Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H Παρασκευή
Χρήστου για
τα ζώα


Ένας ποιοτικός δείκτης πολιτισμού μιας κοινωνίας, είναι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται στα αδέσποτα ζώα.

Στα έμψυχα και νοήμονα όντα, που χωρίς να είναι δική τους η επιλογή, βρίσκονται μόνα στο περιβάλλον, χωρίς στέγη, συστηματική τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τα αδέσποτα ζώα, κατά βάση σκυλιά κατά τη περίοδο της οικονομικής κρίσης αυξήθηκαν δραματικά από την απόρριψή τους από τις οικογένειες που ήταν και από δεσποζόμενα έγιναν αδέσποτα, μεταφερόμενα σε ένα νέο εντελώς διαφορετικό περιβάλλον.

Παρακολουθώντας τις δράσεις της Δημοτικής Αρχής, αντικειμενικά διαπιστώνεται ότι έγιναν πολλά και σημαντικά βήματα στη κατεύθυνση της προστασίας και φροντίδας των αδέσποτων ζώων. Υπάρχει μια συστηματική εργασία αναβάθμισης του υφιστάμενου χώρου φιλοξενίας, εφαρμόζεται συνεχώς πρόγραμμα καταγραφής και στείρωσης ενώ είναι διαθέσιμη και η ψηφιακή πλατφόρμα για την προώθηση της υιοθεσίας. Όμως όσες δράσεις και αν αναπτύξει ο Δήμος, η κοινωνική συμμετοχή είναι αυτή που χαρακτηρίζει τελικά την επιτυχία. Πράγματι ο Δήμος επιδίωξε και εφάρμοσε ένα πρόγραμμα διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών για την ανάπτυξη και εμπέδωση της υπευθυνότητας των ιδιοκτητών των ζώων συντροφιάς και της συμπεριφοράς των δημοτών στα αδέσποτα ζώα. Ακόμα ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου ξεχωρίζει και εντάσσεται στους πρώτους 14 δήμους του πρωτοποριακού προγράμματος «Νο Κακά» με τη διάθεση οικολογικής σακούλας περισυλλογής των ακαθαρσιών των σκύλων, ώστε να ενισχύεται και η προστασία και καθαριότητα του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος.

Ένας από τους λόγους που συντάχθηκα με το Βαγγέλη Μπουρνούς είναι γιατί βρήκαμε μια συναντίληψη για το πώς ο Δήμος πρέπει να ενδυναμώσει τις δράσεις του για τα αδέσποτα ζώα. Έχουν ήδη εκκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν στην επόμενη περίοδο οι ενέργειες για την αγορά χώρου και την κατασκευή αδειοδοτημένου καταφυγίου. Επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τα προγράμματα στείρωσης, αποπαρασιτώσεων, εμβολιασμών ώστε να διαφυλάξουμε και τη δημόσια υγεία αλλά και την υγεία των τετράποδων παραδοσιακών φίλων των ανθρώπων. Παράλληλα εντείνουμε τη προσπάθεια για επιπλέον χρηματοδότηση από διαθέσιμους πόρους από τη Περιφέρεια Αττικής ή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην αρμοδιότητα του οποίου είναι η προστασία των αδέσποτων ζώων. Με προγραμματισμένες δράσεις ενισχύουμε την αναγκαία κοινωνική ευαισθητοποίηση και ενεργή συμμετοχή των πολιτών, στην οποία προσβλέπουμε με την δημιουργία συγκεκριμένων κοινωνικών εκδηλώσεων για την διεύρυνση της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων, με την ενεργοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να γίνουμε περήφανοι ως Δήμος και ως πολίτες για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα αδέσποτα ζώα μας. Γιατί τα αδέσποτα ζώα στο Δήμο μας, είναι έμψυχα και νοήμονα όντα όλων μας.

Πρόθεση και δέσμευσή μου είναι από τη θέση του δημοτικού συμβούλου με την παράταξη του Δημάρχου Ευάγγελου Μπουρνούς, να αναλάβω όλες τις πρωτοβουλίες για να συνδιαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα τετραετούς διάρκειας με συνέχεια, συνέπεια και μετρήσιμο αποτέλεσμα για την πολιτισμένη φροντίδα των αδέσποτων ζώων του Δήμου μας, γι’ αυτό και ευελπιστώ στην στήριξή σας για την ανάπτυξη του προγράμματος αυτού.

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΗΣΤΟΥ είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ραφήνας Πικερμίου με τη ''Σύγχρονη Πολιτεία''. Διετέλεσε αντιδήμαρχος

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ Εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο''