iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 18 Απριλίου 2024

Στο ''στόχαστρο''
της εφορίας
200.000 άτομα


Την ανάσα των ελεγκτών της ΑΑΔΕ θα νιώσει φέτος για τα καλά η αγορά, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βάζει στόχο να ξεπεράσει φέτος τους 200.000 ελέγχους σε ό,τι κινείται. 

Κατά μέσον όρο, θα πρέπει κάθε μέρα του χρόνου (ακόμα και τα σαββατοκύριακα ή τις αργίες) να γίνονται πάνω από 550 ελεγκτικές ενέργειες.

Με εντολή Πιτσιλή, πρώτη προτεραιότητα αποτελούν οι έλεγχοι σε «φρέσκες» υποθέσεις πριν παραγραφούν λόγω παρέλευσης 5ετίας. 

Οι στόχοι θα επιλέγονται είτε βάσει πληροφοριών και κριτηρίων επικινδυνότητας, είτε και σε τυχαίο δείγμα φυσικών προσώπων, επιτηδευματιών και επιχειρήσεων.

Προκειμένου να εισπραχθούν φέτος σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα έσοδα από όσα εισπράχθηκαν πέρυσι (τουλάχιστον 50,439 δισ. ευρώ έναντι 50,052 δισ. το 2018) το σχέδιο ελέγχων της ΑΑΔΕ φέτος προβλέπει ότι φέτος πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 3.000 έλεγχοι στο σύνολο της επικράτειας και σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες:

- σε επιχειρήσεις κλάδων που θεωρούνται ύποπτες για φοροδιαφυγή επειδή παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό «κενό» στον ΦΠΑ ή και στο εισόδημα,

- σε υπότροπους και παραβάτες που εντοπίστηκαν μετά τη διενέργεια μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης,

- σε επιχειρήσεις που ζητούν επιστροφή φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης,

- σε κλάδους όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μεσίτες ακινήτων, χρυσοχοεία, ενεχυροδανειστήρια κλπ για να διαπιστωθεί εάν τηρούν τα μέτρα «δέουσας επιμέλειας»

- αλλά και σε τυχαίο δείγμα φυσικών προσώπων επιτηδευματιών και νομικών προσώπων