iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Η Βαλερί Βασιλικού
μιλά στη
Γαλλόφωνη εφημερίδα


Συνάντηση της ρεπόρτερ Aurore Perff  της Γαλλόφωνης εφημερίδας της Ελλάδας lepetitjournal.com με την Valérie Vassilicos που μίλησε για την παρέμβασή της ως εκπροσώπου του Γαλλικού Προξενείου.

Αλλά και για το συναίσθημα της, κατά τη διάρκεια των θανατηφόρων πυρκαγιών του Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική.


Τι είναι ο υπεύθυνος περιοχής;  / προϊστάμενος του 
ilot?

Στο πλαίσιο του σχεδίου ασφάλειας της, η γαλλική πρεσβεία έχει δημιουργήσει ένα σύστημα που λέγεται “
ilotage”. Γάλλοι υπήκοοι που διαμένουν σε μια ξένη χώρα και είναι εγγεγραμμένοι στο προξενείο, διανέμονται από ilots (περιοχή), το κάθε ένα με έναν προϊστάμενο. Ο προϊστάμενος του ilot διορίζεται σε εθελοντική βάση.

Χωρίς καμία διοικητική ευθύνη, είναι ο διαμεσολαβητής μεταξύ των Γάλλων υπηκόων και του προξενείου. Πρέπει λοιπόν να γνωστοποιηθεί στους υπηκόους που διαμένουν στη γεωγραφική περιοχή του (αποστέλλοντάς τους για παράδειγμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), να εξηγήσει την αποστολή του και να τους ζητήσει να ενημερώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους (ταχυδρομικά, τηλεφωνικά κλπ.). Έτσι, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο αρχηγός του 
ilot μπορεί να τους καλέσει απευθείας για να μάθει εάν είναι καλά ή αν χρειάζονται βοήθεια και να μεταδώσει τις κατάλληλες πληροφορίες ανάλογα με την κρίση στο προξενείο.

Valérie Vassilicos, Επικεφαλής ilot στην περιοχή Αττικής

Η 
Valérie Vassilicos, Ελληνογαλλίδα, ζει στη Ραφήνα. Είναι υπεύθυνη για την ilot 16, το οποίο αντιστοιχεί σε όλη την ακτή γύρο από την Αθήνα, από την Ελευσίνα έως Λαύριο, και από Λαύριο έως Ωρωπό. Αν και έχει τους ίδιους αριθμούς υπηκόους με τους άλλους υπεύθυνους ilot (περίπου 420 άτομα), η γεωγραφική περιοχή της είναι ιδιαίτερα μεγάλη, πράγμα που δεν διευκολύνει πραγματικά το έργο της: «Χρειάζομαι βοηθούς που θα είναι τα μάτια και τα αυτιά μου στις μακρινές περιοχές εάν συμβεί κάτι», εξηγεί.

Valérie, μάρτυρας των πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2018 στην Ανατολική Αττική

Μόλις ξέσπασε η πυρκαγιά στην περιοχή της, πήγε να βοηθήσει ανθρώπους να εκκενωθούν με το σύζυγό της: "Από την αρχή, στην επείγουσα κατάσταση πήγαμε να βοηθήσουμε αυτά που θα μπορούσε να βοηθήσει αυτή τη στιγμή». Στη συνέχεια άρχισε να καλεί, με τη βοήθεια μιας φίλης 
Nathalie Barillot όλους τους υπηκόους των καμένων περιοχών (Κινέττα και Ανατολική Αττική) ένα προς ένα και συνειδητοποίησε ότι τους έδινε την υποστήριξη που δεν περίμεναν. Αυτή η κλήση τους διαβεβαίωσε και τους υπενθύμισε ότι υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα πίσω τους, έτοιμο να τους βοηθήσει όταν χρειάζεται. "Ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για πολλούς ανθρώπους. Ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν χάσει το σπίτι τους στις πυρκαγιές, είναι ένα μεγάλο σοκ! Λέει.

