iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 18 Απριλίου 2024

Παρασκευή Χρήστου:
Τον πολίτη τον
ενδιαφέρει το αποτέλεσμα


  • Γιατί ασχολείστε με την πολιτική στη τοπική αυτοδιοίκηση ;

Ως πολίτης συχνά αντιμετωπίζεις προβλήματα με τις δημόσιες υπηρεσίες, τη γραφειοκρατία ή εντοπίζεις δυσλειτουργίες που σε ταλαιπωρούν. Ακόμα και στις συζητήσεις με φίλους σου ακούς παράπονα για τη καθημερινότητά τους ή ενδιαφέρουσες σκέψεις και προτάσεις.

Όταν τα σκέφτεσαι και ρωτάς τον εαυτό σου «πως θα βελτιωθούν οι συνθήκες;» και αν έχεις πραγματικό ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπό σου, τότε είναι μονόδρομος να ασχοληθείς με τα κοινά. Επίσης, ο Δήμος είναι ο πλησιέστερος και πιο εύκολα προσβάσιμος φορέας διοίκησης από τον πολίτη. Άρα, ασχολούμαι με τη πολιτική ως έναν τρόπο έκφρασης του ενδιαφέροντός μου για τον συνάνθρωπό μου και με τη τοπική αυτοδιοίκηση γιατί είναι πλησιέστερα σε αυτόν.

  • Προλαβαίνει μια γυναίκα με πολλαπλούς ρόλους ως μητέρα και εργαζόμενη να ασχολείται με τη πολιτική ;

Αν πραγματικά θέλει ναι! Έχετε δίκιο στη συλλογιστική της ερώτησής σας. Σήμερα εμείς οι γυναίκες έχουμε πολλαπλούς ρόλους και καθήκοντα. Για να ανταποκρίνεται μια γυναίκα επιτυχώς στις απαιτήσεις των ρόλων της, χρειάζεται σωστός προγραμματισμός, πολλή διάθεση …και βιταμίνες!!. Η δημιουργική ενασχόληση με την τοπική πολιτική, είναι για μένα μια ανατροφοδότηση με ενέργεια και με γνώση. Η επαφή και επικοινωνία με τους πολίτες είναι κινητήρια δύναμη για να έχω επιτυχία και στους άλλους ρόλους μου. Άλλωστε, έχω και ακλόνητη απάντηση σε ενδεχόμενη μελλοντική ερώτηση από τα παιδιά μου «τι έκανες εσύ για να βελτιώσεις τις καταστάσεις;» Η απάντηση είναι ότι συμμετείχα ενεργά στα κοινά, στη διαμόρφωση των πολιτικών και της λήψης της απόφασης για να γίνονται καλύτερες οι συνθήκες διαβίωσης.

  • Σε αυτές τις εκλογές συμπαρατάσσεστε με τον Δήμαρχο Βαγγέλη Μπουρνούς. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία και για ποιο λόγο λάβατε αυτή την απόφαση;

Περίπου ένα χρόνο πριν είχαμε ξεκινήσει κάποιες διερευνητικές συζητήσεις. Γνωριζόμαστε με τον Δήμαρχο βέβαια για πολλά περισσότερα χρόνια. Θα μπορούσα να πω ότι έχουμε την ίδια πολιτική αντίληψη σε πολλά ζητήματα για το Δήμο και τον ίδιο τρόπο λειτουργίας που είναι η πολλή δουλειά. Στη τιμητική του πρόταση, απάντησα θετικά γιατί πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω και να συνδράμω στην προσπάθεια που κάνει για έναν καλύτερο Δήμο και για τη βελτίωση της ζωής των δημοτών.

  • Έχετε διατελέσει δημοτικός σύμβουλος και Αντιδήμαρχος τη περίοδο 2011-2014. Ποιες αρμοδιότητες είχατε και ποιο ήταν το έργο σας συνοπτικά ;

Πράγματι, τη περίοδο 2011-2014 ήμουν δημοτική σύμβουλος και στη συνέχεια Αντιδήμαρχος για δύο χρόνια με ένα ευρύ πεδίο αρμοδιοτήτων στη κοινωνική πολιτική : παιδεία, υγεία, πρόνοια, κοινωνικές υπηρεσίες, κυνοκομείο κα. Σας θυμίζω ότι πρόκειται για τη περίοδο που εφαρμόστηκε το σχέδιο Καλλικράτης με τη συγχώνευση του πρώην Δήμου Ραφήνας με τη κοινότητα Πικερμίου. Ήμουν τυχερή διότι συμμετείχα σε μια κορυφαία μεταρρύθμιση στη τοπική αυτοδιοίκηση, με συνέπεια να ξαναδιαβάσω τα πάντα για την λειτουργία των Δήμων και των δομών τους, των νέων διαδικασιών. Άλλωστε πιστεύω ότι μόνο μέσα από τη πραγματική δουλειά και τη συμμετοχή μαθαίνεις και όχι μόνο από τη θεωρητική ανάλυση. Σας θυμίζω επίσης ότι εκείνο το διάστημα είχαμε τη κορύφωση της οικονομικής κρίσης στη Χώρα, πέρα από τις διαρκείς αλλαγές διαδικασιών με αποτέλεσμα αντικειμενικά οι συνθήκες δουλειάς να είναι «πολεμικές». Παρά λοιπόν τις δύσκολες συνθήκες, εκτιμώ ότι παρήγαγα αποτελεσματικό έργο για την ενίσχυση και βελτίωση των σχολικών μονάδων του Δήμου, για την οργάνωση του κέντρου φιλοξενίας αδέσποτων ζώων, στη νεοσυσταθείσα υπηρεσία πρόνοιας και των λειτουργιών της. Και επειδή είμαι άνθρωπος του αποτελέσματος, λειτούργησα και «αντισυμβατικά» όταν ουσιαστικά καθιέρωσα το θεσμό των χορηγιών από τον ιδιωτικό τομέα για τις ανάγκες και δομές του Δήμου, με κορυφαίες πράξεις τη χορηγία του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» με εξοπλισμό για τα σχολεία και την ανακατασκευή του ειδικού σχολείου της Ραφήνας από τον κο. Θανάση Μαρτίνο. Είναι για μένα δύο εμβληματικές –αν μου επιτρέπεται η έκφραση- επιτυχίες και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά από καρδιάς τον κο. Μαρτίνο για την χορηγία αυτή.

  • Ποιο είναι το σύνθημά σας, το «μότο» σας για μία θέση ευθύνης ;

Συστηματική δουλειά! Η αυτοδιοίκηση είναι απαιτητική, υπάρχουν διαδικασίες, θεσμικό πλαίσιο, πολλαπλοί φορείς και συναρμοδιότητες. Για να επιτύχεις χρειάζεται συστηματική δουλειά. Επιτρέψτε μου ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Για τη κατασκευή του παράδρομου στο ΕΠΑΛ που είναι ένα μέτρο ασφάλειας των μαθητών, όταν έγινα δέκτης του αιτήματος από τον Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας, απευθύνθηκα εγγράφως, προφορικώς και με επισκέψεις στη Περιφέρεια και στις υπηρεσίες της, στο Υπουργείο Μεταφορών, σε περιφερειακούς συμβούλους και μετά από συστηματική δουλειά έγινε μια τοπική παρέμβαση με πολύ μεγάλη σημασία για την ασφάλεια των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των επισκεπτών του ΕΠΑΛ, σε μια ιδιαιτέρως επικίνδυνη στροφή με πολλά ατυχήματα στο παρελθόν.

  • Θεωρείτε ότι είναι μειονέκτημα ή πλεονέκτημα η προηγούμενή συμμετοχή σε θέση ευθύνης στο Δήμο ;

Όσοι ασχολούνται με τη πολιτική, κρίνονται από το αποτέλεσμα. Τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει αν και πόσο κουράζεσαι για να το πετύχεις, ποιες δυσκολίες συναντάς ή ποιες διαδικασίες καθυστερούν. Τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Αν ο πολιτικός παράγει αποτέλεσμα, απτό έργο για τους πολίτες, η συμμετοχή του στις εκλογές είναι πλεονέκτημα, διότι έχει αποκτήσει γνώση, εμπειρία, έχει εξελίξει τις ικανότητές του και έχει αποδείξει στους πολίτες ότι νοιάζεται για αυτούς. Αντίθετα αν δεν παράγει τίποτα η συμμετοχή του είναι μειονέκτημα. Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι σε μένα δεν λειτουργεί το ισοζύγιο «πλεονέκτημα – μειονέκτημα», διότι όπως είπα στην αρχή με ενδιαφέρει κυρίως η επίλυση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας, σε αυτά επιθυμώ να εστιάσω και για αυτή την επίλυση συμμαχώ με τον Δήμαρχο στη νέα του προσπάθεια για επανεκλογή.

