλεσμα ήταν βραχυπρόθεσμο. Θεωρώ ότι δε λειτουργεί το δημοτικό μας συμβούλιο όπως θα έπρεπε. Είναι ανεπίτρεπτο επίσης να ακούμε το δήμαρχο να καλεί σε συγκεκριμένα θέματα τους δημοτικούς του συμβούλους να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Δηλαδή στα υπόλοιπα θέματα δεν τους αφήνει να ψηφίσουν κατά συνείδηση; Το έχω στηλιτεύσει πολλές φορές αυτό το ζήτημα. Θεωρώ ντροπή για το θεσμό μας τη φιλοσοφία του δημάρχου.

Γιατί πιστεύετε ότι καθυστέρησαν τραγικά ορισμένα έργα ζωής για την περιοχή μας όπως ο βιολογικός καθαρισμός, η σύνδεση του λιμανιού με μέσα μεταφοράς σταθερής τροχιάς ή η διαπλάτυνση της ''καρμανιόλας'' λεωφόρου Φλέμινγκ?

Δεν ξέρω αν η ερώτησή σας αποσκοπεί στο να ‘’προμοτάρει’’ τη δημοτική αρχή. Δεν καθυστέρησαν ορισμένα έργα, καθυστέρησαν όλα τα έργα. Εσείς βλέπετε προφανώς έργα να έχουν γίνει, ο κόσμος όμως δεν τα βλέπει. Ένα ρεπορτάζ αν κάνετε στο δρόμο θα δείτε ότι ελάχιστα έργα από αυτά που έχει υποσχεθεί η παρούσα δημοτική αρχή προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά έχουν ολοκληρωθεί. Ακόμη και ο ίδιος ο δήμαρχος στις κοπές πίτας- που τις εκμεταλλεύεται βάναυσα στην προεκλογική του εκστρατεία- αναφέρεται στις τέσσερις από τις πέντε λέξεις που χρησιμοποιεί σε μελλοντικό χρόνο, δηλώνοντας τι θα κάνει το 2019 και το 2020.

Ειδικά για το βιολογικό καθαρισμό, που είναι σύνθετο κομμάτι, επισημαίνω ότι καθυστέρησε πολύ επειδή η δημοτική αρχή, που εξελέγη, είχε βγει με μια σαφή κατεύθυνση για την Ψυτάλλεια, κοροϊδεύοντας τον κόσμο και ήταν δύσκολη η πολιτική τούμπα που επιχείρησε να κάνει ψηφίζοντας το Πλατύ Χωράφι (με τον κ. Πιστικίδη να είναι πρωταγωνιστής στις επιτροπές κατοίκων κατά του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι).

Οι νέες τεχνολογίες ποιά θέση θα πρέπει να έχουν στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου;

Οι νέες τεχνολογίες έχουν ήδη θέση στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει μέριμνα για την απαραίτητη εκπαίδευση ούτε κατάλληλες υποδομές. Ο δήμος μας αναγκαστικά χρησιμοποιεί στις υπηρεσίες του νέες τεχνολογίες, τη διασύνδεση με το διαδίκτυο, τη ‘’διαύγεια’’. Ωστόσο δεν έχουν μπορέσει οι υπηρεσίες να λειτουργήσουν στο επίπεδο που πρέπει ώστε να έχουμε ένα σύγχρονο δήμο.

Επιπλέον κάποια προσχηματικά έργα, στα οποία προχώρησε ο δήμος για να δείξει ότι ασχολείται με τις νέες τεχνολογίες, λειτούργησαν για λίγους μήνες και μετά εξαφανίστηκαν. Για παράδειγμα έχω ξαναπεί για την ιστοσελίδα του δήμου ότι είναι απαράδεκτη με πολλά στοιχεία να μην έχουν συμπληρωθεί, η εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα πλέον δε λειτουργεί, η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εθελοντή έχει μόνο πέντε εγγεγραμμένους ή -για να μην είμαι άδικος- μπορεί να είναι μέχρι δέκα το πολύ. Το δωρεάν wi fi του δήμου λειτουργεί σε ελάχιστες περιοχές και εκεί πλέον όχι πάντα. Θεωρώ, λοιπόν, ότι όσες ενέργειες έχει κάνει η δημοτική αρχή προς την κατεύθυνση των νέων τεχνολογιών έχουν αποτύχει κυρίως λόγω της ανικανότητάς της να εφαρμόσει τις υπάρχουσες και όχι τις νέες τεχνολογίες.

