iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Συνέντευξη
της Μαρίας
Μάρκου Ρούση


 
Η Μαρία Μάρκου Ρούση διακρίνεται για τη σεμνότητα και την εργατικότητά της.
Το απέδειξε στη θητεία της τόσο ως δημοτική σύμβουλος Ραφήνας Πικερμίου, αλλά κυρίως ως πρόεδρος του ΝΠΔΔ ''Φίλιππος Καβουνίδης''. Η κ. Μάρκου Ρούση δεν έμεινε στα ''ξερά'' επιτελικά της καθήκοντα, αλλά έγινε ''ένα'' με τους εργαζόμενους. Γι αυτό και αγαπήθηκε. Αλλά και η τοπική κοινωνία αναγνώρισε το ήθος της. 

Διπλή παρουσία στα κοινά σε αυτή τη θητεία. Δημοτική σύμβουλος, αλλά και πρόεδρος του ''Φίλιππος Καβουνίδης''. Τι εμπειρία αποκομίσατε?

Μόνο με θετικά λόγια και συναισθήματα μπορώ να μιλήσω για αυτή την εμπειρία. Πιστεύω πως όσοι εμπλέκονται στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να έχουν όχι διπλή, αλλά πολλαπλή παρουσία στα κοινά. Για να πετύχουν οι στόχοι χρειάζεται αδιάκοπος αγώνας και ετοιμότητα για δράση. Εκεί που πιστεύεις ότι έχεις νικήσει, ότι έχεις πετύχει, διαπιστώνεις ότι έρχεται μια άλλη πρόκληση, μια άλλη προσπάθεια. Νέα ζητήματα άλυτα, έκτακτα ζητήματα που σε θέτουν σε επιφυλακή. Που απαιτούν διαφορετικό χειρισμό και νέο πολιτικό σχεδιασμό. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεσαι όλες σου τις δυνάμεις και τις αντοχές για να νικήσεις χρόνιες αντιλήψεις, γραφειοκρατία, αξιοκρατία, οικονομικές ελλείψεις και μια δύσκολη κατάσταση πραγμάτων γενικότερα.

Είστε ικανοποιημένη από το έργο σας?

Είμαι ικανοποιημένη για τον κόπο και την προσπάθεια που έχω καταβάλλει. Αλίμονο εάν ήμουν ικανοποιημένη από το έργο, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι τα έχω κάνει όλα! Ανέλαβα τη θέση της Προέδρου του Ν.Π.Δ.Δ. «Φίλιππος Καβουνίδης» έχοντας δίπλα μου ένα υπαλληλικό προσωπικό γεμάτο όρεξη για δουλειά, αλλά και ένα Δ.Σ. που στήριζε πάντα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) τις προτάσεις μας για τη βελτίωση των δομών μας και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τις 2 πιο ευαίσθητες ηλικίες της περιοχής μας, την προσχολική και την 3η ηλικία. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα πρωτίστως να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Πιστικίδη που με πρότεινε για αυτή τη θέση, αλλά και τον κ Μπουρνούς μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους συμβούλους για τη στήριξη και τη συνεργασία που είχαμε.

Θα μας αναφέρετε μερικά ενδεικτικά στοιχεία του απολογισμού σας στο Νομικό Πρόσωπο?

Σε μια συγκυρία εκρηκτική με πρωτόγνωρες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στη χώρα μας που ποτέ δεν υπήρξαν στο παρελθόν, καταφέραμε με προγραμματισμό και σωστή διαχείριση να κάνουμε αρκετό έργο τόσο σε επίπεδο εγκαταστάσεων όσο και σε επίπεδο δράσεων. Εκτός από την επένδυση που έγινε για την επιμόρφωση του προσωπικού (εκπαιδευτικού και διοικητικού) με σεμινάρια και ημερίδες, έγιναν πολλές εργασίες στις δομές που αφορούν στη συντήρηση και επισκευή των πάγιων εγκαταστάσεων (δηλ. στους 2 Παιδικούς Σταθμούς, στο ΚΔΑΠ και στα 2 ΚΑΠΗ), καθώς και στην αγορά νέου εξοπλισμού και επίπλων. Επίσης, στΟ πλαίσιΟ της ψυχαγωγίας καθώς και της ενημέρωσης, διοργανώθηκαν διάφορες εκδηλώσεις παιδαγωγικού, ψυχαγωγικού, ενημερωτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Σημασία έχει μόνο η αποτελεσματικότητα στη διοίκηση ή και οι ανθρώπινες σχέσεις με τους εργαζόμενους?