  • Πως εκτιμάτε ότι μπορείτε να συνεισφέρετε στην επίλυση των προβλημάτων των δημοτών και σε ποιους τομείς ;

Έχοντας την εμπειρία, τη γνώση και την εξοικείωση με τον οργανισμό του Δήμου και τους υπαλλήλους του, με τους οποίους ανέπτυξα ισχυρή σχέση αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης, εκτιμώ ότι χωρίς σπατάλη χρόνου μπορώ να εκκινήσω άμεσα την υλοποίηση του προγράμματος της παράταξής μας, ώστε να αντιληφθεί ταχύτερα ο πολίτης την ποιοτική διαφορά. Οι τομείς δράσης που εξακολουθούν να με ενδιαφέρουν να είναι η παιδεία και οι κοινωνικές υποθέσεις και η φροντίδα των αδέσποτων ζώων χωρίς αυτό να είναι περιοριστικό. Άλλωστε ο Δήμαρχος έχει το προνόμιο και την ελευθερία της επιλογής για τις θέσεις ευθύνης και η δική μου συνεισφορά αναπτύσσεται από όποια θέση ή αρμοδιότητα ο Δήμαρχος μου αναθέσει. Η συνεργασία μας δεν είναι προϊόν προσυνεννόησης ή συναλλαγής. Είμαι ένα μέλος μιας ομάδας που υπό τις κατευθύνσεις του Δημάρχου πρόκειται να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα που θα το εγκρίνουν οι πολίτες με τη ψήφο τους.

  • Πιστεύετε ότι η επιλογή των πολιτών στις εκλογές θα είναι λόγω προγράμματος ή λόγω προσώπων ;

Είναι συνδυασμός και των δύο. Εκτιμώ ότι οι πολίτες πλέον θέλουν λύσεις, εφικτές, αποτελεσματικές, σύγχρονες και γρήγορες. Ενδιαφέρονται και αξιολογούν τα προγράμματα. Παράλληλα όμως θέλουν και τα κατάλληλα πρόσωπα κατά τη κρίση τους. Έχω ακούσει πολλές φορές ότι ο τάδε ή ο δείνα είναι καλός άνθρωπος αλλά δεν κάνει για την –όποια- θέση ή τον ρόλο. Συνεπώς οι πολίτες επιδιώκουν τον βέλτιστο συνδυασμό. Ειδικά στις τοπικές και μικρές κοινωνίες, πιστεύω ότι η παράταξη που έχει το πιο ολοκληρωμένο και σοβαρό πρόγραμμα και τους ικανότερους υποψηφίους, έχει τις περισσότερες πιθανότητες νίκης.

  • Εκτιμάτε ότι η παράταξη σας έχει τα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές για την επικράτησή της στις επερχόμενες εκλογές ;

Αναμφίβολα ναι! Ο Δήμαρχος έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ένα πλήθος συνυποψήφιων δημοτικών συμβούλων που έχουν την εμπειρία, τη γνώση με τις φρέσκιες ιδέες και την ανανέωση. Παράλληλα το πρόγραμμά μας εκτιμώ ότι είναι το πληρέστερο και παρέχει απαντήσεις στις ανάγκες των πολιτών. Ο ίδιος ο Δήμαρχος είναι αεικίνητος και καταβάλει άοκνες προσπάθειες με πολύωρη εργασία άρα δίνει και τον ρυθμό της ομάδας. Έτσι πιστεύω ότι η παράταξή μας θα είναι εκείνη που θα την εμπιστευτεί η πλειοψηφία των πολιτών για να διοικήσει το Δήμο και να επιλύσει τα προβλήματα των δημοτών.

  • Τι σημαίνει για τη Παρασκευή Χρήστου η εκλογή της ως δημοτικός σύμβουλος;

Ευθύνη και Δέσμευση. Η εκλογή ως δημοτική σύμβουλος δεν έχει μόνο τίτλο, έχει υποχρεώσεις και πολύ δουλειά. Επειδή από την έως σήμερα πολιτική μου πορεία έχω καταφέρει να διατηρώ εξαιρετικές σχέσεις με τους συνδημότες μου και να τους κοιτάω ευθέως στα μάτια, λόγω σχέσεων ειλικρίνειας και εντιμότητας είναι μια συνθήκη που δεν πρόκειται να διαταράξω. Αυτή λοιπόν η σχέση μου με τους πολίτες, μου δημιουργεί μια επιπλέον δέσμευση για να ανταποκριθώ με το καλύτερο δυνατό τρόπο στο ρόλο της δημοτικής συμβούλου για να επιβεβαιώσω την επιλογή τους και να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη τους.

  • Ποιες θεωρείτε τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη παιδεία στην επόμενη περίοδο για το Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου ;