Θεωρείτε ότι μελλοντικά πρέπει να δημιουργηθεί ο υπερδήμος Μαραθώνα - Ραφήνας - Πικερμίου και γιατί (ναι ή όχι);

Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή την ανάλυση των προβλημάτων και των δημογραφικών συνθέσεων της κάθε περιοχής για να μπορέσω να σας απαντήσω. Θεωρώ ότι οι συνενώσεις σε μεγαλύτερους βαθμούς είναι προς τη θετική κατεύθυνση αλλά ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει κεντρικά για όλη τη χώρα. Η συζήτηση για συνένωση τώρα τον μόνο που εξυπηρετούσε -που ήταν ίσως και ο άνθρωπος που ξεκίνησε όλη αυτή την κουβέντα λόγω των στενών δεσμών που έχει με το ΣΥΡΙΖΑ- ήταν ο δήμαρχος, ο οποίος είχε χάσει ολοκληρωτικά το Πικέρμι και ήθελε να ενωθεί με τη Νέα Μάκρη, στην οποία προσπάθησε να παρουσιάσει ένα καλό πρόσωπο.

Αν πίνατε έναν φιλικό καφέ ως πολίτης προς πολίτη, ποιό μεγάλο παράπονο θα εκφράζατε στον δήμαρχο Βαγγέλη Μπουρνούς;

Έχω πολλές φορές συναντηθεί με το δήμαρχο και για να πιούμε καφέ και στο γραφείο του για να μιλήσουμε. Δεν έχω εκφράσει παράπονο. Έχω εκφράσει απογοήτευση και ενόχληση για πάρα πολλά θέματα, με τα οποία μας αιφνιδιάζει στο δημοτικό συμβούλιο ενώ θα μπορούσαμε να τα έχουμε συζητήσει όλες οι παρατάξεις και να υπάρχει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Και βέβαια έχω εκφράσει απογοήτευση για την άρνησή του να δεχτεί τη βοήθεια τη δική μου σε σημαντικούς τομείς, που μπορώ να συνεισφέρω. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα την περίοδο των πυρκαγιών, που παρά την κρίση ήμουν ο πρώτος που είπα ότι δεν πρέπει να ασκούμε τη δεδομένη στιγμή αντιπολίτευση, αλλά ο δήμαρχος δεν άφησε την ομάδα μου να βοηθήσει ούτε στο ελάχιστο.

 

Τι θα μπορούσε ρεαλιστικά να γίνει (όχι ανέφικτα ή συναισθηματικά) με το μείζον θέμα του λιμανιού τα καλοκαίρια (περιβαλλοντική μόλυνση, μποτιλιάρισμα, έλλειψη πάρκινγκ, μπλοκάρισμα της τοπικής αγοράς);

Το πρόβλημα του πάρκινγκ και της ρύπανσης που προκαλούν τα αυτοκίνητα πρέπει να λυθεί με τα μέσα σταθερής τροχιάς, τα οποία πρέπει να φτάσουν μέχρι την περιοχή μας. Σας θυμίζω ότι υπήρχε μια τελείως αρνητική στάση απέναντι στη λύση του προαστιακού και της αττικής οδού, αφού όπως λέει ο κόσμος ο κ. Κεχαγιόγλου ήταν κάθετα αντίθετος σε αυτά τα έργα. Επίσης υπήρξε καθυστέρηση, από τις δημοτικές αρχές που ακολούθησαν τον κ. Χριστόπουλο και από τη σημερινή, να πιέσουν με μοχλό το λιμάνι να έρθουν αυτά τα έργα στην περιοχή μας. Η λύση που είχαμε προτείνει από το 2014 είναι να δημιουργηθεί ένα πάρκινγκ εκτός περιοχής, είτε στη Διασταύρωση είτε στην περιοχή εξόδου του αεροδρομίου στα Σπάτα και ένα shuttle bus να μεταφέρει τον κόσμο με τακτά δρομολόγια στο λιμάνι. Επίσης είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν ένα ή δύο υπόγεια πάρκινγκ για να απελευθερωθεί και όλος αυτός ο όμορφος χώρος μπροστά από το δημαρχείο, που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται σαν πάρκινγκ.