Οι ανθρώπινες σχέσεις με τους εργαζομένους ήταν και είναι για μένα το Α και το Ω σε οποιοδήποτε στόχο έχω θέσει. Κανείς δεν μπορεί να διοικήσει μόνος του και κανένα έργο δεν είναι ποτέ αποτέλεσμα ενός μόνο ανθρώπου. Οι εργαζόμενοι είναι το «όπλο» μας, ο «σύμμαχός» μας σε όλα αυτά που από κοινού θέλουμε να πετύχουμε. Για να υπάρχει αποτελεσματικότητα σε ένα ρόλο που αναλαμβάνουμε, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Αναλαμβάνοντας τη θέση της Προέδρου του Ν.Π.Δ.Δ., δεν ξέχασα ποτέ ότι και εγώ είμαι εργαζόμενη και συμπεριφέρθηκα στους υφισταμένους μου με τον τρόπο που θα επιθυμούσα και εγώ να μου συμπεριφέρονται οι προϊστάμενοι μου. Το ίδιο ισχύει και για τη θέση μου ως Δημοτική Σύμβουλος. Μπορεί να εκλέχθηκα ως Αιρετή για μία 5ετία, αλλά δεν ξεχνάω ότι όλα χρόνια της ζωής μου είμαι δημότης και κάτοικος αυτής της περιοχής.

Χρειάζονται νέα πρόσωπα (και σε ηλικία αλλά και σε ιδέες και όρεξη για δουλειά) στο δημοτικό συμβούλιο?

Όταν επιδιώκουμε τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό, είναι αυτονόητο ότι επενδύουμε σε κάτι «νέο» και «διαφορετικό». Το νεαρό της ηλικίας δεν αποτελεί πειστήριο της επάρκειας για ανανέωση, χρειάζεται όμως να δώσουμε την επιλογή στους πολίτες, να εκθέσουμε τους εαυτούς μας, να τους δώσουμε την ευκαιρία να μας κρίνουν για τις ικανότητες και τις δυνατότητες μας, να είμαστε ωφέλιμοι. Λέγοντας αυτά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι νέοι αποτελούν -και πρέπει να αποτελούν- εξ’ ορισμού τους φορείς της ανανέωσης, της προόδου, της αλλαγής

Τι εύχεστε στο νέο δημοτικό συμβούλιο της τετραετίας 2019 - 2023?

Εύχομαι όσοι εκλεγούν στο νέο δημοτικό συμβούλιο να σηκώσουν μανίκια και να εργαστούν όπως η σημερινή δημοτική αρχή, με πρόγραμμα, οργάνωση και αμέριστο ενδιαφέρον για τους συνδημότες μας. Να λειτουργούν με γνώμονα το «εμείς» και όχι το «εγώ», παραμερίζοντας προσωπικές φιλοδοξίες και προσωπικές διαφορές. Όπως έγραψε και ο μεγάλος ποιητής Γιάννης Ρίτσος, «Εδώ δεν είναι να ‘μαι εγώ πάνω από σένα, ή εσύ πάνω από μένα. Εδώ είναι να `ναι ο καθένας μας πάνω από τον εαυτό του…». Εύχομαι λοιπόν, καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους και ας εκλεγούν οι ικανότεροι!

Η Ραφήνα και το Πικέρμι μπορούν να γίνουν ένας δήμος πρότυπο στην Αττική?

Έχουν ήδη μπει οι βάσεις ώστε ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου να γίνει ένας δήμος πρότυπο στην Αττική. αρκεί να υπάρχει μία συνέχεια και συνέπεια στο έργο της σημερινής δημοτικής αρχής.

Σας ευχαριστώ
 
Κι εγώ για τη φιλοξενία
 
ΠΗΓΗ Εφημερίδα Πρωτοσέλιδο