iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 23 Απριλίου 2024

Η γιορτή
για το Μεγάλο
Ρέμα Ραφήνας (βίντεο)


Στις 18-21 Απριλίου γιορτάζουμε στην εκβολή του ρέματος (Πάρκο Καραμανλή) την ύπαρξη του μοναδικού βιότοπου της Ραφήνας, το Μεγάλο Ρέμα.

Σχετικά με το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας:

Το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας είναι το κυριότερο ρέμα της Αν. Αττικής και ένα από τα λιγοστά ρέματα της Αττικής που έχουν παραμείνει σε φυσική κατάσταση σε όλο σχεδόν το μήκος τους. Εκτείνεται από τη νότια πλαγιά της Πεντέλης και τη ΒΑ πλαγιά του Υμηττού μέχρι τη θάλασσα της Ραφήνας, διασχίζοντας την πεδιάδα των Σπάτων.

Στις όχθες του φυτρώνουν εκατοντάδες είδη δέντρων μεταξύ των οποίων και αιωνόβια υδροχαρή πχ. πλατάνια, ιτιές και πλήθος άλλων φυτών και λουλουδιών. Το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας φιλοξενεί γύρω στα 100 είδη πουλιών, πολλά εκ των οποίων μεταναστευτικά, αφού η εκβολή του αποτελεί έναν από τους ελάχιστους υγροτόπους στην Αττική που λειτουργούν ως τόποι ανάπαυσης στο μεγάλο ετήσιο ταξίδι των μεταναστευτικών πτηνών.

Τα νερά του φιλοξενούν ένα σημαντικό αριθμό από ψάρια γλυκού νερού με χαρακτηριστικό το προστατευόμενο πλέον χέλι, όπως και πολλά ψάρια αλμυρού νερού στα υφάλμυρα νερά της εκβολής του. Πολλά άλλα είδη όπως έντομα, αμφίβια, ερπετά κλπ. ζουν και αναπαράγονται στο Μεγάλο Ρέμα.

Το πλούσιο αυτό οικοσύστημα του ρέματος λειτουργεί ευεργετικά για όλη την Αν. Αττική και ιδιαίτερα για την πόλη της Ραφήνας. Η φυσική του βλάστηση φιλτράρει τους ρύπους που παράνομα καταλήγουν στο ρέμα προτού αυτοί φθάσουν στις παραλίες της Ραφήνας, φιλτράρει σε μεγάλο βαθμό τους ατμοσφαιρικούς ρύπους

από το λιμάνι και το αεροδρόμιο, ρυθμίζει το κλίμα και ιδιαίτερα τη θερμοκρασία της περιοχής, σώζει την πόλη μας από τις καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν περιοχές με μπαζωμένα ή καλυμμένα ρέματα, λειτουργεί εκπαιδευτικά, αποτελεί καταφύγιο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Ωστόσο το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας απειλείται από τσιμεντοποίηση και ολοκληρωτική μετατροπή του σε ανοιχτό αγωγό ομβρίων υδάτων δήθεν για αντιπλημμυρικούς λόγους, στην πραγματικότητα όμως για την εξυπηρέτηση των υποδομών που απαιτούν τα σχέδια επέκτασης του λιμανιού της Ραφήνας αλλά και της πρωτεύουσας.

Σας προσκαλούμε στην Γιορτή του Ρέματος Ραφήνας που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και γνωριμία του κοινού με το Μεγάλο Ρέμα, την ενημέρωση του κοινού για το οικοσύστημά του και τα οφέλη που προσφέρει στην πόλη μας και την συνειδητοποίηση της ανάγκης διατήρησης αυτού του φυσικού πλούτου

που έχουμε την τύχη να έχουμε στον τόπο μας!

fb/tw: Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ. 6940276565

 

Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η φύση στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας»

Θα λειτουργεί στο καφέ “The Park” του πάρκου Καραμανλή τις παρακάτω ημέρες και ώρες:

Πέμπτη 18/4, 10πμ-8μμ

Παρασκευή 19/4, 10πμ-8μμ

Σάββατο 20/4, 10-8μμ

Κυριακή 21/4, 10-6μμ

 

Παρατηρητήριο πουλιών στην εκβολή

Σάββατο 20/4, 7πμ-9πμ (συνάντηση στο καφέ “The Park”, πάρκο Καραμανλή)

Με την βοήθεια και τεχνική υποστήριξη του Σπύρου Σκαρέα, γεωπόνου, κατοίκου Ραφήνας που καταγράφει την ορνιθοπανίδα της περιοχής. Όποιος διαθέτει κιάλια παρακαλείται να τα φέρει.

 

Απελευθέρωση πουλιών στο Μεγάλο Ρέμα

Σάββατο 20/4, 11πμ-11:30πμ (συνάντηση στο καφέ “The Park”, πάρκο Καραμανλή)

Η απελευθέρωση θεραπευμένων πουλιών θα γίνει από την ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής)

 

Ξενάγηση στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

Κυριακή 21/4, 10πμ-1μμ (συνάντηση στο καφέ “The Park”, πάρκο Καραμανλή)

Να έχετε μαζί σας γαλότσες και νερό και αναλόγως τον καιρό καπέλο, αντηλιακό ή αδιάβροχο. Επειδή η ξενάγηση δε θα ξεκινήσει από την εκβολή, στο ραντεβού στις 10πμ να υπάρχουν αυτοκίνητα για να μετακινηθούμε στο σημείο εκκίνησης. Η ώρα αναχώρησης 10πμ θα τηρηθεί αυστηρά.

 

Ρεμπέτικο μεσημέρι με ζωντανή μουσική

Κυριακή 21/4, 2μμ, στο καφέ “The Park”, πάρκο Καραμανλή

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

α/ Στείλτε μας τις φωτογραφίες σας μέχρι το Σάββατο 6 Απριλίου στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

β/ Οι φωτογραφίες να έχουν τη μέγιστη ανάλυση σε μορφή Jpeg (θα εκτυπωθούν σε διαστάσεις 50x70).

γ/ Γίνονται δεκτές και φωτογραφίες από κινητά. Δε θα εκτυπωθούν αλλά θα προβάλλονται σε οθόνη (ρύθμιση της φωτογραφικής μηχανής του κινητού στη μεγαλύτερη δυνατή ανάλυση και αποθήκευση ως jpeg)

δ/Μαζί με τις φωτογραφίες να σταλούν ημερομηνία, τοποθεσία και θέμα της φωτογραφίας καθώς και το ονοματεπώνυμο του φωτογράφου.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 6977303229 (Ντίνος Μαχαίρας )

 

ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Ή ΑΛΛΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Πέμπτη 18/4 και Παρασκευή 19/4, 10πμ-3μμ η έκθεση θα λειτουργήσει για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων ή άλλων ομάδων. Θα υπάρχει ξενάγηση και παρουσίαση με οπτικοακουστικά μέσα.

Για προγραμματισμό της ώρας επίσκεψής σας επικοινωνήστε στο τηλ.6950989149 (Αντώνης Λαζαρής)

fb/tw: Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ.6940276565