«Συνειδητοποίησα ότι έδινα κουράγιο σ 'αυτούς τους ανθρώπους. Δεν ένιωθαν μόνοι τους. Για μένα, είναι αυτό κυρίως η δουλειά του υπεύθυνου ilot

Οι πυρκαγιές του 2018 την έκαναν να καταλάβει την πραγματική χρησιμότητα της αποστολής της. Για ψυχολογική υποστήριξη. Οι περισσότεροι υπήκοοι ήταν καλά, άλλοι δεν απάντησαν στο τηλέφωνο. Αυτό της έδωσε μικρές δόσεις άγχους, αλλά χάρις της εποχής, η πλειοψηφία των γάλλων υπακοών λείπανε σε διακοπές. Δύο Γάλλοι υπήκοοι έχασαν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια αυτών των πυρκαγιών, τουλάχιστον από εκείνων που είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο του 
ilot 16. Η Valérie απέστειλε τις πληροφορίες πίσω στις προξενικές υπηρεσίες, οι οποίες μπήκαν σε επαφή με τα θύματα προκειμένου να εξηγήσουν τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν.
Τα επακόλουθα αυτής της εθνικής τραγωδίας

Αυτές οι θανατηφόρες πυρκαγιές σκότωσαν περισσότερους από 90 ανθρώπους. Η 
Valerie τραυματίζεται. "βλέπαμε τις φλόγες να πηδάνε 10 μετρά και άναβαν άλλη φωτά αλλού. Ο άνεμος ήταν υπερβολικά δυνατός. Για δύο μήνες, μόλις ο άνεμος άρχισε να δυναμώνει, μ’έπιανε άγχος.» Είπε.

Στο ζήτημα της ψυχολογικής παρακολούθησης, η 
Valérie απάντησε με πικρία ότι ο δήμος δεν ανταποκρίθηκε. Ευτυχώς, μια ελληνική ένωση της Νέας Μάκρης  Η Παναθηναϊκή προσφέρει δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα των πυρκαγιών.

Μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, ο ρόλος της υπεύθυνος ilotπεριοριζόταν στην ενημέρωση της βάσης δεδομένων της μέσω επικοινωνίας με τους πολίτες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω τηλεφώνου. Τώρα, η Valerie είναι πεπεισμένη για τη χρησιμότητα αυτής της αντιδραστικής διαδικασίας και ειδικότερα, η οποία επιτρέπει την παρουσία των γαλλικών αρχών πιο κοντά στους υπηκόους που έχουν ανάγκη. Ωστόσο, θα ήθελε να την βελτιώσει με απεικόνιση των υπηκόων σε ψηφιακός χάρτη. Η ιδέα θα ήταν να μπορέσουμε να εντοπίσουμε με μια ματιά τις περιοχές που εμπλέκονται στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να καλέσουμε πρωτίστως τους υπηκόους τον επίκεντρων.

Η 
Valérie εκφράζει τη λύπη της για την έλλειψη εμπλοκής των τοπικών αρχών μετά από αυτή την τραγωδία. Πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από αυτές τις πυρκαγιές και δεν έχουν παρακολούθηση. Ούτε οι ενέργειες για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα συμβεί ξανά. Οι πολίτες προσπαθούν όλο και περισσότερο να οργανωθούν μεταξύ τους. Ένας από τους πολίτες του ilot 16, πυροσβέστης, ο οποίος είχε προσφερθεί εθελοντικά να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την πυρασφάλεια, πολύ πριν από αυτή την καταστροφή, κλήθηκε από την Valérie. Έτσι μια συνάντηση πληροφόρησης για την πυρασφάλεια και την πρώτη διάσωση θα πραγματοποιηθεί σύντομα στην περιοχή Α.Α. για τους γαλλόφωνους.

Σθεναρός υπερασπιστής του περιβάλλοντος, αυτές οι φωτιές κατεστρεψαν την φύση που έκανε την γοητεία της περιοχής. Για να ξανά βρει αυτή τη χαμένη φύση, η 
Valérie βάζει εμπρός διάφορα έργα, μεταξύ των οποίων και το ένα που αποσκοπεί στην ενημέρωση για την εκ νέου βλάστηση μιας γης που έχει καεί.