Όσον αφορά την τοπική αγορά, δεν μπλοκάρεται αλλά δεν επωφελείται γιατί δεν έχουμε εξηγήσει στους διερχόμενους ότι μπορούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες στην πόλη μας. Το μπλοκάρισμα, στο οποίο αναφέρεστε, μάλλον οφείλεται στην έλλειψη πάρκινγκ και στη συμφόρηση, που τελικά προκαλείται. Αν υπήρχε σωστή αστυνόμευση ώστε να μην επιτρέπεται στους επισκέπτες να σταθμεύουν αυθαίρετα αλλά και μια εναλλακτική λύση από την πλευρά του δήμου τότε το συγκεκριμένο πρόβλημα δε θα υπήρχε.

Για το θέμα της μόλυνσης αυτό που πρέπει να γίνει είναι να επιβάλουμε στα πλοία να χρησιμοποιούν το σωστό καύσιμο, ακόμη κι αν αυτό έχει πολιτικό κόστος για την εκάστοτε δημοτική αρχή. Κάτι τέτοιο βέβαια απαιτεί πολιτική βούληση άλλου επιπέδου, που δεν έχουμε δει μέχρι τώρα να υπάρχει στην περιοχή μας.

Η Ραφήνα και το Πικέρμι μπορούν να γίνουν πόλοι τουριστικού ενδιαφέροντος;

Η Ραφήνα και το Πικέρμι θα έπρεπε να έχουν γίνουν πόλοι έλξης τουριστών και όχι διερχομένων, που ταξιδεύουν για τα νησιά. Ο λόγος που δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο έχει να κάνει με μια παλιά αντίληψη, που δεν ήθελε η πόλη μας να ‘’αλλοιωθεί’’ από τους τουρίστες. Αυτός είναι και ο λόγος που «πολεμάμε» το λιμάνι αντί να βρούμε λύση για τα προβλήματα. Το 2014, οπότε και ξεκίνησα να ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση, ο δήμος Ραφήνας- Πικερμίου δεν είχε έναν τουριστικό χάρτη για τους διερχόμενους, δε διέθετε επίσημη ιστοσελίδα και επί της ουσίας δεν έδειχνε στους επισκέπτες τι θα μπορούσαν να κάνουν αν έμεναν ακόμη και μια μέρα ή ακόμη και μία ώρα στην περιοχή μας. Είναι αυτονόητο ότι αν δεν απαλλαγούμε από αυτή τη νοοτροπία, είναι αδύνατη η οικονομική ανάπτυξη του δήμου μας.

Αίσθηση προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η πρωτοβουλία της διανομής ενημερωτικού εντύπου με τον απολογισμό έργου της ‘’Δύναμης Ανάπτυξης’’ για την περίοδο 2014- 2019. Πώς προέκυψε η ιδέα για αυτή την  κίνηση;

Για εμάς δεν είναι πρωτότυπη κίνηση. Αντιθέτως θα τη χαρακτήριζα επιβεβλημένη κίνηση. Ο απολογισμός πεπραγμένων είναι κάτι που έπρεπε να γίνει για να μάθουν οι δημότες μας ποια είναι τα έργα και οι δράσεις της ομάδας μας την τελευταία πενταετία. Και μάλιστα είναι κάτι που θα έπρεπε όλες οι παρατάξεις να κάνουν γιατί μπαίνοντας στην προεκλογική περίοδο καλό είναι οι υποψήφιοι να μη στεκόμαστε μόνο στα λόγια αλλά να μιλάμε με πράξεις και ουσία.

Πώς διαβλέπετε την επόμενη ημέρα στο αυτοδιοικητικό τοπίο του δήμου με δεδομένο ότι ο επόμενος δήμαρχος δεν θα έχει αυτοδυναμία και θα χρειάζεται στήριξη ή συνεργασία από άλλες παρατάξεις;

Μετά τις εκλογές είναι βέβαιο ότι όλοι πρέπει να συνεργαστούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό είχα προσπαθήσει και το 2014, όμως ο εκλογικός νόμος που έδινε το bonus των εδρών στο νυν δήμαρχο τον έκανε να πιστέψει ότι μπορεί να διοικήσει χωρίς να αξιοποιήσει ούτε ένα άτομο από την αντιπολίτευση. Αυτό την επομένη των εκλογών θα σταματήσει δεδομένου ότι η απλή αναλογική πράγματι δε θα δώσει αυτοδυναμία σε κανέναν. Εμείς ως δημοτική παράταξη και ως επόμενη δημοτική αρχή είμαστε διατεθειμένοι να αξιοποιήσουμε όλους τους συμβούλους της αντιπολίτευσης και μάλιστα από θέσεις ευθύνης.

ΠΗΓΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ Εφημερίδα "Πρωτοσέλιδο"