Εκτύπωση αυτής της σελίδας

90χρονη στο
ευρωψηφοδέλτιο
του ΣΥΡΙΖΑ


Αν και πλησιάζει τα 90 η Λουτσιάνα Καστελίνα, ιστορική φυσιογνωμία της ευρωπαϊκής και της ιταλικής Αριστεράς, δεν δίστασε να πει το «Ναι» στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ να περιληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιό του.

Άλλωστε είναι φανατική υποστηρίκτρια του Αλέξη Τσίπρα τα τελευταία χρόνια.

«Με συγκίνησε πολύ αυτή η πρόταση», λέει η Καστελίνα στην εφημερίδα που ίδρυσε, το Il Manifesto. «Για μένα είναι η απόδειξη της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα, που έκανε αυτά τα χρόνια ό,τι μπορούσε, δεν μπορούσε, βέβαια, να αφήσει τη χώρα του να πνιγεί στη Μεσόγειο».

Όπως λέει η Ιταλίδα δημοσιογράφος, η σχέση της με την Ελλάδα είναι πολιτική, αλλά και «σχέση αγάπης». Το 1967, εποχή που αρθρογραφούσε στην Paese Sera -εφημερίδα που απηχούσε τις απόψεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας (ΚΚΙ)- συνελήφθη από την αστυνομία της χούντας των συνταγματαρχών και απελάθηκε από τη χώρα μας. «Ακόμη και οι New York Times κινητοποιήθηκαν προς υπεράσπισή της», σημειώνει η La Repubblica.

Η Λουτσιάνα Καστελίνα, που αποπέμφθηκε από το ΚΚΙ επειδή το Manifesto, που ίδρυσε, ασκούσε κριτική στην ΕΣΣΔ, έχει μακρές σχέσεις με την ελληνική αριστερά, σχέσεις που σημαδεύτηκαν επίσης από συγκρούσεις και ρήξεις.