iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Ισχυρό ''ρεύμα''
του Σπύρου Λιβαθινού
στον Μαραθώνα


Η εφημερίδα ''ανατολική ακτή'' αναλύει δημοσιογραφικά τα δεδομένα που διαμορφώνονται στη σκληρή εκλογική μάχη του δήμου Μαραθώνα.
Μας χωρίζουν κάτι λιγότερο από δύο μήνες μέχρι τις εκλογές της 26ης Μαΐου, και η μονομαχία στο Δήμο Μαραθώνα, εξελίσσεται σε… σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Παρά το γεγονός ότι επί σειρά μηνών υπήρχε φημολογία για υπερπληθυσμό ψηφοδελτίων – λόγω και του συστήματος της απλής αναλογικής – οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και οι συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών είναι και πάλι πέντε, όσοι ακριβώς υπήρχαν και στις δημοτικές εκλογές του 2014, με μία σημαντική επισήμανση: Από τους πέντε υποψηφίους δημάρχους του 2014 μόλις δύο βρίσκονται ξανά στο πάλκο των εκλογών (Νίκος Χατζηγιάννης, Νίκος Στεφανίδης), με τον πρώτο, μάλιστα, να εμφανίζεται με άλλο όνομα συνδυασμού και όχι με εκείνο του 2014! Μετά και την επισημοποίηση της μη καθόδου του πολιτικού μηχανικού Κώστα Μπούτσικου (ο οποίος μάλιστα ήταν και ο πρώτος υποψήφιος δήμαρχος που είχε ανακοινώσει την απόφαση του να διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο), στην κούρσα της διαδοχικής του Ηλία Ψινάκη, βρίσκονται τέσσερις συνδυασμοί. Ο συνδυασμός «Συμμαχία» με υποψήφιο δήμαρχο τον Σπύρο Λιβαθινό. Ο συνδυασμός «Πορεία Πράξης» με υποψήφιο δήμαρχο τον Στέργιο Τσίρκα. Ο συνδυασμός «Βήμα στο Μέλλον» με υποψήφιο δήμαρχο τον Νίκο Χατζηγιάννη. Ο συνδυασμός «Νέοι Ορίζοντες» με υποψήφιο δήμαρχο τον Ευάγγελο Κυπαρίσση. Ο συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα» με υποψήφιο δήμαρχο τον Νίκο Στεφανίδη. Σε σχέση με τον χάρτη των δημοτικών εκλογών του 2014, δεν υπάρχουν ο συνδυασμός «Πολίτες» του Ηλία Ψινάκη» και ο συνδυασμός «Ενωμένη Πολιτεία» του Ιορδάνη Λουίζου, ενώ ο συνδυασμός «Δύναμη Πολιτών» - που το 2014 είχε την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ – συνεργάζεται ως πολιτική κίνηση με το συνδυασμό «Πορεία Πράξης» του Στέργιου Τσίρκα. Ποια είναι τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από την έως τώρα προεκλογική περίοδο, λίγο πριν μπούμε στην τελική ευθεία της μάχης; Ο συνδυασμός «Συμμαχία» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Σπύρο Λιβαθινό μοιάζει να έχει το μεγαλύτερο… ρεύμα στην τοπική κοινωνία, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τον αριθμό των υποψηφίων που έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα βρίσκονται στα ψηφοδέλτιά του. Μέχρι στιγμής η «Συμμαχία» έχει ανακοινώσει 70 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι ο μόνος συνδυασμός (εξαιρουμένου της Λαϊκής Συσπείρωσης Μαραθώνα που θα ανακοινώσει όλους τους υποψηφίους της μαζί και άρα παραμένει άγνωστος ο αριθμός τους) που θα εμφανίσει πλήρη ψηφοδέλτια και στις εκλογές ανάδειξης των Τοπικών Συμβουλίων των τεσσάρων διαμερισμάτων (Βαρνάβας, Γραμματικό, Μαραθώνας, Νέα Μάκρη).
 Ο συνδυασμός «Πορεία Πράξης» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Στέργιο Τσίρκα, μοιάζει να επενδύει περισσότερο στο γηγενές στοιχείο της Νέας Μάκρης – με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας – ενώ επενδύει στη συνεργασία με τη «Δύναμη Πολιτών», προκειμένου να αποδείξει την πολυσυλλεκτικότητα της όλης κίνησης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η «Πορεία Πράξης» δεν θα εμφανίσει ψηφοδέλτιο στις Τοπικές Κοινότητες του Μαραθώνα και του Γραμματικού (όπου θα υποστηρίξει άλλες κινήσεις), είναι άγνωστο τι θα κάνει με την Τοπική Κοινότητα Βαρνάβα και δεδομένα θα έχει ψηφοδέλτιο στην Τοπική Κοινότητα Νέας Μάκρης. Μέχρι στιγμής είναι γνωστοί 50 υποψήφιοι του συνδυασμού, εκ των οποίων οι 30 είναι κάτοικοι Νέας Μάκρης. Ο συνδυασμός «Βήμα στο Μέλλον» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Νίκο Χατζηγιάννη, εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες να επενδύει σε ονόματα του στενού περιβάλλοντος του απερχόμενου Δημάρχου, Ηλία Ψινάκη (ακούγονται έντονα τα ονόματα των Γιώργου Νησιώτη, Βάιου Θανασιά και Δήμητρας Λαμπαρού), ενώ μέχρι στιγμής είναι γνωστές 20 υποψηφιότητες του συνδυασμού. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Νίκος Χατζηγιάννης θα εμφανίσει ψηφοδέλτιο μόνο για το κεντρικό δημοτικό συμβούλιο και είναι άγνωστο τι θα πράξει (αν δηλαδή θα παράσχει στήριξη) σε άλλους συνδυασμούς στις εκλογές. Ο συνδυασμός «Νέοι Ορίζοντες» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Ευάγγελο Κυπαρίσση, είναι ξεκάθαρο ότι επενδύει περισσότερο στο εκλογικό σώμα της Τοπικής Κοινότητας Μαραθώνα και δεν είναι τυχαίο ότι από τις 30 υποψηφιότητες που έχουν γίνει γνωστές, οι μισές προέρχονται από τον Μαραθώνα. Και στη δική του περίπτωση όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα στελεχώσει ψηφοδέλτιο μόνο για το κεντρικό δημοτικό συμβούλιο και όχι για τις Τοπικές Κοινότητες. Σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, το ρεύμα της «Συμμαχίας» του Σπύρου Λιβαθινού είναι κάτι παραπάνω από ορατό, ωστόσο κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι μας χωρίζουν πενήντα μέρες μέχρι τις κάλπες και ακόμη δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα των ψηφοδελτίων αλλά και των… συμφωνιών που θα προκύψουν, ιδιαίτερα με φόντο τις εκλογές Τοπικών Συμβουλίων. Στα τέλη Απριλίου τα συμπεράσματα θα είναι πιο ασφαλή!
 
ΠΗΓΗ Εφημερίδα ''ανατολική ακτή''