Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Χρήστος Στάμος
μαζί με τον
Στέργιο Τσίρκα


Ο Χρήστος Στάμος στη Πορεία Πράξης του Στέργιου Τσίρλα.

Βιογραφικό

Γεννήθηκα και κατοικώ στον Μαραθώνα. Είμαι παντρεμένος με την Φανή κι έχω δύο κόρες και τέσσερα εγγόνια που μένουν και αυτοί στον Μαραθώνα. Η επαγγελματική μου δραστηριότητα ήταν αυτοκινητιστής, εργολάβος χωματουργικών έργων απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκα.

Η αγάπη για τον τόπο μου και το ενδιαφέρον για τα κοινά ξεκίνησε από τα μαθητικά μου χρόνια παίρνοντας πάντα πρωτοβουλίες, εκδίδοντας μάλιστα μαζί με τους συμμαθητές μου και εφημερίδα που αφορούσε όχι μόνο σχολικά θέματα αλλά και την προβολή του Μαραθώνα.

Υπηρέτησα τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την ποδοσφαιρική ομάδα ΜΑΧΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ για έντεκα χρόνια, τον ΜΕΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ για τρία χρόνια είτε ως μέλος, είτε ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στον Δήμο Μαραθώνα εκλέγομαι συνεχώς 21 χρόνια στον αυτόνομο και 8,5 χρόνια στον Καλλικρατικό ενοποιημένο. Για 12 χρόνια ήμουν Αντιδήμαρχος και 5 Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κατά την διάρκεια της θητείας μου και με Δήμαρχο τον Χρήστο Μπάρμπα έγιναν τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα έργα όπως:

  • Το ανασχετικό φράγμα της Ραπεντώσας, που έσωσε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, ο τραπεζοειδής αγωγός από Βρανά μέχρι θάλασσα, που έπαψε να γίνεται αδιάβατη και ορμητικό ποτάμι η Λεωφόρος Μαραθώνος.
  • Η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους του ρέματος που περνάει μέσα από την πόλη του Μαραθώνα, αξιοποιώντας περιουσίες, δημιουργώντας παράλληλα εμπορική και επαγγελματική ανάπτυξη.
  • Ο παραλιακός πεζόδρομος από Αγ. Κυριακή, πρώην όρια Δήμου Μαραθώνα – Ν. Μάκρης μέχρι το τέλος παραλίας Μαραθώνα. Αγορά τριών στρεμμάτων για την επέκταση του κοιμητηρίου Παναγίας στον Μαραθώνα.
  • Το σημαντικότερο έργο ακόμα που πήραμε με πολύ αγώνα ως αντισταθμιστικό όφελος σαν Ολυμπιακός Δήμος, με την αμέριστη βοήθεια της Προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής Γιάννας Αγγελοπούλου και την μεγάλη χορηγία της ALPHA BANK, ήταν η μετατροπή του παλιού δημοτικού σχολείου σε Μουσείο Μαραθώνιου δρόμου, που αποτελεί πόλο έλξης και επισκεψιμότητας για όλο τον κόσμο.
  • Αγοράσθηκε σύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός (απορριμματοφόρα, αρπάγες, σκαπτικά μηχανήματα, γερανοφόρο) καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών καθημερινότητας (καθαριότητα, ύδρευση, φωτισμός), λαμβάνοντας βραβείο ως του καθαρότερου Δήμου στην Αττική.

Στον ενοποιημένο Καλλικρατικό Δήμο με Δήμαρχο τον Ιορδάνη Λουϊζο, αν και η θητεία της δημοτικής αρχής ήταν περιορισμένη 3,5 χρόνια και πολύ δύσκολη η προσαρμογή και πολλά τα προβλήματα από την συνένωση, ξεκινώντας από το Νέο Βουτζά και φτάνοντας μέχρι την παραλία Βαρνάβα, κατορθώσαμε να ανταπεξέλθουμε λειτουργώντας και παρέχοντας θετικές υπηρεσίες στις δυο πρώην κοινότητες Βαρνάβας – Γραμματικού και τους δυο Δήμους Μαραθώνα – Ν. Μάκρης.

Έγιναν ακόμα σε αυτήν -όπως προανέφερα- τη μικρή Δημοτική θητεία, σπουδαία και σημαντικά έργα, όπως:

  • Η χωροθέτηση – χρηματοδότηση του βιολογικού καθαρισμού και αναμένεται το ξεκίνημα κατασκευής του ευρισκόμενο ακόμα στην διαγωνιστική διαδικασία.
  • Η χρηματοδότηση με 850.000€ της ανακατασκευής και τοποθέτησης τάπητα 6ης γενιάς στο Δημοτικό στάδιο Μαραθώνα, που η απερχόμενη και αποτυχημένη Δημοτική Αρχή Ψηνάκη δεν έχει καταφέρει ακόμα να το ξεκινήσει, με κίνδυνο απώλειας αυτού του τόσο σημαντικού έργου για την αθλούμενη νεολαία μας.
  • Επίσης απωλέσαμε το μεγαλύτερο έργο που δρομολόγησε η διοίκηση Λουϊζου, την κατασκευή Πολιτιστικού Κέντρου – Δημαρχείου στην αφετηρία του Μαραθώνιου δρόμου, χωρίς να παραγνωρίζεται και η συμβολή των προηγούμενων δημοτικών αρχών του αυτόνομου Δήμου Μαραθώνα. Εξαιτίας της αδιαφορίας και ανευθυνότητας της απερχόμενης διοίκησης όχι μόνο το έργο χάθηκε μένοντας ημιτελές, αλλά καλούμεθα να επιστρέψουμε ένα εκατομμύριο ευρώ, χρήματα που θα πληρώσει χωρίς να φταίει ο κάθε δημότης Μαραθώνα.
  • Η ένταξη στο σχέδιο πόλης του οικισμού Αγ. Παντελεήμονα – παραλία Μαραθώνα.
  • Αυτό βέβαια που δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς ήταν ότι τα χρόνια άσκησης διοίκησης πέραν των βασικών και σημαντικών έργων ήταν και η διακοπή των εργασιών στο ΧΥΤΥ Γραμματικού και η μάχιμη πάντα θέση και συμμετοχή μου στην αποτροπή αυτού του καταστροφικού για τον τόπο μας έργου.

Τέλος πιστεύω ότι η συμμετοχή και συμπαράταξή μου στον συνδυασμό ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΑΞΗΣ με επικεφαλής τον Στέργιο Τσίρκα θα επαναφέρει την κανονικότητα και λειτουργικότητα και ο ιστορικός μας Δήμος θα ξαναγεννηθεί.