iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Καταρρέει
η υπόθεση
της Novartis


Σαν ''χάρτινος πύργος'' καταρρέει μέρα με τη μέρα «το μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα» όπως το έχει αποκαλέσει η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη του Μαξίμου, που δεν είναι άλλο από αυτό της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, καθώς όσο περνάει ο χρόνος εδραιώνεται περίτρανα ότι όλη η υπόθεση στήθηκε για τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης και μάλιστα χρησιμοποιείται αμείλικτα κατά την προεκλογική περίοδο.

Πρέπει να επισημανθεί, ότι δεν βρέθηκαν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων προσώπων, ούτε αποκαλύφθηκαν υπόγειες διαδρομές μαύρου πολιτικού χρήματος.

Χθες το απόγευμα, από τα δέκα αρχικά πρόσωπα που είχε εμπλέξει η Δικαιοσύνη στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία για μόνο τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ αρχειοθετήθηκε η υπόθεση ως προς τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Αντίθετα, σε πολιτική ομηρία παραμένουν, λόγω των εκλογών οι Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης και Μάριος Σαλμάς, καθώς ως προς αυτούς η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται ακόμα.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος έκανε λόγο για «πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών», ενώ από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατίας τόνισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων. Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι «η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί την υπόθεση της Novartis μόνο για τις μικροκομματικές της επιδιώξεις, για την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων» και ότι «η σκευωρία θα καταπέσει απόλυτα και οι εμπνευστές και εκτελεστές της θα λογοδοτήσουν».

Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο του 2018, η Βουλή αποφάνθηκε ότι είναι αναρμόδια να ασκήσει ποινική δίωξη για μια ενδεχόμενη δωροδοκία των 10 υπό έλεγχο πολιτικών προσώπων και έστειλε πίσω τον φάκελο στις εισαγγελικές αρχές. Όμως, απαιτήθηκαν έντεκα μήνες μετά την επιστροφή της δικογραφίας από τη Βουλή στην Δικαιοσύνη, για να ολοκληρωθεί, τμήμα της έρευνας για ένα μόνο πολιτικό πρόσωπο.

Έτσι, με την μεταβίβαση της δικογραφίας από τις εισαγγελικές αρχές στη Βουλή (μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης) ζητείται η άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς είναι εν ενεργεία βουλευτής, προκειμένου να κληθεί να παρέχει εξηγήσεις στους εισαγγελείς διαφθοράς για αποχρώσες ενδείξεις δωροδοκίας.

Η εισαγγελική έρευνα που στάλθηκε στη Βουλή αφορά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2011 έως το Μάιο του 2012 και αφορά την κοστολόγηση 4 φαρμάκων της Novartis (Gilenya, Tasigna (των 150 mg και 200 mg) και Lucentis), ενώ παράλληλα η έρευνα συνεχίζεται για άλλα χρονικά διαστήματα και τις τιμολογήσεις άλλων φαρμάκων.

Τα 4 αυτά φάρμακα διατέθηκαν στην Ελληνική αγορά σε υψηλές τιμές σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και αυξήθηκε αισθητά ο τζίρος της φαρμακοβιομηχανίας το επίμαχο χρονικό διάστημα.