Η παιδεία είναι επένδυση για το μέλλον. Επένδυση στον νέο άνθρωπο και η ελπίδα ότι «το αύριο» θα είναι καλύτερο από το σήμερα. Αν μιλήσουμε για την εκπαίδευση, Δήμος έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες για τις σχολικές μονάδες. Οι δε ανάγκες στα σχολεία δεν τελειώνουν ποτέ. Συνεπώς η πρώτη κατάκτηση πρέπει να είναι η εξασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου υποδομών σχολικών μονάδων για τα παιδιά μας, με καθαρά, υγιή σχολεία, με πληρότητα αιθουσών και με νέα χαρακτηριστικά όπως τα «οικολογικά» ή τα «πράσινα σχολεία». Αν συνδυάσουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες και θεωρήσουμε και τη προσχολική αγωγή ως τμήμα της ευρύτερης παιδείας (τους βρεφονηπιακούς σταθμούς δηλαδή) η δεύτερη κατάκτηση είναι ότι πρέπει να εξασφαλιστούν αντίστοιχες συνθήκες και για αυτές τις δομές. Επιδίωξη και κατάκτηση είναι κανένα παιδί να μην είναι εκτός των παιδικών σταθμών. Επίσης ξέρετε ότι ο Δήμος μας έχει το προνόμιο να διαθέτει και ένα συγκρότημα σχολείων ειδικής αγωγής (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και ΕΕΕΕΚ) το οποίο εξυπηρετεί και άλλους Δήμους και φιλοξενεί παιδιά που μας «αξιολογούν» πόσο πολιτισμένη κοινωνία είμαστε. Είναι το σχολείο που έχει αναμφίβολα τις περισσότερες ανάγκες, που το Νηπιαγωγείο υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή από την εφιαλτική φωτιά του περασμένου καλοκαιριού και που χρειάζεται μεγάλη στήριξη. Ο Δήμος ως οργανισμός και ο Δήμαρχος πραγματικά δώσανε μεγάλη μάχη για την ανακατασκευή των σχολείων που υπέστησαν ζημιές όπως εκτός από το ειδικό νηπιαγωγείο και το ΕΠΑΛ Ραφήνας. Συνεπώς οι προκλήσεις είναι το υφιστάμενο επίπεδο να το βελτιώσουμε περαιτέρω. Άλλη πρόκληση είναι η σχολική στέγη, όπου συμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες του Δήμου αλλά και τη Δημόσιας Διοίκησης, έχει γίνει πολύ δουλειά και σε αυτό το τομέα, δουλειά προετοιμασίας άρα μπορούμε να μεταβούμε γρήγορα στο στάδιο της υλοποίησης.

  • Πως σκέφτεστε να λειτουργήσετε για την αντιμετώπιση των προκλήσεων για τη Παιδεία ;

Επιθετικά στο πρόβλημα, αποτελεσματικά στις διαδικασίες. Ξέρετε όταν επιδιώκουμε λύσεις για ζητήματα παιδείας, θεωρώ ότι πρέπει να ξεφύγουμε από ιδεοληψίες ή απαιτήσεις να τα περιμένουμε όλα από το Δήμο. Προφανώς και ο Δήμος επιβάλλεται από τη νομοθεσία να εκφράζει με το καλύτερο δυνατό τρόπο τη μέριμνά του για τις σχολικές μονάδες. Αλλά επειδή οι ανάγκες τον υπερβαίνουν πολλές φορές, πρέπει να δρούμε και λίγο υπερβατικά. Έχω ως σκέψη και πρόθεση να ενεργοποιήσω κάθε δυνατή υποστήριξη και με νόμιμη διαδικασία τη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων από παντού, από ευρωπαϊκά προγράμματα, από ιδιωτικούς οργανισμούς και κοινωφελή ιδρύματα στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Όπως προείπα, τον πολίτη, τον γονέα τον ενδιαφέρει η λύση, το αποτέλεσμα και όχι η διαδικασία.

  • Τελευταία ερώτηση : πείτε μας πως «βλέπετε» τη Ραφήνα και το Πικέρμι του μέλλοντος ;

Κοιτάξτε, η περιοχή που ζούμε και εννοώ τόσο τη Ραφήνα όσο και το Πικέρμι, έχουν πολλά σημαντικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπορούν να αξιοποιηθούν για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Είμαι οπαδός ξέρετε της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Βρίσκεται στο κέντρο των πολιτικών σχεδιασμών για την αστική ανάπτυξη τόσο στην Ευρώπη όσο και στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον. Πιστεύω στις δυνατότητες της τοπικής κοινωνίας, αντιλαμβάνομαι ότι έχει την διάθεση. Δε θέλω να μένω μόνο στα οράματα αλλά και στο πως αυτά υλοποιούνται. Η περσινή καταστροφή τμήματος του Δήμου, έχει αφήσει ακόμα βαθιές πληγές και ουλές στο Δήμο. Θέλω να «βλέπω» λοιπόν έναν ενιαίο Δήμο που να έχει στο επίκεντρο της δράσης του τον άνθρωπο, τον πολίτη. Και πιστεύω βαθιά ότι με νίκη του Βαγγέλη Μπουρνούς στις επερχόμενες εκλογές μπορούμε να κάνουμε το όραμα, πράξη.

  • Σας ευχαριστώ θερμά για την ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Και εγώ σας ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία που μου δίνετε να εκφράσω τις σκέψεις μου.

Η Παρασκευή Χρήστου είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ραφήνας Πικερμίου με τη ''Σύγχρονη Πολιτεία''